ZELENSKI NA BITNOM SASTANKU: Evropi preti još jedna nuklearna katastrofa poput Černobilja?
Volodimir Zelenski, Foto: Printscreen/index.hr

ima li razloga za strah?

ZELENSKI NA BITNOM SASTANKU: Evropi preti još jedna nuklearna katastrofa poput Černobilja?

Sastali se Zelenski i Rafael Grosi uoči posete predstavnika IAEA nuklearnoj elektrani Zaporožje

Objavljeno:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se danas u Kijevu sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem i njegovom delegacijom uoči posete predstavnika IAEA nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Zelenski je tokom sastanka sa Grosijem istakao da Ukrajina od posete misije IAEA očekuje ne samo analizu situacije u NE Zaporožje, već i zahteve za demilitarizaciju zone oko i unutar elektrane, preneo je Ukrinform.

Ukrajinski predsednik je zahvalio na dolasku misije IAEA u Ukrajinu i istakao da zbog ruskog zauzimanja nuklearne elektrane Zaporožje postoje veliki rizici u vezi sa eksplozijama, prekidom rada nuklearnih reaktora i isključenjem blokova NE sa ukrajinske mreže, preneo je BBC.

1 / 4 Foto: Profimedia

Zelenski je govorio i o rizicima u vezi sa grejnom sezonom za ukrajinske građane i globalnoj pretnji zbog određenih nuklearnih rizika.

Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra, najveća je nuklearka u Evropi po broju blokova i kapacitetu, a od marta je pod kontrolom ruske vojske. Ukrajina i Rusija međusobno razmenjuju optužbe za granatiranje nuklearke.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.