ORBAN U PROBLEMU! Evropska komisija uzvraća UDARAC
Viktor Orban, Foto: Profimedia

MAĐARSKA

ORBAN U PROBLEMU! Evropska komisija uzvraća UDARAC

Postupak je pokrenut slanjem dopisa službenog upozorenja

Objavljeno:

Evropska komisija pokrenula je postupak protiv Mađarske po novom mehanizmu prema kojem je korišćenje evropskih fondova uslovljeno poštovanjem vladavine prava.

"Identifikovali smo pitanja koja bi mogla biti kršenje vladavine prava i koja utiču na budžet EU“, rekla je na konferenciji za novinare Vera Jourova, potpredsednica Komisije za vrednosti i transparentnost.

Postupak je pokrenut slanjem dopisa službenog upozorenja. Pismo je u ime Komisije poslao komesar za budžet Johanes Han, ali sadržaj pisma nije objavljen.

Viktor Orban
Viktor Orban foto: Profimedia

Postupak bi mogao da traje devet meseci

Prema pravilima, postupak bi mogao trajati do devet meseci. Mađarska sada ima dva meseca da odgovori na pismo, a Komisija nakon toga ima mesec dana za analizu mađarskog odgovora.

Nakon toga, Komisija može predložiti suspenziju ili smanjenje plaćanja iz evropskih fondova kako bi se kompenzovao uticaj utvrđenih kršenja budžeta EU. Konačnu odluku donose zemlje članice dvostrukom većinom – najmanje 15 država članica mora da glasa za, a one moraju predstavljati najmanje 65 odsto stanovništva EU.

Prema izvorima iz Komisije, postupak je pokrenut zbog ozbiljne zabrinutosti u vezi s mađarskim korišćenjem sredstava iz evropskog budžeta, kao i zbog uslova za javne nabavke, nedostatka kontrole i transparentnosti u korišćenju sredstava i nedovoljne borba protiv prevare i korupcije.

Uredba kojom se uspostavlja opšti režim vanrednih situacija za zaštitu budžeta Unije u slučaju kršenja vladavine prava u državama članicama stupila je na snagu 1. januara 2021. godine.

1 / 6 Foto: Profimedia

Uredba do sada nije korišćena

Uredba, koja nikada dosad nije korišćena, omogućava Savetu da, na zahtev Evropske komisije, usvoji mere poput obustave plaćanja koja se finansiraju iz budžeta Unije ili suspenzije odobrenja jednog ili više programa koji se finansiraju iz tog budžeta.

Mađarska i Poljska, koje bi zbog uredbe mogle da ostanu bez značajnih sredstava iz evropskog budžeta, u martu prošle godine su se žalile Sudu pravde EU i tražile njegovo poništenje, a u februaru ove godine Sud je u potpunosti odbio njihov zahtev.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.