Sećanje na holokaust: U Aušvicu položeni venci, minut ćutanja na letu iz Tel Aviva (FOTO)
Foto: Reuters

72 godine od stradanja

Sećanje na holokaust: U Aušvicu položeni venci, minut ćutanja na letu iz Tel Aviva (FOTO)

U logoru Aušvic, proširenom u kompleks Aušvic Birkenau, stradalo je, prema podacima Državnog muzeja Aušvic-Birkenau, najmanje 1,1 miliona ljudi, mahom poljskih i evropskih Jevreja, ali i Sinti i Roma, Poljaka, zarobljenih vojnika sovjetske Crvene armije i pripadnika drugih evropskih naroda
Objavljeno: 13:28h

Preživele žrtve holokausta položile su cveće uza Zid smrti u nekadašnjem logoru smrti Aušvic - Birkenau.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Tako je počelo svečano obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta.

Bolje da je ćutao: Hrvatski premijer pokušao da objasni skandaloznu ploču u Jasenovcu!

Tome se pridružila i poljska avio kompanija LOT minutom ćutanja jutros na letu iz Tel Aviva u Varšavu.

Na današnji dan, 27. januara 1945. godine, vojnici Crvene armije oslobodili su Aušvic, najveće stratište Jevreja, a u borbama za spasavanje života poslednjih preživelih, oko 7.000 iscrpljenih i bolesnih logoraša, život je izgubio 231 sovjetski vojnik.

foto: AP

- Sećam se da su ušli u dečiju baraku neki vojnici u drugačijim uniformama sa crvenom zvezdom na kapi. Mi, deca, sedeli smo preplašeno. Atmosfera straha brzo je nestala jer smo dobili od njih jelo. Ukus kriške hleba namazane margarinom i šolju vruće kafe sa mlekom pamtiću do kraja života - rekla je danas za poljsku televiziju TVN24 Lidija Maksimovič.

foto: Reuters

Državni Muzej logora Aušvic-Birkenau, koji se od 1947. godine stara o konzerviranju i očuvanju celog logorskog kompleksa u stanju u kom su ga zatekli crvenoarmejci pre 72 godine kako ne bi zamro nemi krik "Ne ponovilo se" iz ruševina gasnih komora, otvorio je na 72. godišnjicu izložbu "Arheologija" i javnosti prvi put predstavio zbirku ličnih predmeta žrtava holokausta iz arheoloških istraživanja na logorskom terenu 1967. godine.

foto: Reuters

Glavna državna ceremonija, uz učešće poljske premijerke Beate Šidlo i stranih državnih delegacija i zvaničnika, počinje popodne pored ruševina gasnih komora, a završava tradicionalno Kadišem, jevrejskom molitvom za mrtve.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.