U drevnom laodikijskom pozorištu u Turskoj izvedena prva predstava nakon 1690 godina! (FOTO)
Laodikijsko pozorište, Foto: Privatna arhiva

predlog za unesko

U drevnom laodikijskom pozorištu u Turskoj izvedena prva predstava nakon 1690 godina! (FOTO)

Pozorište u drevnom gradu Laodikiji svečano je otvoreno za javnost nakon 20 godina dugih iskopavanja

Objavljeno:

Nakon završene restauracije, drevno laodikijsko pozorište u Turskoj je ugostilo svoju prvu predstavu nakon punih 1690 godina tišine.

Državni simfonijski orkestar Izmira je na ceremoniji ponovnog otvaranja pozorišta izveo poseban koncert. Studije iskopavanja i restauracije antičkog grada Laodikije, koji se nalazi kao predlog na Uneskovoj listi svetske baštine, završene su u kratkom periodu od 20 godina.

Pozorište u drevnom gradu Laodikiji svečano je otvoreno za javnost nakon 20 godina dugih iskopavanja. Pozorište staro 2.200 godina, koje se nalazi u provinciji Denizli, jugozapadnom delu Turske, ugostilo je svoju prvu predstavu nakon 1690 godina tišine.

Državni simfonijski orkestar Izmira izveo je prvo izvođenje na ovom lokalitetu u skoro 1700 godina, a oko 15 hiljada ljudi prisustvovalo je svečanom otvaranju, kako bi pogledalo nastup orkestra.

Turska
foto: Privatna arhiva

Drevno pozorište je ponovo postalo dostupno za korišćenje nakon 20 godina iskopavanja, koja je vodio šef katedre za klasičnu arheologiju Univerziteta Pamukkale, prof. dr. Dželal Šimšek (Celal Şimşek) i koja su privedena kraju uz podršku opštine Denizli, Agencije za razvoj Južnog Egeja i Ministarstva kulture i turizma.

Turska
foto: Privatna arhiva

Drevni grad Laodikija upisan je kao predlog na Uneskovu listu svetske baštine još 2013. godine, pošto se drevni grad smatra jednim od najvećih i najvažnijih arheoloških nalazišta u Turskoj.

Laodikija: važan centar vere i trgovine

Laodikija je bila važna metropola svog vremena u Anadoliji i naselje je postalo grad u helenističkom periodu, koji je imao svoje zlatno doba između 1-5 v. n.e, od perioda rimskog carstva do ranog istočno- rimskog perioda, a zahvaljujući živahnom trgovačkom životu Laodikija je postala važan centar hrišćanstva i mesto hodočašća u ranom istočno-rimskom periodu.

Turska
foto: Privatna arhiva

U Laodikiji se nalazi jedna od 7 crkava pomenutih u Knjizi Otkrovenja, a Zapadno pozorište, koje je izgrađeno u 2. v. p.n.e. sa kapacitetom od 15.000 gledalaca, je samo jedan od mnogih impresivnih ostataka drevnog grada kojima se lokalitet može pohvaliti. U Laodikiji, koja je sa četiri strane okružena nekropolama se takođe nalazi i najveći antički stadion u Anadoliji, kao i dva pozorišta (zapadno i severno), četiri kompleksa kupatila, brojne crkve i pet agora.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.