"RUKA MI JE ZGNJEČENA U KAŠU, BIO SAM KAO KEBAB": Horor ispovest čoveka koga je nilski konj PROGUTAO I RASTRGAO!
Pol Templer, Foto: Printscreen/Youtube/ DMAX UK

PRIČA O PREŽIVLJAVANJU

"RUKA MI JE ZGNJEČENA U KAŠU, BIO SAM KAO KEBAB": Horor ispovest čoveka koga je nilski konj PROGUTAO I RASTRGAO!

„Sećam se da sam samo ležao na dnu reke, gledao gore i do struka sam u ustima nilskog konja“, rekao je Pol

Objavljeno: 12:31h

Pol Templer je snažan čovek - na više načina. Ali njegovi emocionalni i fizički ožiljci nestaju kada se priseća dana koji mu je zauvek promenio život.

„Sećam se da sam samo ležao na dnu reke, gledao gore i do struka sam u ustima nilskog konja“, rekao je Pol.

„Mogao sam da vidim zeleno i plavo i sunčevu svetlost na površini vode. I kada sam pogledao okolo, video sam kako se moja krv meša sa vodom.”

„Loš dan u kancelariji“

9. mart 1996. je bio datum kada je Pol imao – kako on to kaže – „loš dan u kancelariji“. Pol je radio kao kanu safari vodič u Zimbabveu, provodeći dane vodeći turiste niz reku Zambezi.

On bi ukazao na sve neverovatne divlje životinje Afrike: slonove, lavove, žirafe, krokodile i, naravno, nilske konje.

„Mogao bih da se pridržavam klišea 'bio je to dan koji je počeo kao svaki drugi', ali nije. Počelo je sa osećajem slutnje“, priseća se Pol.

„Moj prijatelj koji je trebalo da vodi kanu safari oboleo je od malarije. Znate, kada imate taj osećaj strepnje, kao da nešto jednostavno nije onako kako bi trebalo da bude? Tako sam se osećao. „Ali prilika za taj safari je bila fantastična, bio je to na jednom od najlepših deonica reke, možda na svetu“, rekao je Pol.

„Stvari su išle prilično dobro. I naišli smo na mahunu od desetak nilskih konja, koji su se samo valjali u plićaku. „Pa sam se zaustavio pored njih. Gledamo nilske konje, počinjemo da pričamo o nilskim konjima“, rekao je Pol. „Naravno, uvek postoji neko na safariju ko pita da li je istina da nilski konji svake godine ubijaju više ljudi nego bilo koja druga životinja. „Odgovor je da. Zato ćemo se kloniti njih. Hajde da ih zaobiđemo."

'To nije dobro'

Pol je na svom safariju imao sedam kanua, tri puna turista, ostala četiri Pol i tri vodiča šegrta - Evans, Ben i Majk. Kanu kojim je upravljao Evans skrenuo je sa kursa i ušao u dublju vodu. Odjednom se začuo zaglušujući udarac i Pol je tačno znao šta se dogodilo - džinovski bik nilski konj je nasrnuo na kanu mladog vodiča.

„Okrenuo sam se taman na vreme da vidim kanu oko četiri stope iz vode, a vodič je katapultiran u reku. "Pomislio sam, 'to nije dobro' i rekao sam svojim klijentima da se vrate na sigurno, a ja se krećem prema Evansu", rekao je Pol.

Ja sam kao: „ Hej, drži se. Dolazim po tebe." - gleda me sa panikom u očima.

1 / 8 Foto: Aleksandra Čolić

'Slizav, klizav, mokar'

„Dakle, posegnuo sam i to je bio trenutak ’napravljen za Holivud’“, rekao je Pol.

„Pruža ruku iz vode, i dok se naši prsti gotovo dodiruju, voda iznenada eksplodira i sve se zamrači."

„Negde sam duboko, tamno i vlažno. Pokušavam da se pomerim, ali ne mogu, ali moje noge se kreću“, rekao je Pol.

„Od struka naviše, nisam suv, ali nisam mokar – oslobodim jednu ruku i osećam čekinje na njušci nilskog konja. Dakle, sada znam gde sam. Ja sam glavom do pojasa niz nilsko grlo“ .

„Bilo je ljigavo, klizavo, mokro. Mirisalo je na pokvareno jaje. Tako sam mu u grlu, a nisam mali momak.

„Tako sam uspeo da se uhvatim za kljove i izguram se, i izletim na površinu. Bio sam pod vodom neko vreme. Ali dolazim i suočavam se licem u lice sa vodičem kojeg pokušavam da spasem, i kažem - stvarno moramo da odemo odavde“.

„Zato sam počeo da plivam radi sigurnosti, ali sam se osvrnuo na Evansa, a on nije išao nigde.

„Oči su mu bile kao tanjiri. Pokušao je da ostane na površini, ali mislim da ga je adrenalin bukvalno preplavio“, rekao je Pol. „Tako sam se okrenuo i otplivao nazad po njega, i tek što sam krenuo da ga zgrabim za ruku, pogođen sam odozdo.

 Nilski konj
Nilski konjfoto: Profimedia

Nazad za više

„Dakle, još jednom, ja sam do struka niz grlo nilskog konja. Nilski konj me samo mlati."

„Nilski konj me ponovo ispljune i počnem da plivam. Prilično dobro napredujem“, rekao je Pol.

„Ali onda samo vidim džinovskog bika nilskog konja kako juri ka meni širom otvorenih usta. Postiže direktan pogodak, i sabija."

„Ovaj put moja glava, vrat i ramena su izvan jedne strane njegovih usta, a od struka naniže su izvan druge. On jednostavno postaje bezveze. Sećam se da me je u jednom trenutku bacio u vazduh i napravio sam ludu vrstu poluokreta. I kada sam pao nazad i on me uhvatio u usta, ali tako snažno da sam mislio da će me preseći na pola“, rekao je Pol

„Jedan od klijenata je rekao da je to kao da gledaš opakog psa koji pokušava da rastrgne krpenu lutku. Za mene je sve išlo usporeno, što je zaista bila sreća kada sam mogao da razmislim. Mogao sam da pomislim: 'OK, drži se za kljove'. Zato što sam imao kljove nilskog konja koji su me probijali, i shvatio sam da ako se držim za njih, onda mi se meso nije toliko pocepalo.

„Kada me je uzeo pod vodu, mogla sam da zadržim dah, a kada bih izašla na površinu, udahnula bih duboko. Ovo je trajalo neko vreme, a onda se nilski konj umorio i zaronio u duboku vodu.

„Sećam se kako sam ležao na dnu reke, shvativši da sam zaglavio u ustima nilskog konja. Pogledajući gore, mogu da vidim zeleno i plavo i sunčevu svetlost na površini vode, a kada pogledam okolo, vidim kako se moja krv meša sa vodom“, rekao je Pol.

„Samo se sećam da sam pomislio: ’Pitam se da li ću iskrvariti do smrti ili ću se udaviti?‘ Bila je to samo činjenica – da li ja ili nilski konj duže zadržavamo dah?

„Iznenada, nilski konj je gurnuo prema površini i ponovo me ispljunuo. Ovog puta, kolega vodič Majk, u sigurnosnom kajaku, pokazao je neverovatnu hrabrost. Odveslao je i uspeo je da ustane i uđe u njega. Sada nilski konj nije mogao da se popne za nama.

"Dakle, to je bio početak prilično lošeg dana u kancelariji."

Jedna borba se završava, druga počinje Vodič šegrt Majk je učinio sve što je mogao da zakrpi Pola tako što je pocepao neke košulje i pružio osnovnu hitnu pomoć. U međuvremenu, Ben, drugi vodič, odveslao je da pronađe Evansa, ali je bio mrak, a tada mu nije bilo ni traga. Šanse da neko dođe da traži Pola, Evansa i grupu za turneju bile su male. Polova krv je tekla do tog trenutka, ispunjavajući dno kanua dok je bik nilski konj neprestano udarao o njega.

Pol kaže da je bol bio neopisiv i da je znao da mora da donese odluku na život ili smrt. „Morao sam da odlučim: ’Da li da ostanem ili da idem?‘ Da li da zatvorim oči i samo odlutam, da kažem jedan dan? Ili da držim oči otvorene i probijam se kroz to. „Imao sam neverovatan osećaj mira iznad svega što sam ikada mogao da doživim. „Tako da sam odlučio da nastavim i čim sam napravio taj izbor, oh, moje telo je bilo prožeto više bola nego što sam ikada mislio da telo može da podnese.

„Bol je bio toliko intenzivan da sam poželeo da sam napravio drugi izbor – da umrem. Ali do tada se činilo da nisam imao tu opciju."

Grupa za obilazak je stigla do obale, ali je bio čovek. Evans je otišao. Pronašli su njegovo telo dva dana kasnije, ali bez ogrebotine. Mladi vodič se udavio. Put do oporavka Pol je preživeo napad nilskog konja, ali težak posao je trebalo da počne. Bilo je potrebno osam sati da se stigne do bolnice koja je imala hirurga koji je mogao da radi na nekome sa tako teškim povredama.

„Imao sam 38 teških ugriza. Moja leva ruka od lakta nadole bila je zgnječena u kašu“, rekao je Pol. „Bilo je, kako to zovu, bez rukavica. Sva koža je bila otkinuta. Lakat gore je takođe bio slomljen."

„Imao sam kljove kroz ramena, obe ruke su bile jedva pričvršćene. „Imao sam probušeno pluća, koje je Majk zapečatio GladVrap-om sa tanjira grickalica.

„Istrgnuta mi je Ahilova tetiva. Imao sam kljovu kroz stopalo, zadnji deo vrata, glavu, vrh kičmenog stuba, prednji deo lica, obraz.” „Bio sam kao kebab. Bio sam u neredu“ – rekao je Pol Templer.

Možda je preživeo, ali hirurg nije mogao da mu spase levu ruku. U trenutku kada je Pol čuo da će biti amputiran, pobesneo je na svet.

„Bio sam kao magarac u bolnici, jer sam se sažaljevao. Ali tada mi je hirurg rekao nešto što mi je promenilo život. Rekao je: „Pole, ti si zbir svojih izbora. Vi ste tačno ko, šta i gde birate da budete u životu.’

"I nisam baš bio impresioniran time u to vreme. Bilo mi je mnogo lakše da krivim sve i sve ostale za ono što mi se dogodilo“, rekao je Pol.

„Ali tokom vremena, to je potopljeno i, shvatam da će se stvari uvek dešavati. Dobre stvari, loše stvari će se uvek dešavati. Ali jedna stvar koju niko nikada, nikada, nikada ne može oduzeti je naš izbor šta će se sledeće desiti. Kako reagujemo na to, kako se pojavljujemo. I, mislim da me je to nilski konj naučio."

Pol se vratio na reku nedugo nakon oporavka, putujući u kanuu sa jednim veslom napravljenim po meri.

„Mislim da sam video nilskog konja još jednom. Moji kolege vodiči su mi rekli da sam vrištao tako visoko i tako glasno da je to uplašilo nilskog konja. Međutim, nikada ga više nisam video."

Pol se od tada povukao iz safari igre sa punim radnim vremenom. Ovih dana provodi više vremena kao motivacioni govornik, deleći svoju čudesnu priču o preživljavanju širom sveta.

(Espreso/7news.com.au)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.