AMERIKA TEK DANAS DOBIJA PREDSEDNIKA! I postoji mala, vrlo mala šansa da to ne bude TRAMP!
Foto: Reuters / Carlo Allegri

dan d

AMERIKA TEK DANAS DOBIJA PREDSEDNIKA! I postoji mala, vrlo mala šansa da to ne bude TRAMP!

Dok Donald Tramp užurbano sastavlja svoj kabinet i planira predsednički program, SAD će tek danas zvanično birati predsednika
Objavljeno: 07:25h

To će učiniti 538 elektora iz svih saveznih država, pri čemu postoji neznatna mogućnost da oni donesu iznenađujuću odluku i - glasaju po svome.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Na izborima 8. novembra, Hilari Klinton je nadmašila republikanskog protivnika u ukupnom broju glasova birača za dva procentna poena, ali je odlučujuće to što je Tramp pobedio u više država i tako osvojio 306 elektora, nasuprot 232 koliko je osvojila njegova protivkandidatkinja, što mu je donelo pobedu, Međutim, nijedan elektor nema ustavnu obavezu da sledi volju naroda koji predstavlja, po pojedinačnim američkim državama, pa bi na današnjim izborima takozvani "prevrtljivi elektori" mogli da glasaju po sopstvenom nahođenju i Trampu uskrate predsednički mandat, mada su šanse za to veoma male, ali je takav ishod po zakonu moguć, navodi Si-En-En.

foto: Reuters

Ovakav ishod je, ističe Si-En-En, prilično neverovatan pre svega zbog načina na koji je Izborni kolegijum sačinjen, imajući u vidu da se elektori biraju na nivou država i to najčešće na dva načina - na partijskoj konvenciji ili odlukom državnog partijskog odbora. To znači da su elektori često partijski lojalisti i aktivisti, pa bi, eventualnom odlukom da umesto za Trampa danas glasaju za Klintonovu, "prevrtljivi elektori" ne samo okrenuli leđa Trampu, već bi prkosili i svojim republikanskim prijateljima i kolegama.

Iako ništa u Ustavu niti u federalnom pravu ne sprečava elektore da glasaju za kandidata koji nije osvojio većinu glasova naroda u njihovoj državi, 29 država imaju zakone kojima se obeshrabruju potencijalni "elektorski odmetnici". Među kaznama koje takvi zakoni predviđaju su i potencijalne novčane kazne ili pretnja zamenom drugim elektorom, premda su ti zakoni retko kad oprobani.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.