OD NASILNIKA DO SMRTI PRINCEZE DAJANE: Evo šta je sve obeležilo život prestolonaslednika Čarlsa
Princ Čarls, Foto: Printscreen/Youtube/ LBC

OBLIKOVALO GA JE

OD NASILNIKA DO SMRTI PRINCEZE DAJANE: Evo šta je sve obeležilo život prestolonaslednika Čarlsa

Priča o novom britanskom monarhu i osvrt na događaje u njegovom životu koji će oblikovati njegovu vladavinu

Objavljeno: 07:34h

Čarls je proveo sedam decenija kao prvi u liniji nasleđivanja na tron, a nakon smrti njegove majke kraljice Elizabete Druge, automatski je postao kralj.

- Ceo njegov život ga je pripremao za ovu ulogu - kaže za Sky news kraljevski komentator Kristofer Vorvik.

Strastveni ekolog, Čarls je obećao da se neće mešati u pitanja o kojima ima snažna mišljenja kao kralj, pošto je u prošlosti bio otvoren o nizu tema - od klimatskih promena i alternativne medicine do medija.

Sada kada je postao novi britanski monarh, Sky news donosi pregled događaja u njegovom životu koji će oblikovati njegovu vladavinu.

Detinjstvo i kršenje kraljevske tradicije

Čarls je rođen u Bakingemskoj palati 14. novembra 1948. godine, za ​​vreme vladavine njegovog dede Džordža VI.

Neposredno pre ponoći na ogradama palate postavljen je proglas kojim je objavljeno da je princeza Elizabeta rodila sina po imenu Čarls Filip Artur Džordž.

Njegov otac, vojvoda od Edinburga, nije bio prisutan na porođaju, navodno je umesto toga odlučio da igra skvoš sa prijateljem.

Princ Čarls
foto: Printscreen Youtube

Sa tri godine, Čarls je postao naslednik nakon smrti Džordža VI.

On je prisustvovao krunisanju svoje majke u Vestminsterskoj opatiji, sedeći između svoje bake udovice, kraljice majke, i svoje tetke princeze Margaret.

Za razliku od prethodnih prestolonaslednika koje su podučavali privatni učitelji, kraljica i princ Filip odlučili su da njihov najstariji sin ide u školu - ali pred mladim kraljevićem su bila teška vremena.

"To je potpuni pakao"

Čarls je navodno opisao internat Gordonstoun u Moraju, u Škotskoj, kao "Koldic u kiltovima“, aludirajući na logor za ratne zarobljenike Koldic dvorac, nakon što je tamo nemilosrdno maltretiran.

Navodno je pisao kraljici.

- Jedva da spavam u kući jer hrčem i stalno dobijam udarac po glavi. To je apsolutni pakao -pisao je on.

Položio je šest O-nivoa pre nego što je položio A-nivoe, postigavši B iz istorije i C iz francuskog.

Čarls je prekršio kraljevsku tradiciju kada je otišao pravo na univerzitet nakon A-nivoa umesto da se pridružio oružanim snagama.

Studirao je arheologiju i antropologiju na prvoj godini na Kembridžu, pre nego što je prešao na istoriju.

Godine 1969. Čarls je formalno dobio titulu koja je najbliža njemu, princ od Velsa, pošto je proveo jedan mandat na univerzitetu u Aberistvitu gde je naučio da govori velški.

Postao je prvi prestolonaslednik koji je stekao univerzitetsku diplomu kada je dobio 2:2 iz Kembridža 1970. godine.

Vojna karijera i praćenje stopa princa Filipa

Nakon obuke u RAF-u, Čarls je krenuo stopama svog oca krenuvši u pomorsku karijeru.

Princ je prošao šestonedeljni kurs u Dartmutu pre nego što je radio na navođenju raketa HMS Norfolk i dve fregate.

Kvalifikovao se za pilota helikoptera i bio je prvi član kraljevske porodice koji je završio obuku za Padobranski puk. Poslednjih devet meseci u mornarici, princ je preuzeo komandu nad obalnim lovcem na mine HMS Bronington.

Ljubav sa Dajanom i kraljevsko venčanje

U mladosti, Čarls je bio romantično povezan sa brojnim ženama i nekada je nazvan "najpovoljnijim neženjom na svetu".

Princ je imao 21 godinu kada je prvi put sreo Kamilu Parker Bouls (tada poznatu kao Kamila Šand) na polo utakmici u Vindzoru.

Međutim, njegova odluka da sledeće godine uđe u Kraljevsku mornaricu prekinula je njihovu vezu i ona se udala za majora Endrua Parkera Boulsa, Čarlsovog prijatelja, 1973.

princeza Dajana, Princ Čarls
foto: Printscreen Youtube

Čarls je prvi put sreo stidljivu, 16-godišnju Dajanu Spenser 1977. U to vreme, 29-godišnji princ je navodno izlazio sa njenom starijom sestrom Sarom.

- Sećam se da sam pomislio kako je ona bila veoma vesela i zabavna i privlačna 16-godišnjakinja. Mislim, sjajna, zabavna i puna života i svega - rekao je Čarls kasnije o Dajani.

Tek posle tri godine njihova romansa je počela i brzo se razvila kada je Čarls pitao da se uda za njega u februaru 1981.

Upitana da li su bili "zaljubljeni" tokom TV intervjua nakon vesti o njihovoj veridbi, Dajana je odgovorila: "Naravno", pre nego što je Čarls slavno odgovorio sa: "Šta god da znači zaljubljeni".

Princeza je kasnije rekla da je bila "apsolutno traumatizovana" njegovim odgovorom.

Par se venčao na raskošnoj ceremoniji u Vestminsterskoj opatiji 29. jula 1981 - događaju koji je, kako se procenjuje, pratilo oko 750 miliona ljudi širom sveta.

"U ovom braku nas je troje": Afera sa Kamilom i razvod od Dajane

Čarls i Dajana su u junu 1982. poželeli dobrodošlicu svom prvom detetu Vilijamu, a potom i drugom detetu Hariju, koji je rođen u septembru 1984.

Napravio je presedan time što je bio prvi kraljevski otac koji je prisustvovao rođenju svoje dece.

Ali problemi u braku para ubrzo su postali očigledni.

Dajana je znala da su Čarls i Kamila imali aferu, rekavši u intervjuu za Panoramu iz 1995. godine: "Bilo nas je troje u ovom braku pa je bilo malo gužve".

Princeza je rekla da je do 1986. godine bila "duboko zaljubljena" u nekog drugog - za koga se smatralo da je to bio oficir kraljevske zaštite Beri Manaki - a kasnije je započela petogodišnju aferu sa majorom Džejmsom Hjuitom, koji joj je bio instruktor jahanja.

Postojale su dugotrajne glasine da je Hjuit Harijev otac - nešto što je i sam Hjuit negirao.

U decembru 1992. godine tadašnji premijer Džon Mejdžor saopštio je parlamentu da se Čarls i Dajana rastaju.

Princeza od Velsa je kasnije rekla da je osećala "duboku, duboku tugu" zbog njihove odluke i da su se "borili da je održe, ali očigledno smo oboje ostali bez snage".

Ubrzo nakon njihovog razvoda, objavljen je transkript strastvenog telefonskog razgovora između Čarlsa i Kamile - snimljen 1989. godine, koji otkriva intimne detalje njihove veze - sa skandalom nazvanim "Kamilagejt".

Čarls je kasnije rekao da je bio veran Dajani sve dok brak "nije nepovratno raspao".

Par se razveo u avgustu 1996. godine.

Smrt princeze Dajane

Godinu dana nakon razvoda sa Čarlsom, Dajana je umrla u saobraćajnoj nesreći u Parizu zajedno sa svojim partnerom Dodijem Fajedom i vozačem Henrijem Polom.

Čarls je saopštio vest Vilijamu i Hariju, koji su tada imali 15, odnosno 12 godina, i odleteo u Pariz sa Dajaninim sestrama da otprate njeno telo nazad u Britaniju.

Princ od Velsa i kraljevska porodica suočili su se sa kritikama zbog toga što su nedelju dana nakon Dajanine smrti ostali na svom imanju Balmoral u Škotskoj.

Ali Hari je kasnije rekao da je njegov otac "pokušao da da sve od sebe i da se pobrine da budemo zaštićeni i zbrinuti", dodajući: "I on je prolazio kroz isti proces tugovanja".

Princeza Dajana
foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Na Dajaninoj sahrani, Čarls, Vilijam i Hari su hodali iza kovčega - zajedno sa princom Filipom i Dajaninim bratom Erlom Spenserom - dok je povorka prolazila kroz London.

Vilijam je kasnije to iskustvo opisao kao "jednu od najtežih stvari koje sam ikada uradio", a Hari je rekao da ni od jednog deteta ne treba da se traži da urade ono što su oni uradili.

Veza sa Kamilom i drugi brak

Čarls i Kamila - koja se razvela od Endrua Parkera Boulsa 1995. godine - prvi put su fotografisani kao par u londonskom hotelu Ric u januaru 1999. godine.

Povod, proslava 50. rođendana njene sestre Anabel Eliot, nagovestila je da je njihova dugogodišnja ljubavna afera sada "zvanična".

Verili su se u februaru 2005. kada je Čarls poklonio Kamili verenički prsten koji je pripadao njegovoj majci.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.