MALE BOGINJE NA GRANICI SA SRBIJOM: Teška situacija u Rumuniji zbog antivakcinalnog lobija!
Foto: Shuterstock

vakcine ili ne?

MALE BOGINJE NA GRANICI SA SRBIJOM: Teška situacija u Rumuniji zbog antivakcinalnog lobija!

MMR vakcina je na udaru zbog navodne povezanosti sa porastom broja autistične dece
Objavljeno: 18:09h

Rumunija se u ovom trenutku suočava sa najvećom epidemijom malih boginja u poslednjih nekoliko godina. Do početka januara potvrđeno je 2165 obolelih u epidemiji, koja je za sada odnela i 13 života.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Prvi zvanični podaci o epidemiji su iz septembra prošle godine. U tom trenutku bilo je 675 obolelih, što znači da se broj obolelih utrostručio za samo tri meseca! Već krajem oktobra broj se popeo na 935 obolelih i taj podatak najbolje pokazuje vrtoglavu brzinu kojom se širi ova epidemija.

Od ovoga se srce steže, a suze same teku! OVA MAJKA sluša otkucaje srca svog preminulog sina! (FOTO)

Stanje je još alarmantnije kada 2016. uporedimo sa 2015. godinom, u kojoj je zabeleženo svega 7 slučajeva malih boginja u čitavoj Rumuniji.

Rumunija je u 2012. godini bila zemlja sa izuzetno visokim procentom dece koja su vakcinisana MMR vakcinom – 94%.

Ipak, delovanjem antivakcinalnog pokreta koji u Rumuniji predvodi bračni par poznatih TV lica, Olivija Stir i Andi Moisesku, ovaj procenat je dramatično opao.

foto: AP

MMR vakcina je na udaru zbog navodne povezanosti sa porastom broja autistične dece. Ta teza je potpuno odbačena u naučnim krugovima, posle nekoliko stotina studija u kojima je učestvovalo više miliona dece, ali je bez obzira na to uticaj antivakcinalnog pokreta i dalje jak u nekim zemljama.

Opsežni izveštaj Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti u oktobru 2016. je obuhvatio sve slučajevi malih boginja u Evropi od 1. novembra 2015. do 31. oktobra 2016. godine.

foto: AP

Čak 81% obolelih je bilo nevakcinisano, 8% je bilo vakcinisano samo jednom dozom vakcine, samo 3% je bilo vakcinisano sa dve ili više doza, 1% je bilo vakcinisano, ali nije utvrđeno kojim brojem doza, dok je za 7% obolelih nepoznato da li su vakcinisani ili ne.

Veza između jačanja antivakcinalnog pokreta i porasta broja obolelih od malih boginja je potpuno jasna.

Obuhvat MMR vakcinom je u Rumuniji u 2013. bio 92%, u 2014. 89%, dok je u 2015. taj procenat spao na samo 83%, a isti trend se nastavio i u 2016. godini. Još uvek nisu zvanično objavljeni podaci za proteklu godinu, ali su procene da je procenat vakcinisanih u određenim okruzima na zapadu zemlje spao na ispod 70%! Upravo u tim okruzima je i epidemija najjača, što se najbolje vidi u priloženom grafičkom prikazu.

foto: AP

Najviše stradale dece pripada grupi mlađoj od jedne godine, a to su ona deca koja još uvek nisu vakcinisana (vakcina se daje sa navršenih godinu dana). Često pitanje koje protivnici vakcinacije postavljaju “kako moje nevakcinisano dete ugrožava vašu” može se odgovoriti upravo na ovom primeru: do epidemije je došlo zbog porasta broja dece koja su mogla biti vakcinisana, dok je najveći broj nastradalih među bebama koja nisu mogle biti vakcinisane.

Najveći broj obolelih je u Aradu i Temišvaru, koji su tik do srpske granice!

Što se tiče opasnosti za Srbiju, ona sigurno postoji. Stanovnici rumunskog i srpskog Banata često prelaze državnu granicu i moguće je proširenje ove epidemije na teritoriju Srbije.

Bonus video: Kako da pobedite zapušeni nos? UZ OVIH 6 SAVEZNIKA IZ PRIRODE!

(Espreso.co.rs / examinus.org)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.