ZAHAROVA SE ČEKALA CELOG DANA: Upravo je ovo IZNELA U JAVNOST
Marija Zaharova, Foto: Profimedia

stanje u svetu

ZAHAROVA SE ČEKALA CELOG DANA: Upravo je ovo IZNELA U JAVNOST

Ona je tako komentarisala izjavu Gutereša o referendumima

Objavljeno:

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš nije ovlašćen da se upušta u tumačenje normi Povelje UN i da daje pristrasne političke izjave, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je tako komentarisala izjavu Gutereša o referendumima u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici (DNR i LNR) i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

Prema njenim rečima, rusko Ministarstvo spoljnih poslova primilo je k znanju Guterešove pristrasne izjave od 29. septembra, posebno njegove navode da prisajedinjenje ovih teritorija Rusiji neće imati nikakvu pravnu snagu i zaslužuje osudu, preneo je TAS S.

„Želeli bismo da podsetimo da na osnovu člana 97. Povelje UN generalni sekretar ima ulogu glavnog administrativnog službenika Organizacije“, istakla je Zaharova.

1 / 4 Foto: Profimedia

Ona je navela da mu njegove kompetencije ne daju pravo da daje pristrasne političke izjave u ime cele organizacije.

„Glavni administrativni službenik nije ovlašćen ni da tumači norme Povelje i dokumenata Generalne skupštine, uključujući Deklaraciju o principima međunarodnog prava o prijateljskim odnosima i saradnji među državama u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija iz 1970.“, naglasila je ona.

Guteres je ranije saopštio da će bilo kakva odluka o pridruživanju ovih regiona biti ništavna, nevažeća i da je treba osuditi, ocenivši da se ovi referendumi ne mogu opisati kao istinsko izražavanje narodne volje.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.