AMERIKA OPRAŠTA VRTOGLAVE DUGOVE STUDENTIMA? Bajden PODELIO važan PLAN (FOTO)
Džozef Bajden, Foto: EPA-EFE/Lavandeira Jr

dugovi

AMERIKA OPRAŠTA VRTOGLAVE DUGOVE STUDENTIMA? Bajden PODELIO važan PLAN (FOTO)

Godina studija na američkim univerzitetima košta od 10.000 do 70.000 dolara i mnogi mladi počinju život sa ogromnim dugovima

Objavljeno:

Američki predsednik Džo Bajden najavio je delimičan otpis studentskih kredita, što je izazvalo žestoku debatu u zemlji u kojoj godina studija može da košta desetine hiljada dolara.

„U skladu sa mojim predizbornim obećanjem, moja administracija sprovodi plan da se radničkim porodicama i srednjoj klasi da oduška dok se pripremaju za nastavak otplate saveznih studentskih kredita u januaru 2023.“, napisao je Bajden na Tviteru.

Koliko i kome će biti oprošteno? Mera, koja je objavljena manje od tri meseca pre međuizbora, odnosi se na ljude koji zarađuju manje od 125.000 dolara godišnje, prema grafikonu koji prati predsednikovu najavu.

Do 10.000 dolara biće oslobođeni svi koji nisu dobili federalnu stipendiju za pokrivanje troškova studija i do 20.000 dolara onima sa skromnijim materijalnim sredstvima koji je primaju.

Inflacija
foto: Profimedia

Plan je objavljen nakon višemesečnog razmišljanja Bele kuće o ovom pitanju, koje je mučilo i prethodne vlade. Administracija strahuje da bi ta mera mogla da podstakne već visoku inflaciju.

Vlada procenjuje da je prosečna zaduženost mladih posle diplomiranja 25.000 dolara Godina studija na američkim univerzitetima košta od 10.000 do 70.000 dolara i mnogi mladi počinju život sa ogromnim dugovima.

Vlada procenjuje da je prosečan dug američke omladine nakon diplomiranja 25.000 dolara, a mnogima su potrebne godine, pa i decenije da vrate dug. Oko 45 miliona zajmoprimaca u zemlji duguje ukupno 1,6 biliona dolara, prema Beloj kući.

1 / 8 Foto: Profimedia

Bajden je rekao i da će moratorijum na otplatu studentskih kredita uveden tokom pandemije Covid-19 biti produžen do kraja godine.

Bonus video:

19:49

VEČERNJI DNEVNIK 24.08.2022

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.