ŽENE MASOVNO SEKU KOSU, SVETOM SE ŠIRE SNIMCI, A RAZLOG JE UZNEMIRUJUĆ: Ovo se krije iza svega, DOSTA IM JE! VIDEO
Žena, Foto: Printscreen/Twitter

protest

ŽENE MASOVNO SEKU KOSU, SVETOM SE ŠIRE SNIMCI, A RAZLOG JE UZNEMIRUJUĆ: Ovo se krije iza svega, DOSTA IM JE! VIDEO

Protestvovalo se i na njenom pogrebu u rodnom gradu Sakezu, gde su žene takođe iz protesta skidale hidžabe s glava

Objavljeno:

Nakon što je u petak 22-godišnja Mahsa Amini umrla u teheranskom zatvoru, u koji ju je privela policija zbog kršenja propisa o hidžabu, na društvenim mrežama šire se snimci Iranki koje iz protesta seku kosu i pale marame za pokrivanje glave.

Kompilaciju snimaka ogorčenih žena koje pale hidžabe na Twitteru je objavila iranska novinarka i aktivistkinja Masih Alinejad, uz poruku: “Od naše sedme godine moramo da pokrivamo kosu ako želimo da idemo u školu ili da dobijemo posao. Dosta nam je režima rodnog aparthejda”.

Video je u međuvremenu podelila i slavna britanska autorka J. K. Rouling, nakon čega je još masovnije počeo da se širi svetom. Uz njega je napisala: ‘Kako izgleda istinska hrabrost”.

Policija sve negira

Protestvovalo se i na njenom pogrebu u rodnom gradu Sakezu, gde su žene takođe iz protesta skidale hidžabe s glava. Sudeći prema videima na društvenim mrežama, a koje je verifikovao persijski BBC, snage reda otvorile su vatru na protestante kako bi ih rasterali.

Podsećamo, dvadesetdvogodišnja Amini umrla je pošto je pala u komu nakon privođenja u Teheranu, zbog neispravnog nošenja hidžaba. Policajci su je presreli dok je s bratom izlazila iz podzemne železnice, a navodno joj se videla kosa. To je ponovno u središte stavilo ženska prava u Islamskoj Republici Iran. Policija je odbacila navode da su oni odgovorni za smrt mlade žene, demantuju da je pretučena, te tvrde da se samo srušila dok je čekala s drugim privedenim ženama.

Prema islamskom zakonu žene su obvezne da pokrivaju kosu maramom, a onima koje se ogreše prete kazne i hapšenje. No, zadnjih meseci aktivisti za ljudska prava pozivaju žene da odbace hidžab uprkos propisima policije koja ih privodi zbog “nemoralnog ponašanja”.

Bonus video:

02:08

SVI KLJUČEVI U DRITANOVIM RUKAMA? Nema nade za novu vladu CG: Abazović sabotira dogovor - želi državne resurse za izbornu kampanju

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.