ŽENA ZBOG PREVARE OSUĐENA NA SMRT KAMENOVANJEM: Podigle se grupe za zaštitu ljudskih prava!
Ilustracija, Foto: Profimedia

UŽAS

ŽENA ZBOG PREVARE OSUĐENA NA SMRT KAMENOVANJEM: Podigle se grupe za zaštitu ljudskih prava!

Suđenje je usledilo posle vojnog udara prošle godine kada je vlast preuzeo general Abdel Fatah al-Burhan

Objavljeno:

Dvadesetogodišnja žena u Sudanu koju je optužio je muž za preljubu, godinu dana pošto su se rastali, osuđena je na smrt kamenovanjem.

U iščekivanju konačne pravosnažne presude, grupe za zaštitu ljudskih prava kritikuju sudsku odluku navodeći da žena nije imala pravično suđenje, da joj nije dozvoljeno da razgovara sa advokatom dok je bila u pritvoru i da joj čak nije saopšteno za šta se tereti.

Međutim, napori da se spreči ova smrtna kazna zasad nisu urodili plodom jer Sudan nema ministra pravde koji bi mogao da interveniše.

Suđenje je usledilo posle vojnog udara prošle godine kada je vlast preuzeo general Abdel Fatah al-Burhan. Žena je u junu proglašena krivom.

Sudan
foto: AP

Posle žalbe sud bi trebalo da donese konačnu odluku, a jedan zvaničnik rekao je za BBC da Sudan nema minitra koji bi mogao da interveniše i zatraži njeno oslobađanje.

Posle razvoda 2020. godine žena je otišla da živi kod svoje porodice, a muž ju je godinu dana kasnije optužio za preljubu, piše Mirror.

Sulaima Išak koja vodi Odeljenje za borbu protiv nasilja nad ženama pri Ministarstvu socijalnog razvoja, kaže da je upozorila zvaničnike u Kartumu na ovaj slučaj, ali da je teško učiniti nešto zbog toga što zemlja nema ministra.

Postoje i dokazi da je policija "nezakonito naterala ženu da potpiše priznanje". Još uvek postoji nada da će sud uvažiti žalbu nesrećne žene i osloboditi je.

Smrtna kazna se još uvek primenjuje u Sudanu prema islamskom zakonu za dela kao što su krađa ili preljuba.

Vlada je 2015. godine obećala da će ukinuti smrtnu kaznu kamenovanjem, ali to još uvek nije učinjeno.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.