INICIJATIVA: Jednaka reč za žene u pregovorima o ujedinjenju Kipra
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube

žene

INICIJATIVA: Jednaka reč za žene u pregovorima o ujedinjenju Kipra

Napori za ponovno ujedinjenje Kipra i potencijalno brzo omogućavanje eksploatacije podmorskih nalazišta prirodnog gasa nedaleko od južne obale ostrva, u zastoju su od 2017. godine

Objavljeno:

Lideri dveju strana Kipra etnički podeljenog turskom invazijom severne polovine 1974, pokrenuli su danas inicijativu da se ženama da jednaka reč u svakom novom pokušaju pregovora o ponovnom ujedinjenju te ostrvske zemlje koje su decenijama bezuspešno vodili muškarci na čelnim funkcijama.

Predsednik kiparskih Grka Nikos Anastasijadis i vođa medjunarodno nepriznate države kiparskih Turaka Ersin Tatar objavili su su taj plan na sastanku u kompleksu Ujedinjenih nacija unutar "Zelene zone" podele, dugačke 180 kilometara koja preseca ostrvo.

Napori za ponovno ujedinjenje Kipra i potencijalno brzo omogućavanje eksploatacije podmorskih nalazišta prirodnog gasa nedaleko od južne obale ostrva, u zastoju su od 2017. godine, kada su i poslednji pregovori propali usled međusobnih optužbi ko je kriv.

Turska i kiparski Turci optužuju kiparske Grke da nisu voljni da dele vlast u zamišljenoj federaciji. S druge strane, kiparski Grci strahuju od pokušaja Turske da stavi celo ostrvo pod svoju kontrolu kroz zahteve Ankare za stalno prisustvo turskih trupa, pravo na vojnu intervenciju i pravo veta manjinskih kiparskih Turaka na svim nivoima odlučivanja.

1 / 8 Foto: Profimedia

Uprkos zastoju, inicijativa za ravnopravno angažovanje žena u pregvorima smatra se značajnim korakom napred za oživljavanje mirovnih pregovora. Ta inicijativa je pokrenuta na osnovu prošlogodišnje rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se poziva na puno, ravnopravno i smisleno učešće žena u mirovnom procesu.

Po saopštenju Ujedinjenih nacija, zajednički komitet kiparskih Grka i kiparskih Turaka dobio je zadatak da ojača rodnu ravnopravnost, da dopre do ženskih organizacija, omladinskih grupa i drugih radi uvažavanja njihovog mišljenja u obnovljenu mirovnu akciju.

Bonus video:

38:50

USIJANJE 13.04.2022.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.