TRAMP PREPUŠTA BALKAN PUTINU: Revolucija u spoljnoj politici SAD!
Foto: Fonet/Reuters/Profimedia

Potpuni preokret!

TRAMP PREPUŠTA BALKAN PUTINU: Revolucija u spoljnoj politici SAD!

Po rečima nemačkog analitičara, Srbi bi mogli da "zaoštre ton" na Balkanu, posle uspostavljanja nove situacije na terenu, gde bi Rusija imala mnogo veću ulogu
Objavljeno: 12:34h

Donald Tramp neće pokazivati veliki interes za Zapadni Balkan kad preuzme funkciju predsednika SAD, tvrdi za Deutche Welle ugledni politikolog Siebo Janssen.

Ovaj stručnjak za međunarodne odnose misli da je moguće potpuno povlačenje SAD sa Zapadnog Balkana, a u to spada i ukidanje sankcija predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Jansen tvrdi da je ukidanje sankcija Dodiku veoma bitno pitanje, i da Tramp, ukoliko želi dobre odnose s Putinom, a izgleda da ih želi, u najmanju ruku neće rizikovati da te odnose ugrozi tako što bi sledio politiku Obame prema predsedniku RS.

Nemački analitičar tvrdi da će Trampovo predsednikovanje biti različito od svih koje smo dosad imali.

- Mislim da Donald Trump neće brinuti ni o diplomatskim običajima, ni ugledu SAD, već će voditi vrlo jaku izolacionističku politiku. On će s klasičnim saveznicima tražiti ekonomske, a možda i političke konflikte, a moguć je i trgovinski rat SAD i EU. Tramp nema interes da EU bude ojačana. On želi da oslabi EU, očigledno u saradnji s Vladimirom Putinom.

Po rečima ovog analitičara, Srbi bi mogli da "zaoštre ton" na Balkanu, posle uspostavljanja nove situacije na terenu, gde bi Rusija imala mnogo veću ulogu u ovom regionu.

- Ja mislim da će Tramp iz pitanja Zapadnog Balkana potpuno povući. On će to da proglasi evropskim pitanjem, a s obzirom na to da EU nije jedinstvena - Kosovo nije priznato od strane svih članica EU - to znači da će Rusija tamo ubuduće igrati vrlo jaku ulogu u tom regionu - rekao je Jansen, i dodao da je "strah Albanaca od podele Kosova" - opravdan strah.

- Na Balkanu bi u naredne tri-četiri godine mogao da se desi oružani sukob, ukoliko Zapad ne pokuša tamo podržati demokratsko, civilno društvo. A ja to u ovom trenutku, s izolacionističkim tendencijama Donalda Trumpa, ne vidim - kaže Jansen.

(Espreso.co.rs/DW)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.