OSUĐENIK NA SMRT PREŽIVEO ČAK 3 POKUŠAJA EGZEKUCIJE: Evo i KAKO!
Ilustracija, Foto: Profimedia

JEZIVO

OSUĐENIK NA SMRT PREŽIVEO ČAK 3 POKUŠAJA EGZEKUCIJE: Evo i KAKO!

Oklahoma će ponovo pokušati da ga pogubi 22. septembra ove godine

Objavljeno: 16:34h

Osuđenik na smrt Ričard Glosip (59) već tri je puta pojeo svoj "poslednji obrok", a uskoro bi američka savezna država Oklahoma trebalo da mu posluži i četvrti, piše Vice.

Naime, nakon što je zbog naručivanja ubistva svog bivšeg poslodavca Berija Van Trisa 2004. godine osuđen na smrt, Oklahoma je 2015. tri puta pokušala da ga usmrti.

Prvi pokušaj je propao nakon što je Vrhovni sud SAD odložio izvršenje kazne. Drugi pokušaj da se pogubi odložen je svega tri sata pre izvršenja kazne. Treći pokušaj je otkazan nakon što su službenici savezne države Oklahome otkrili da su nabavili pogrešnu supstancu.

Oklahoma će ponovo pokušati da ga pogubi 22. septembra ove godine.

Glosip je jedan od 25 osuđenika na smrt koje bi Oklahoma trebalo da pogubi tokom narednih 29 meseci.

Trideset četiri zastupnika u parlamentu Oklahome, 28 iz redova Republikanske i šest iz Demokratske stranke, žele da mu se ponovo sudi, a mnogi tvrde da je nevin.

- Ako pogubimo Ričarda Glosipa, boriću se da Oklahoma ukine smrtnu kaznu. Proces nije čist - rekao je u zastupnik Republikanske stranke Kevin Mekdagl.

Kada je republikanski guverner Oklahome Kevin Stit odbio da odobri novu istragu Glosipovog slučaja, zastupnici u parlamentu savezne države Oklahome naručili su od spoljašnje advokatske kancelarije reviziju slučaja.

Taj advokatski tim zaključio je da sudski proces nakon kojeg je Glosip proglašen krivim ne može biti temelj za osuđujuću presudu i smrtnu kaznu. U međuvremenu su se pojavile i tvrdnje da su tužioci tokom suđenja uništili važne dokaze.

1 / 5 Foto: Zorana Jevtić

- Ričard Glosip je pretrpeo tri mučna datuma za izvršenje smrtne kazne. Određivanje četvrtog datuma pre nego što se svi dokazi mogu predstaviti sudu nije pravedno - rekao je Glosipov advokat Don Knajt.

- Reakcija javnosti na nove dokaze u ovom slučaju jasno kazuje da žitelji Oklahome, čak i oni koji podržavaju institut smrtne kazne, ne žele da se pogubi nevin čovek - dodao je Knajt.

Glosip je pre svih dosadašnjih pokušaja da ga se pogubi naručio isti obrok - ribu s pečenim krompirićima iz restorana brze hrane.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.