STRAVIČNE SVENE U GRADU KOJI JE NAJVIŠE BOMBARDOVAN U ČITAVOM KIJEVSKOM REGIONU: Ruševine postale masovne GROBNICE?
Ilustracija, Foto: Profimedia

žestoke borbe

STRAVIČNE SVENE U GRADU KOJI JE NAJVIŠE BOMBARDOVAN U ČITAVOM KIJEVSKOM REGIONU: Ruševine postale masovne GROBNICE?

Čitav region je i dalje pod pooštrenim policijskim satom, pa su gradske ulice gotovo puste

Objavljeno: 12:18h

Borodjanka u blizini Kijeva bila je posebno teško pogođena ruskim napadima. Taj gradić je najviše bombardovan u čitavom regionu. Kakva je situacija danas, u oslobođenom gradu? Na licu mesta je bio i novinar Dojče velea.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

Stambene zgrade u Borodjanki u znatno većoj meri su srušene nego u drugim delovima kijevskog regiona. Odmah na početku ruske invazije u tom kraju razvile su se žestoke borbe. Gradić sa 13.000 stanovnika nalazi se na oko 50 kilometara severozapadno od glavnog grada Ukrajine.

Borodjanka je početkom aprila oslobođena od ruske okupacije. Ukrajinske vlasti su potom za predstavnike stranih medija, uključujući i Dojče vele, organizovale posetu tom gradu. Cilj je bio da novinari sami formiraju svoje mišljenje o posledicama borbi i ruske okupacije.

1 / 7 Foto: Profimedia

Čitav region je i dalje pod pooštrenim policijskim satom, pa su gradske ulice gotovo puste. U centru Borodjanke, gde se nalaze stambene i administrativne zgrade, kafići i restorani, vide se mnoge ruševine što je posledica ruskog granatiranja i bombardovanja. Ulice su zakrčene srušenim drvećem i izgorelim automobilima.

Stambene zgrade neselektivno bombardovane

Petro Kisilev iz ukrajinske Civilne zaštite kaže da je više od 90 odsto centra Borodjanke uništeno. Spisak srušenih i oštećenih objekata još nije sastavljen. Njegovi saradnici sada raščišćavaju ruševine. Kisilev naglašava da u Borodjanki nije bilo kasarni ukrajinske vojske, kao ni logora ili objekata od strateškog značaja: - Ruske trupe su varvarski delovale protiv civilnog stanovništva.

Samo duž glavne ulice u gradu, desetak stambenih blokova pretvoreno je u prah i pepeo. Stanovnici grada za DW kažu da su ruski bombarderi odmah na početku rata na zgrade ispalili rakete.

- S vojne tačke gledišta to nema nikakvog smisla - naglašava Anton Heraščenko, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, koji je bio u pratnji novinara u Borodjanki.

- Ruski piloti su bombardovali neselektivno.

Ruševine su postale masovne grobnice

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Denis Monastirski je na konferenciji za novinare rekao da je ono što se tamo dogodilo „jedna od najvećih tragedija u Ukrajini“. Borodjanka je jedno od mesta u okolini Kijeva koje je najviše pogođeno ruskom agresijom.

Prema rečima ministra, veruje se da pod ruševinama ima još tela.

- Spasioci su pokušali da očiste ruševine pre mesec dana, ali je neprijatelj pucao na njih - rekao je Monastirski. U to vreme još je bilo moguće spasiti ljude, ali svi pokušaji spasavanja bi propali pod ruskim granatiranjem koje je trajalo danima – ukrajinski spasioci nisu imali pristup uništenim zgradama. Prema rečima Monastirskog, operacije potrage i spasavanja mogle su da se nastave tek nakon oslobađanja Borodjanke početkom aprila.

1 / 15 Foto: Profimedia

- Svesni smo da pod ruševinama sada nema preživelih. To je još jedan zločin protiv čovečnosti koji je ruska vojska namerno počinila, jer ovde nije bilo kasarni, ni vojne opreme – samo kuće i vrtić - naglašava ukrajinski ministar unutrašnjih poslova. Njegov savetnik Anton Heraščenko dodaje da su uništene zgrade za mnoge Ukrajince postale – masovne grobnice.

Skloništa od vazdušnih napada nisu bila spas

- Kad vidite avion, sve što možete da uradite jeste da legnete i pomolite se da vas ne pogodi bomba - kaže Olha koja živi u Borodjanki. Kada se pojavila opasnost da će se njena devetospratnica nakon napada srušiti, stanari su autobusima evakuisani u druga mesta u regionu.

- Ljudi su se jako plašili. Skloništa od vazdušnih napada nisu bila pravi spas, jer su razaranjem kuća zatrpani i podrumi s ljudima u njima. To je bilo jako loše.

Olha je ovakve ogromne borbene operacije videla samo u filmovima.

- Rat je nešto mnogo strašno. Samo sam se molila za mir i da pucnjava prestane. Sve je to užasno. Stalno sam bila zabrinuta, napeta i u šoku. Nadajmo se da se rat nikada neće vratiti u Borodjanku.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.