NAJNOVIJA CENA NAFTE: Krivci za ovakvo stanje su ZABRINUTOST I STANJE SA DOLAROM
ilustracija, Foto: EPA/DAVE HUNT, Profimedia

SAOPŠTENO JE

NAJNOVIJA CENA NAFTE: Krivci za ovakvo stanje su ZABRINUTOST I STANJE SA DOLAROM

Evropski embargo donosi mnogo nepoznanica, rekao je generalni direktor Saudi Aramka i dodao da ruska nafta još uvek nalazi kupce

Objavljeno:

Cene nafte porasle su iznad 94 dolara na međunarodnim tržištima zbog zabrinutosti za snabdevanje i slabijeg dolara. Cena barela na londonskom tržištu posle podne je bila 54 centa viša nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 94,06 dolara. Na američkom tržištu barel se trgovao za 80 centi više, po 86,12 dolara.

Trgovci su zabrinuti zbog odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika da smanje snabdevanje za dva miliona barela dnevno od novembra i nedavnog stupanja na snagu embarga Evropske unije na rusku naftu i derivate.

„Nove sankcije Evropske unije trebalo bi da pozitivno utiču na cene“

Evropski embargo donosi mnogo nepoznanica, rekao je generalni direktor Saudi Aramka i dodao da ruska nafta još uvek nalazi kupce.

„Smanjenje proizvodnje OPEK-a od novembra i nove sankcije Evropske unije trebalo bi da imaju pozitivan efekat na cene“, rekao je za Rojters Stiven Ins iz SPI Asset Management. Cene je danas podržao i slabiji dolar, koji jača kupovnu moć kupaca drugim valutama.

1 / 4 Foto: Profimedia

Snažniji rast cena sprečio je rast zaliha sirove nafte u SAD prošle nedelje, za oko 4,5 miliona barela, pokazuju trgovinski izvori koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu (API). Rast je veći nego što su prognozirali analitičari u istraživanju Rojtersa.

Bajden: Saudijska Arabija će snositi posledice

Zvanični podaci američke vlade biće objavljeni tokom dana. Porast zaliha podstiče strahove od globalne recesije koja bi smanjila tražnju, a slabost se može pročitati i u padu uvoza kineske nafte.

Džozef Bajden
Džozef Bajdenfoto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

S obzirom na veliku razliku u ceni između američkog i londonskog tržišta u poslednje vreme, Ines ocenjuje da kupci na američkom tržištu očekuju nove intervencije predsednika Džoa Bajdena uoči izbora za Kongres 8. novembra.

Bajden je prošle nedelje najavio da do kraja godine planira da plasira preostalu najavljenu količinu barela iz zaliha, pokušavajući da obuzda visoke cene benzina. Američki predsednik je rekao i da će Saudijska Arabija snositi posledice za pridruživanje Rusiji u OPEK+ i podršku odluci o smanjenju snabdevanja, podseća Rojters.

Zbog praznika u Austriji, gde mu je sedište, OPEK danas nije saopštio koliko je juče koštao barel naftne korpe njegovih članica. U ponedeljak je njegova cena bila 92,17 dolara.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.