"KOLIKO VAM KOŠTA TAJ ZAPISNIK?" Pijani HRVAT pokušao da PODMITI POLICAJCE, izvukao SVE PARE IZ NOVČANIKA!
Ilustracija, Foto: EPA / Neil Hall

iza rešetaka

"KOLIKO VAM KOŠTA TAJ ZAPISNIK?" Pijani HRVAT pokušao da PODMITI POLICAJCE, izvukao SVE PARE IZ NOVČANIKA!

Iako je više puta upozoren da uzme svoj novac natrag, jer u protivnom čini krivično delo davanja mita, optuženi je nastavio sukcesivno da ubacuje novac u vozilo hrvatske policije sve do svote od 6.050,00 kuna (oko 800 evra), koliko je imao u novčaniku

Objavljeno:

Zbog davanja mita policijskom službeniku za vreme sastavljanja zapisnika o počinjenom prekršaju zbog vožnje u alkoholisanom stanju davatelj mita u predmetu Vrhovnog suda Republike Hrvatske osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od tri meseca, uslovno.

Vrhovni sud preinačio je prvostepenu presudu, smatrajući da je prvostepeni sud primenio preblagu kaznenu sankciju, uslovnu osudu s izrečenom kaznom zatvora od šest meseci i rokom kušnje od dve godine, piše HAK revija.

Kako navodi medij, alkoholisani muškarac je za vreme sastavljanja zapisnika o počinjenom prekršaju zbog vožnje u alkoholisanom stanju, rekao radniku policije Z. B.: "Koliko vam košta taj zapisnik?", nagovarajući ga da ga pocepa i vrati mu vozačku dozvolu, ubacujući pri tome novčanice od po 1.000,00 kuna (oko 130 evra) u kabinu policijskog vozila.

Saobraćajna policija
Saobraćajna policijafoto: MUP

Iako je više puta upozoren da uzme svoj novac natrag, jer u protivnom čini krivično delo davanja mita, optuženi je nastavio sukcesivno da ubacuje novac sve do svote od 6.050,00 kuna, koliko je imao u novčaniku.

Takvo ubacivanje mita prema stavu Vrhovnog sud Republike Hrvatske zaslužuje zatvor u trajanju od čak tri meseca!.

Istaknuto je ujedno kako je dosadašnja neosuđivanost optuženika, njegovo porodično stanje i činjenica da je u vreme događaja bio znatnije alkoholisan što je, i po mišljenju Vrhovnog suda, doprinelo njegovom arogantnom i omalovažavajućem ponašanju prema radnicima policije, doduše, ima značaj olakšavajućih okolnosti, ali ne u meri da bi se i samim upozorenjem uz pretnju izvršenja kazne zatvora mogla ostvariti svrha izricanja kaznenih sankcija.

Takođe se ističe kako je podcenjena težina i društvena opasnost krivičnog dela, jer se ovakvim ponašanjem prema radnicima policije umanjuje dignitet državnih službenika koji zakonito obavljaju svoj posao u važnoj funkciji sprečavanja saobraćajnih prekršaja i delikata, a time je i postupak optuženog štetan za funkcioniranje društva u celini.

1 / 6 Foto: Emilija Jovanović

Zbog toga, a budući da optuženi ne pokazuje nikakvu kritičnost prema vlastitom postupku, trebalo je, zbog samog krivičnog dela i visokog stepena ugrožavanja zaštićenog dobra, optuženo osuditi na kaznu zatvora u trajanju od tri meseca, jer će se samo tako odmerenom kaznom u potrebnoj meri uticati na optuženog da više ne čini takva krivična dela, a ujedno će se i drugi građani upozoriti na krajnju neprihvatljivost takovih i sličnih ponašanja, navodi HAK Revija.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.