PROTESTI U VIŠE GRADOVA U PERUU: Sukob demonstranata i policije u Limi
Pedro Kastilja, Foto: Printscreen Youtube

peru

PROTESTI U VIŠE GRADOVA U PERUU: Sukob demonstranata i policije u Limi

Demonstranti žele smenu predsednika

Objavljeno:

Peruanska policija upotrebila je suzavac protiv demonstranata u Limi u okviru masovnih protesta širom zemlje protiv vlade i predsednika Pedra Kastilja.

Demonstranti žele smenu predsednika zbog optužbi za korupciju. Levičarski lider, koji je iznenada prošle godine došao na vlast, predmet je šest krivičnih istraga, ali je odbacio svaku krivicu.

Ekonomski problemi

Peru se suočava sa velikim brojem ekonomskih problema, uključujući vrtoglavi rast troškova života, navodi BBC. Peru je, takođe, nesrazmerno teško pogođen pademijom virusa korona, a očekuje se da će nivo siromaštva biti visok i naredne dve godine, kada se očekuje vraćanje na procente od pre pandemije.

Kastiljo je pobedio na izborima obećanjem da će smanjiti jaz između bogatih i siromašnih, međutim Kongres kojim dominira opozicija blokirao je mnoge njegove planove.

Protesti u više gradova

Za sada nema informacija o povređenima nakon što je policija upotrijebila suzavac u Limi kako bi zaustavila demonstrante u pokušaju da uđu u zgrade vlade.

Protesti su održani i u nekim drugim gradovima Perua, a manje grupe pristalica Karilja organizovale su skup podrške u centru Lime.

(Espreso/Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.