EVROPSKA UNIJA DA KAZNI ONE KOJI PLAĆAJU U RUBLJAMA: Moskva zagrmela, traže OVO
Putin, Foto: Profimedia

AU!

EVROPSKA UNIJA DA KAZNI ONE KOJI PLAĆAJU U RUBLJAMA: Moskva zagrmela, traže OVO

Brojne evropske države zavise od ruskog gasa, ali Poljska, najveća zagovornica strogih kaznenih mera protiv Rusije, tvrdi da bi EU trebalo da potpuno zabrani kupovinu ruskog gasa

Objavljeno:

Evropska unija bi trebalo da kazni zemlje koje ruski gas plaćaju u rubljama, rekla je poljska ministarka za klimu i životnu sredinu.

Podsećanja radi, Moskva je dan ranije odlučila da obustavi isporuku gasa Poljskoj i Bugarskoj koje su odbile plaćanje u ruskoj valuti.

Članice EU su, kako se čini, podeljene oko pitanja kako plaćati gas bez kršenja evropskih sankcija uvedenih Rusiji nakon napada na Ukrajinu koji je počeo 24. februara.

Brojne evropske države zavise od ruskog gasa, ali Poljska, najveća zagovornica strogih kaznenih mera protiv Rusije, tvrdi da bi EU trebalo da potpuno zabrani kupovinu ruskog gasa. "Ono što danas nedostaje su potpune sankcije na gas, to bi rešilo problem s Gaspromom", rekla je Ana Moskva istakavši da je problem što se sankcije ne poštuju 100 odsto, prenosi Index.

Prozvala Austriju, Nemačku i Mađarsku

Prozvala je Austriju, Nemačku i Mađarsku kao glavne članice EU koje se protive strožim sankcijama na ruski gas.

"Računamo da će biti posledica za te zemlje, koje plaćaju u rubljama, te da će kao rezultat istih prestati da plaćaju u ruskoj valuti", rekla je Moskva. Nije precizirala koje kaznene mere Poljska očekuje. Poljska državna elektroenergetska kompanija PGNiG potvrdila je u sredu da je Gasprom obustavio isporuke plina.

Nemačka elektroenergetska kompanija Uniper je potvrdila da će prebaciti isplate za ruski gas ruskoj banci, a ne više banci sa sedištem u Evropi. Kupci "neprijateljskih" zemalja moraju od aprila ruski gas da plaćaju preko posredničke banke Gasprombank koja devize prodaje na berzi i rublje uplaćuje na račun Gasproma.

Uniper, najveći uvoznik ruskog gasa u Nemačkoj, u sredu je saopštio da će ruski gas i dalje stizati u Nemačku budući da obustava isporuka u Bugarsku i Poljsku ne utiče na tranzit u druge zemlje.

Uniper najavio plaćanje mehanizmom koji uključuje rublje

Uniper je ponovio da će moći da nastavi da plaća gas ruskim mehanizmom koji traži plaćanje u rubljama.

"Smatramo da je dopuna postupka plaćanja u skladu sa zakonom o sankcijama, što znači da su uplate moguće", rekla je finansijska direktorica Tiina Tuomela potvrdivši prošlonedeljnu ocenu Evropske komisije.

Što se tiče obustave gasa Poljskoj, Uniper smatra da je to stvar poljske kompanije PGNiG i Gasproma i neće uticati na tranzit gasa kroz Poljsku. "To znači da bi svi koji gas preuzimaju, na primer u Nemačkoj, mogli teoretski i dalje da koriste tu rutu preko gasovoda Jamal", rekao je komercijalni direktor Unipera Niek den Holander.

Danas je mađarski šef diplomatije Peter Sijarto rekao da "snabdevanje energentima nije filozofsko, nego fizičko pitanje" te da će Mađarska plaćati ruski gas "na način da stigne u Mađarsku".

(Epsreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.