(BLOG UŽIVO) UKRAJINA: Moguć je rat u EVROPI izvan Ukrajine, Da li će se OVDE sresti Putin i Zelenski?
Ilustracija, Foto: Profimedia

RATNO STANJE

(BLOG UŽIVO) UKRAJINA: Moguć je rat u EVROPI izvan Ukrajine, Da li će se OVDE sresti Putin i Zelenski?

Zapad je saterao sebe u zamku, jer nije mogao da predvidi tendencije koje će doprineti slabljenju njegove globalne dominacije, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin

Objavljeno: 22:31h

Danas je 128. dan rata u Ukrajini.

Šta znamo do sada:

Kremlj demantovao napade na civilne objekte u Odesi

EU sprema nove sankcije za Rusiju

Erdogan: Švedska i Finska da ispune preuzeta obećanja

Zelenski: Proterivanje Rusa sa Zmijskog ostrva je strateška pobeda

Putin: Zapad saterao sebe u zamku, pokušava da obuzda Rusiju

Napad na Odesu, najmanje 17 mrtvih

Iz časa u čas:

22:00 Da li je ovo mesto na kom će se sresti Putin i Zelenski

Mesecima se spekuliše o potencijalnom sastanku predsednika Rusije i Ukrajine - Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog. Brojne zemlje nudile su se da budu domaćin susreta za koji se veruje da će okončati rat koji se od 24. februara vodi u Ukrajini. Sada je poznat događaj na kom su učešće najavila dvojica predsednika, ali u slučaju da njihovi uslovi budu ispunjeni.

Samit G20 (20 najbogatijih zemalja sveta) održaće se na Baliju u novembru ove godine. Mnogi svetski lideri najavili su učešće na samitu, ali je svoj dolazak nedavno potvrdio i Vladimir Putin, verovatno najomraženiji čovek Zapada.

Međutim, iako Ukrajina nije deo zemalja G20, Vladimir Zelenski dobio je poziv na učestvuje na samitu i – prihvatio ga.

21:55 Finska: Moguć je rat u Evropi izvan Ukrajine

Finska u novonastalim okolnostima ne može da zadrži neutralnost, jer je Rusija za nju postala bezbednosna pretnja, izjavio je finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto. „Mislim da je to nova realnost. Stvarno mislim da je evropska bezbednosna arhitektura srušena. To je nova situacija, postoji nova vrsta gvozdenog zida između Rusije i drugih zemalja. I naravno, zasnovana je na agresiji Rusije na Ukrajinu“, naveo je Havisto u intervjuu za CNN. Finski ministar je rekao i da je rat u Evropi izvan Ukrajine sasvim moguć.

20:33 SAD: Putinov rat je najveća pretnja Evropi od Drugog svetskog rata

Američki ministar odbrane Lojd Ostin je danas popodne opisao ruski rat u Ukrajini kao „najveću pretnju evropskoj bezbednosti od kraja Drugog svetskog rata”.

Rat koji je bez ikakvog razloga započeo Vladimir Putin ugrožava ne samo suverenitet Ukrajine“, dodao je američki ministar.

20:30 Kuleba: Potrebni su nam raketni odbrambeni sistemi

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba osudio je Rusiju za sinoćnji raketni napad na Odesu, grad na jugu Ukrajine, u kojem je poginula 21 osoba, a na desetine je povređeno.

„Teroristička država Rusija nastavlja svoj rat protiv civila noćnim raketnim napadom na Odesku oblast. Ubili su desetine ljudi, uključujući i decu. Pozivam partnere da Ukrajini što pre pošalju moderne sisteme protivraketne odbrane. Pomozite nam spasiti živote i okončati ovaj rat“, objavio je Kuleba na Tviteru.

20:23 Ukrajina Turskoj: Zadržite ruski brod s našim ukradenim žitom i uhapsite posadu

Ukrajina je juče zatražila od Turske da zadrži teretni brod pod ruskom zastavom Žibek Žoli, koji je prevozio ukrajinsko žito zaplenjeno iz okupirane luke Berdjansk, i uhapsi njegovu posadu, navodi ukrajinski zvaničnik.

Pozivajući se na informacije ukrajinske Uprave za pomorstvo on je rekao je da je brod Žibek Žoli prevozio oko 4.500 tona žitarica, natovarenog u Berdjansku, koje, kako tvrdi pipada Ukrajini.

Kijev optužuje Rusiju za krađu žita sa područja koje su ruske snage zauzele od početka invazije krajem februara.

18:01 Putin: Zbog pritiska Zapada, ubrzaćemo integraciju sa Belorusijom

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je jutros na bilateralnom forumu da politički pritisak Zapada ubrzava integraciju Belorusije sa Rusijom.

Vladimir Putin
foto: Profimedia

„Neviđeni politički i društveni pritisak tzv. kolektivnog Zapada tera nas da ubrzamo proces ujedinjenja, da zajedno minimiziramo štetu od nezakonitih sankcija, da lakše savladamo proizvodnju potrebnih proizvoda, da razvijamo nove kompetencije i širimo saradnju sa prijateljske zemlje“, rekao je Putin.

17:24 Stere: Norveška obećala milijardu evra pomoći Ukrajini

Norveška je danas obećala milijardu evra za podršku Ukrajini do kraja 2022. i za 2023. godinu, izjavio je norveški premijer Jonas Gar Stere. On je to rekao na konferenciji za novinare na kojoj je bio zajedno sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, preneo je Rojters. Stere je kazao da je novac namenjen Ukrajini da podrži ljude kojima je potrebna pomoć, da se odbrani i za obnovu zemlje.

17:21 Konašenkov: Uništene hiljade ukrajinskih aviona,tenkova...

Ruske snage uništile su 226 ukrajinska borbena aviona, 1.411 bespilotnih letelica, 3.873 tenka i drugih oklopnih vozila i 699 višecevnih raketnih sistema od početka njihove specijalne vojne operacije u Ukrajini, izvestio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-potpukovnik Igor Konašenkov. On je dodao da su u tom periodu eliminisana i 134 helikoptera, 353 sistema rakete zemlja-vazduh, 3.067 poljskih artiljerijskih topova i minobacača i 3.948 specijalnih vojna motorna vozila, prenosi TAS S.

Igor Konašenkov
foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Konašenkov je istakao da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvele udare pametnim oružjem u protekla 24 sata i usppele da eliminišu dva ukrajinska voda višestrukog lansiranja raketnih sistema i dva artiljerijska voda. Dodao je da su Ruske snage protivvazdušne odbrane neutralisale dva ukrajinska kopnena napada avionima Su-25 u rejonima naselja Barvenkovo i Kurulka u Harkovskoj oblasti.

16:50 Raste crni bilans: 20 osoba stradalo u Odesi

Najmanje 20 osoba je poginulo, među kojima je i dete, u ruskim raketnim napadima tokom noći na stambenu zgradu i odmaralište u Odeškoj oblasti, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Prema navodima ukrajinske državne službe za vanredne situacije, 16 osoba je stradalo kada je raketa pogodila devetospratnicu u selu Serhijivka. U odvojenom napadu na odmaralište u selu poginule su četiri osobe, među kojima je i dete.

16:40 Turska uskoro šalje Kijevu tri Barjaktara

Tri bespilotne letelice Barjaktar ​​Tb2 koje su deo donacije pripremaju se za isporuku Ukrajini iz Turske, rekao je ukrajinski ambasador u zemlji Vasil Bodnar.

16:26 Lavrov: EU potčinjena SAD

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je danas da liderima EU, osim francuskog predsednika Emanuela Makrona, ne smeta to što je glavna uloga na kontinentu prepuštena Sjedinjenim Američkim Državama.

"U današnje vreme, nažalost, Evropska unija nije samostalna", istakao je Lavrov u Minsku obraćajući se studentima i nastavnicima Beloruskog državnog univerziteta i drugih visokoškolskih ustanova, prenosi TASS.

Naveo je i da neće ni da pominje NATO, jer je u pitanju "potpuno američka organizacija".

Sergej Lavrov
foto: EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

16:07 Ukrajina: Izvoz žitarica u junu pao za 43 odsto

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da je izvoz žitarica u junu pao za 43 odsto na godišnjem nivou, na 1,41 milion tona, jer su crnomorske luke, koje su ključna ruta za isporuke, zatvorene.

Ministarstvo je saopštilo da su poljoprivrednici u južnoj i istočnoj Ukrajini već započeli žetv, uzevši 293.800 tona žitarica s oko jedan odsto zasejane površine.

15:49 Rusija preuzima kontrolu nad projektom Sahalin-2

Ruski predsednik Vladimir Putin podigao je uloge u ekonomskom ratu sa zapadom, uredbom kojom preuzima punu kontrolu nad naftnim i gasnim projektom Sahalin-2 na ruskom dalekom istoku, što je potez koji bi mogao izbaciti Shell i japanske investitore.

Uredba potpisana u četvrtak stvara novu kompaniju koja će preuzeti sva prava i obveze tvrtke Sakhalin Energy Investment Co, u kojoj Shell i dvije japanske tvrtke Mitsui i Mitsubishi imaju nešto manje od 50 posto dioničkog udela.

15:32 Poljska modernizuje vojsku

Poljska je potpisala ugovor vredan 1,83 milijarde dolara za kupovinu helikoptera 32 AV149 italijanske kompanije Leonardo, saopštio je danas poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak.

„Ugovor se odnosi na 32 helikoptera AV149, dakle dve eskadrile, a prvi helikopteri će biti u Poljskoj sledeće godine“, naveo je Blaščak.

15:12 Ukrajinska boršč supa na spisku svetske kulturne baštine

UNESCO je ukrajinsku boršč supu uvrstio na spisak svetske kulturne baštine, prenosi agencija AFP.

To je potez na koji je više puta pozivao Kijev, ali mu se Moskva žestoko protivi tvrdeći da oni imaju “eksluzivno parvo” na boršč.

Oleksandar Tkačenko, ukrajinski ministar kulture pozdravio današnju odluku UNESCO da prizna borč, supu od cvekle,kao ukrajinsko kulturno nasleđe.

14:52 Rusija zapretila da će zatvoriti svoju ambasadu u Bugarskoj

Rusija je zapretila da će zatvoriti svoju ambasadu u Bugarskoj nakon što su vlasti u Sofiji objavile da će proterati 70 ruskih diplomata.

Ruski ambasador u Bugarskoj Eleonora Mitrofanova rekla je da bi zatvaranje ruske ambasade neizbežno dovelo do zatvaranje bugarske ambasade u Moskvi.

14:30 Osam poginulih u ruskom napadu na zgradu u Nikolajevu

Potvrđeno je da je osam osoba poginulo nakon ruskog napadana stambenu zgradu u ukrajinskom gradu Nikolajevu u sredu, saopštili su lokalni zvaničnici.

Ukrajinska državna služba za vanredne situacije saopštila je kasno sinoć da je telo muškarca otkriveno ispod urušenog stepeništa, čime je ukupan broj poginulih porastao na osam, a broj ranjenih na šest.

14:00 "Sve više ukrajinskih vojnika dezertira"

Sve veći broj ukrajinskih vojnika dezertira zbog neuspeha na bojnom polju, a razbijene formacije neorganizovano beže iz Lisičanska, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

„Neuspesi ukrajinske vojske na bojnom polju dovode do sve većeg broja dezertera i onih koji beže od borbenih dejstava. Primećuje se neorganizovano povlačenje nekih ukrajinskih trupa iz Lisičanska“, naveo je Konašenkov, prenosi TAS S.

Ukrajinska vojna komanda na svaki mogući način prikriva činjenice da trupe nemaju dovoljno osoblja, istakao je on i dodao da u bataljonu ukrajinske 17. oklopne brigade koji deluje u oblasti Nove Poltavke u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) nije ostalo više od 20 odsto vojnika, navodi TAS S.

13:45 "Napredak u Lisičansku, Ukrajina trpi velike gubitke"

Ruske snage su prodrle u Lisičansk, a ukrajinska vojska trpi velike gubitke u području grada, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije, a prenosi agencija RIA Novosti.

Kako se navodi, Oružane snage Rusije nastavljaju uspešnu ofanzivu u području Lisičanska.

U protekla tri dana preuzeta je kontrola nad rafinerijom nafte u Lisičansku, rudniku Matroska, jednom fabrikom i mestom Topolevka, saopštilo je ministarstvo.

13:30 Kremlj demantovao napade na civilne objekte u Odesi

Kremlj je danas demantovao tvrdnje da su ruske rakete pogodile civilne objekte u blizini ukrajinske crnomorske luke Odesa rano jutros.

Ukrajinske vlasti saopštile su da su ruske rakete pogodile stambenu zgradu i dva odmarališta, a da je u napadu ubijeno najmanje 18 ljudi i ranjeno više desetina njih, preneo je Rojters.

"Ruska vojska tokom sprovođenja specijalne vojne operacije u Ukrajini izbegava da pogađa civilne objekte kako bi u potpunosti bila fokusirana na vojne ciljeve i mesta za obuku plaćenika" saopštio je danas medijima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

13:07 EU sprema nove sankcije za Rusiju

EU razvija nove sankcije protiv Rusije, koje će se ticati uvoza ruskog zlata, rekao je anonimni izvor za Blumberg.

12:47 Broj stradalih u Odesi porastao na 19

Najmanje 19 ljudi ubijeno je u ruskom napadu na Odesu, kada su projektili pogodili stambenu zgradu, saopštila je ukrajinska strana.

Državna služba za hitne slučajeve saopštila je da je jedan projektil pogodio zgradu od devet spratova, dok je drugi pogodio centar za rekreaciju.

12:27 Peskov: Poruka Zelenskog nije pisani dokument

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je danas da poruka koju je predsedniku Vladimiru Putinu preneo predsednik Indonezije Džoko Vidodo posle posete Ukrajini nije pisani dokument.

"Ne govorimo o nekakvoj pisanoj poruci. To je jedino što mogu da kažem na tu temu", rekao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara, prenosi RIA Novosti.

Podsetimo, Vidodo, koji je razgovarao sa Putinom u Kremlju, rekao je da je Putinu preneo poruku predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

12:08 Erdogan: Švedska i Finska da ispune preuzeta obećanja

Sporazum potpisan sa Finskom i Švedskom o ukidanju veta Turske na njihovo članstvo u NATO ne predstavlja kraj te priče i obavezuje ove nordijske zemlje da održe obećanje, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Nakon razgovora u Madridu pre dva dana, Erdogan i njegove finske i švedske kolege dogovorili su se o nizu bezbednosnih mera kojima ove dve nordijske zemlje treba da uzvrate za podršku Ankare.

11:48 Lavrov: Smešno je reći da je NATO odbrambeni savez

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov smatra da su smešne izjave da je NATO odbrambeni savez.

"Reči o tome da je NATO odbrambeni savez su smešne, tvrditi slične gluposti je čak sramota", rekao je Lavrov u Minsku obraćajući se studentima i nastavnicima Beloruskog državnog univerziteta i drugih visokoškolskih ustanova, prenosi RIA Novosti.

11:16 Ukrajina: Ubili smo 35.750 ruskih vojnika

Ukrajinska vojska objavila je nove podatke o ruskim gubicima. Tvrde da je od početka invazije ubijeno 35.750 ruskih vojnika i uništeno 1.577 tenkova.

10:56 Orban: Mađarska će ubrzati program za razvoj svoje odbrane

Mađarska će ubrzati program za razvoj svoje odbrane, izjavio je danas premijer Viktor Orban.

„Moramo radikalno da povećamo naše odbrambene sposobnosti“, saopštio je Orban i dodao da je interes Mađarske da se rat u susednoj Ukrajini okonča što pre.

10:37 U ukrajinskom parlamentu postavljena zastava EU

Danas je u plenarnoj dvorani parlamenta po prvi put postavljena zastava EU, nakon što je Ukrajina postala kandidat za pridruživanje bloku.

10:17 Ukrajina uvela vizni režim za ruske državljane

Šef Državne granične službe Ukrajine Sergej Dejneko izjavio je da je danas počela da važi odluka vlade Ukrajine o ukidanju bezviznog režima za državljane Rusije.

Dejneko je rekao da viza ne garantuje ruskim državljanima nesmetan ulazak u Ukrajinu.

"Putovanje bez vize je privilegija za građane razvijenih demokratija koji ne ubijaju civile i ne zadiru u suverenitet drugih država. A Rusija očigledno nije na toj listi“, napisao je Dejneko na Fejsbuku.

09:58 Kako je izgledao napad na Odesu?

U ruskom raketnom udaru na Odesu poginulo je najmanje 18 ljudi, od čega dvoje dece, nakon što su dve ruske rakete pogodile višespratnu stambenu zgradu i rekreativni centar u ranim jutarnjim satima u petak, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

09:43 Lajen: Ukrajina se bori hrabro

Predsednica Evropske komisije Ursula fon den Lajen istakla je da se Ukrajinci bore hrabro protiv snaga Rusije.

"Evropa će učiniti sve što je u našoj moći da pomogne Ukrajini da pobedi u ovom ratu. Nećemo mirovati dok ne pobedite”, rekla je Lajen, i zahvalila se ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom na prilici da se obrati ukrajinskom parlamentu.

09:26 Zvaničnik LNR: Aktivno se razvija ofanziva na Seversk

Vitalij Kiseljov, pomoćnik načelnika Ministarstva unutrašnjih poslova samoproglašene LNR, rekao je da su "savezničke jedinice preuzele kontrolu nad naseljima Spornoe, Zolotarevka i Bela Gora" i da se "aktivno razvija ofanziva na Seversk".

"Savezničke jedinice preuzele su kontrolu nad naseljima Spornoe, Zolotarevka i Bela Gora. Aktivno se razvija ofanziva na Seversk, gde se ukrajinske trupe povlače iz Lisičanska", napisao je Kiseljev na svom Telegram kanalu.

Ranije je izjavio da snage Rusije i LNR već kontrolišu 50 odsto grada Lisičanska, ostalo je samo nekoliko dana do njegovog oslobađanja.

08:46 Zelenski: Ukrajina počela da izvozi struju u EU

Ukrajina je počela da izvozi struju u Evropsku uniju (EU), preko Rumunije, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

„Prešli smo važan korak u našem približavanju EU“, rekao je sinoć predsednik Ukrajine, zemlje čiju je kandidaturu za EU ​​prošle nedelje podržala evropska dvadesetsedmorica.

08:37 Dvoje dece među poginulima u Odesi

Dvoje dece je među 18 osoba koje su poginule u raketnom udaru u Odesi, prema najnovijim informacijama koje je objavio regionalni guverner Maksim Marčenko.

08:00 Spasilačke akcije u Odesi u toku

Portparol regionalne administracije Odese Serhij Bračuk rekao je za ukrajinsku državnu televiziju da je spasilačka operacija u toku, pošto su neki ljudi ostali zatrpani nakon što se deo višespratnice koja je gađana urušio.

07:46 Zelenski: Proterivanje Rusa sa Zmijskog ostrva je strateška pobeda

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da "proterivanje" Rusa sa Zmijskog ostrva u Crnom moru predstavlja stratešku pobedu koja značajno ograničava delovanje okupatora.

"To još ne garantuje bezbednost i da se neprijatelj neće vratiti. Ali to značajno ograničava delovanje okupatora. Korak po korak, potisnućemo ih s našeg mora, naše zemlje i našeg neba", poručio je Zelenski u noćnom video obraćanju.

Dodao je da je "nadmoć u vatrenoj moći okupatora još uvek je vrlo vidljiva".

"Jednostavno su za udar na nas dovukli sve svoje rezerve”, rekao je Zelenski.

07:43 Ukrajina: Ruske snage pokušavaju da opkole Lisicansk sa juga i zapada

Ruske trupe pokušavaju da opkole Oružane snage Ukrajine u oblasti Lisičanska sa juga i zapada, saopštio je jutros Generalštab Ukrajine.

Navedeno je da na Donjeckom pravcu ruske snage glavne napore usmeravaju na opkoljavanje ukrajinskih trupa u oblasti Lisičanska sa juga i zapada i na uspostavljanje potpune kontrole nad Luganskom oblašću, prenposi Ukrinform. Na Harkovskom i Slavjanskom pravcu ruske snage granatiraju položaje ukrajinskih jedinica i pojedina naselja, navodi ukrajinski generalštab.

Dodaje se da su ruske trupe pojačale vojne operacije u pravcu Kramatorska.

07:31 - Putin: Zapad saterao sebe u zamku, pokušava da obuzda Rusiju

Zapad je saterao sebe u zamku, jer nije mogao da predvidi tendencije koje će doprineti slabljenju njegove globalne dominacije, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

"Zapad pokušava da ignoriše realnost koja mu ne odgovara, kao i formiranje multipolarnog svetskog poretka. Nesumnjivo je da ne može potpuno da ignoriše te objektivne tendencije. Ali u praksi je njegova politika rukovođena jednim ciljem - svim sredstvima sačuvati sopstvenu dominaciju", rekao je Putin u sedištu Ruske spoljnoobaveštajne službe (SVR) gde je prisustvovao obeležavanju stogodišnjice ruske tajne obaveštajne službe.

07:27 - Prvi snimci iz Odese

Na društvenim mrežama pojavili su se prvi snimci napada na Odesu, odnosno ruševina koje su ostale iza udara rakata.

Na jednom od njih vidi se potpuno uništena stambena zgrada.

"Zamislite samo: probudite se i shvatite da nema izlaza. Ljudi su bili zarobljeni u svojim stanovima nakon što su ruske rakete pogodile stambeni neboder u Odesi", napisao je ukrajinski poslanik Roman Hriščuk uz snimak na kojem se vide, kako se pretpostavlja civli, koji mole za pomoć.

07:22 - Napad na Odesu, najmanje 17 mrtvih

Najmanje 17 ljudi je poginulo nakon što su dve ruske rakete pogodile višespratnu stambenu zgradu i rekreativni centar u južnom lučkom gradu Odesi u ranim jutarnjim satima u petak, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Ukrajinska državna služba za vanredne situacije (SES) saopštila je da je u petak u šest sati ujutru 14 ljudi poginulo, a 30 povređeno, uključujući troje dece, u napadu na stambenu zgradu. U odvojenom napadu na rekreativni centar poginule su tri osobe - među kojima i dete, a jedna je povređena, saopštio je SES.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.