OD PUTINA S LJUBAVLJU: Edvard Snouden postaje Rus?
Foto: Fonetepa

produžen mu azil

OD PUTINA S LJUBAVLJU: Edvard Snouden postaje Rus?

Snouden živi u Moskvi, gde je dobio azil nakon što je 2013. godine obelodanio poverljiva dokumenta o američkom globalnom programu praćenja i špijuiranja građana
Objavljeno:

Nekadašnji analitičar američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvard Snouden i zakonski je ispunio sve uslove za dobijanje ruskog državljanstva, saopštio je Anatolij Kučerena, jedan od njegovih advokata.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Edvardu Snoudenu juče je dozvola za boravak u Moskvi produžena na još tri godine, čime će ispuniti normu za boravak u Rusiji koja mu omogućava da postane državljanin te zemlje, prenosi "RT".

E, OVO JE SVETSKA VEST DANA: Obama pomilovao osobu koja stoji iza Vikiliksa, Asanž pristaje na izručenje?

- Edvard Snouden sada ima razloga i uslova da aplicira za rusko državljanstvo, naravno, nakon što prođe pet godina njegovog boravka u ovoj zemlji. Prošlo je skoro četiri godine otkako boravi u Rusiji, uzoran je građanin, nije prekršio nijedan zakon. To su razlozi zbog kojih mu je produžena boravišna dozvola, ali i prednost u procesu eventualnog dobijanja državljanstva - poručio je Kučerena.

Odlazeći predsednik Barak Obama obio je da pomiluje čuvenog uzbunjivača uprkos apelima javnosti širom sveta. Štaviše, Predstavnički dom Kongresa SAD, tačnije njegov Komitet zao obaveštajne poslove je pre nešto više od tri nedelje optužio Snoudena da je "duže od tri godine u kontaktu sa ruskim obaveštajnim službama, sa kojima i dalje redovno komunicira".

foto: Reuters

U dokumentima, s kojih je skinuta oznaka poverljivosti, dodaje se da je Pentagon otkrio 13 neimenovanih bezbednosnih problema visokog rizika, koje je Snouden izazvao objavljivanjem u medijima više desetina hiljada najosetljivijih dokumenata američke agencije za prisluškivanje NSA.

U izveštaju se upozorava da, ukoliko su Kinezi i Rusi dobili pristup materijalima povezanim s tim problemima, "američki vojnici će biti u većem riziku u svakom budućem sukobu".

Snoudenov drugi advokat Ben Vizner nazvao je ovaj izveštaj "zluradom besmislicom", dok je Snouden istakao da "nije začuđen lavinom laži koje se protiv njega plasiraju".

foto: Fonetepa

- Nimalo ne iznenađuje da je izveštaj Odbora pun laži i neistina. Ono što iznenađuje jeste da tu nema ničeg optužujućeg. Nakon tri godine istrage i potrošenih više miliona dolara oni sada ne mogu da iznesu nijedan dokaz o štetnim namerama, stranom uticaju ili pričinjenoj šteti - naveo je Snouden na Tviteru.

Snouden živi u Moskvi, gde je dobio azil nakon što je 2013. godine obelodanio poverljiva dokumenta o američkom globalnom programu praćenja i špijuiranja građana, što je izazvalo međunarodni bez zbog dometa američkih špijunskih operacija.

Bonus video: OVOLIKO LOVE imaju LJUDI U TRAMPOVOM KABINETU!

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.