KAKO JE HITLER PREŽIVEO ATENTAT? Ovako su žavršili njegovi napadači, a on je UŽIVAO gledajući!
Adolf Hitler, Foto: Profimedia

JEZIVO

KAKO JE HITLER PREŽIVEO ATENTAT? Ovako su žavršili njegovi napadači, a on je UŽIVAO gledajući!

Adolf Hitler uspeo je da izbegne atentat sa minimalnim posledicama, nakon čega je na surov način pogubio atentatore.

Objavljeno:

Adolf Hitler je jedna od najpoznatijih ličnosti u istoriji, a misterija njegove smrti učinila je da se o njemu i danas priča. Kao vođa nacističke Nemačke, orkestrirao je i Drugi svetski rat i Holokaust, događaje koji su doveli do smrti velikog broja ljudi.

Decenijama unazad bio je tema mnogih knjiga, dokumentarnih filmova i TV emisija. Postoji mnogo zanimljivosti o njemu, a činjenica da je uspeo da preživi više atentata je fascinantna.

Ipak, jedan pokušaj njegovog ubistva bio na korak do ostvarenja, a dogodio se 20. jula 1944. godine. Sama organizacija atentata bila je na visokom nivou, a uključivala je veliki broj ljudi različitih ideologija, dok se većinski deo svrstavao u konzervativne nacionaliste.

Grupa koja je organizovala atentat imala je za cilj da zaustavi uništavanje i spasi zemlju, a to je značilo sklopiti što pre mir sa Saveznicima i preuzeti vlast, prenosi Povijest.hr

Deo organizacije bili su vojna lica, od kojih su neki od početka bili protivnici Hitlera, ali su mnogi bili deo njegove "mašinerije" smrti, poput zloglasnog Artura Nebea ili Eduarda Vagnera.

Ipak, jedna ličnost se posebno istakla, a reč je opripadniku moćne nemačke aristokratske porodice, Klaus von Štaufenberg. Na frontu je izgubio levo oko i desnu ruku. Budući da se zbog posledica teškog ranjavanja nije mogao vratiti u borbu imenovan je za glavnog štabnog oficira.

Budući da je kao stariji štabni oficir imao pristup Hitleru i njegovim sastancima, preuzeo je glavnu ulogu u zaveri. Bio je smešten u Vučjoj jazbini, na teritoriji današnje Poljske.

Budući da je jedan od retkih koji je imao pristup Hitleru, pripao mu je zadatak da podmetne tašnu, u kojoj su bili eksploziv i vremenski mehanizam, u Hitlerovu kolibu za sastanke u vojnoj vrhovnoj komandi.

Osim Hitlera, meta atentata bili su i njegovi najbliži saradnici, a osnovna zamisao je bila da se nakon likvidacije aktiviraju vojne snage koje bi preuzele vlast i formirale Vladu za pregovore sa Saveznicima.

Nakon što je Štaufenberg spustio aktovku na sto, napustio je prostoriju pod izgovorom da ima telefonski poziv. Zapalio je cigaretu i strpljivo sačekao eksploziv, nakon čega se uputio ka automobilu. Potom se ukrcao na avion i otišao za Berlin da pokrene operaciju preuzimanja vlasti.

1 / 4 Foto: Profimedia

Eksplozija i posledice

Eksplozija je odnela više života, ali među njima nije bio i Hitler. Uprkos tome što je aktovka postavljena u blizini Hitlera, sve se izjalovila kada je je jedan od oficira pomerio kako bi bolje video karte na stolu, a taj potez ga je skupo koštao.

Hitler je uspeo da preživi atentat sa minimalnim povredama ruku i nogu. Takođe, ostao je gluv na jedno uvo.

Prvi osumnjičeni bio je Štaufenberg koji je nakon eksplozije, pod pretpostavkom da je hitler mrtav, odmah otišao za Berlin. Stražar je primetio da sa sobom nije odneo aktovku, što je odmah bacilo sumnju na njega. Ubrzo je uhvaćen i streljan. Tom prilikom uhvaćeno je oko 7.000 ljudi, dok je 5.000 pogubljeno.

Kažu da je Hitler tražio da se članovi organizaicije pogube kao stoka, te su jednim delomubijeni davljenjem klavirskim žicama koje su visile na kukama za stoku, a sve to kako bi im smrt bila što sporija. Fotografije njihovog ubijanja su posebno dostavljane Hitleru kako bi uživao u svojoj osveti, piše Povijest.hr

(Espreso/Still.kurir/Povijest.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.