ŽELELI DA PROSLAVOM OBORE SVETSKI REKORD, ALI SE IPAK KOBNO ZAVRŠILO: Dvoje umrlo i svi letovi otkazani! ( VIDEO )
Ilustracija, Foto: Stefan Jokić

horor

ŽELELI DA PROSLAVOM OBORE SVETSKI REKORD, ALI SE IPAK KOBNO ZAVRŠILO: Dvoje umrlo i svi letovi otkazani! ( VIDEO )

Od trijumfa do katastrofe! Pogledajte kako je proslava grada i želja za obaranjem svetskog rekorda otišla predaleko

Objavljeno:

27. septembra 1986. oko 1,5 miliona balona pušteno je u vazduh iznad grada Klivlenda u Americi, u pokušaju da se obori Ginisov svetski rekord. Ali ta nevina želja da uđu u istoriju rekorda, pretvorila se u ekološku katastrofu.

U to vreme, rekord za najveće istovremeno lansiranje balona držao je Diznilend, koji je obeležio godinu dana ranije tokom 30. godišnjice tematskog parka. Ciljevi ovog festivala balona koji su želeli da obore rekord su bili jednostavni: prikupiti sredstva za lokalni ogranak Junajted Vaja, javno oslikati Klivlend kao jedan od pravih američkih gradova u usponu.

„Momak iz Junajted Vaja koji je ovo osmislio, radio je u marketingu jedne od vodećih svetskih firmi, a bio je angažovan da osmisli ideju koja bi pokušala da rebrendira Klivlend kao kul grad“, objasnio je Tom Holovač, menadžer projekta Balunfest '86, u razgovoru sa Gizmodom 2014 . „Klivlend je samo želeo da promeni svoj imidž."

Pogledajte novinski izveštaj iz 1986. o Balloonfestu u Klivlendu

Bilo je potrebno šest meseci planiranja da se događaj prevede iz priče u delo. Velika mrežasta struktura veličine gradskog bloka postavljena je da zadrži balone. Smešten na javnom trgu u Klivlendu, pozicija je bila strateški izabrana da privuče najveći mogući broj posmatrača.

„Bilo je bezbroj tehničkih istraživanja kroz gradske kontrole za dobijanje raznih dozvola. Apsolutno je zapanjujuće pokušati da uradite ovako nešto“, objasnio je Treb Hajning, čovek zadužen za lansiranje balona.

Više od 2.500 volontera - od kojih su većina bili studenti - provelo je jutro 27. septembra puneći balone helijumom. Lokalni mediji su se rojili po tom području, intervjuišući organizatore, učesnike i posmatrače.

Ovo je kratki dokumentarni film o Balunfestu '86

Pošto se oluja približavala i pretila događaju, zvaničnici su odlučili da lansiraju balone ranije nego što je planirano. U 13:50 po lokalnom vremenu, šareni gumenjaci su pušteni u vazduh. Spektakl je bio zapanjujuć prizor za posmatranje. Publika je navijala dok su baloni odlazili u nebo. Prisutni navijači puni su gradskog ponosa, navijajući za ime Klivlenda. Lokalni radio di-džej koji je pratio događaj uživo je komentarisao na radiju: „Klivlend je sada oborio Ginisovu knjigu svetskih rekorda i pustio preko milion petsto hiljada balona! Niko ne može da nas prevaziđe".

Od trijumfa do katastrofe za tren oka

Organizatori su očekivali da će baloni ostati u vazduhu dok se na kraju ne izduvaju i ne padnu nazad na Zemlju. Međutim, hladan talas u kombinaciji sa kišom doveo je do spuštanja balona dok su još uvek naduvani. To je omelo vozače, izazvavši brojne saobraćajne nesreće u okolini Klivlenda. Ulice i vodeni tokovi bili su zakrčeni balonima. Aerodrom Berk Lejkfront bio je prinuđen da se zatvori na pola sata zbog balona na njihovim pistama. Masa balona sletela je na pašnjak u okrugu Medina u Ohaju, uplašivši neke arapske konje koji su se nalazili na imanju, što je dovelo do povreda konja.

Ipak, najtužniji efekat se desio na vodi jezera Erie. Dan pre događaja, dvojica muškaraca, Rejmond Broderik i Bernard Sulcer, otišli ​​su na pecanje. Kada se nisu vratili, njihove porodice su prijavile muškarce kao nestale. Vlasti su počele da pretražuju jezero 27. septembra, otkrivši tog jutra njihov napušteni čamac. Pokušaji obalske straže da pronađu nestale muškarce postali su ozbiljno otežani jer je jezero bilo zasuto balonima.

„To je kao da pokušavate da pronađete iglu u plastu sena“, objasnio je jedan od nadležnih koji su vršili pretres. „Tražite manje-više glavu ili narandžasti prsluk za spasavanje, a ovde imate par stotina hiljada narandžastih balona. Samo je teško dešifrovati šta je šta.”

Obalska straža je obustavila potragu 29. septembra, a tela dvojice muškaraca isplivala su na obalu ubrzo nakon toga. Supruga jednog od ribara će kasnije tužiti Junajted Vaj Klivlenda i organizatore ovog festa za 3,2 miliona dolara, a kasnije se nagodila van suda za neotkriven iznos.

Ovaj festival balona uspeo je da obori rekord, ali pojavio se u Ginisovoj knjizi svetskih rekorda samo jednom, u štampanom izdanju iz 1988. godine. Publikacija je ubrzo povukla kategoriju navodeći zabrinutost za bezbednost.

( Espreso )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.