(BLOG UŽIVO) PESKOV O RUSKIM GUBICIMA, VEREŠČUK - Iz ukrajinskih gradova evakuisano 4.676 ljudi
Ilustracija, Foto: Lauret Gilleron, Profimedia, Google Earth

43. dan rata u ukrajini

(BLOG UŽIVO) PESKOV O RUSKIM GUBICIMA, VEREŠČUK - Iz ukrajinskih gradova evakuisano 4.676 ljudi

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je juče opširno razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom

Objavljeno: 23:21h

Činjenice:

  • SAD objavile nove sankcije Rusiji
  • Razgovarali Putin i Orban
  • Zelenski potvrdio sastanak navodnih bezbednosnih garanta Ukrajine
  • SAD neće učestvovati na sastancima G20 ako učestvuje Rusija
  • Kuleba će tražiti još oružja od G7 i NATO

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 43. dan. Juče su SAD uvele nove sankcije ruskim bankarskim institucijama i ćerkama Vladimira Putina.

1 / 13 Foto: Profimedia

Sankcije su uvedene i supruzi i ćerki ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova. Sankcijama su obuhvaćeni i i članovi Saveta bezbednosti Rusije, uključujući bivšeg predsednika i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva i premijera Mihaila Mišustina. SAD su već sankcionisale više od 140 oligarha i članova njihovih porodica i preko 400 zvaničnika ruske vlade, rekao je visoki zvaničnik.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je juče opširno razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Orban je rekao kako je zatražio od Putina da proglasi primirje u Ukrajini. Orban je na konferenciji za medije rekao da je ranije danas pozvao Putina da održi mirovne pregovore u Mađarskoj, zajedno sa ukrajinskim i francuskim predsednikom, kao i nemačkim kancelarom.

Prema rečima mađarskog premijera, odgovor Putina je bio "pozitivan", ali je ruski predsednik rekao da će to "imati određene uslove"

Iz časa u čas:

23:05 Ruske snage pogodile nadvožnjak, blokirali evakuaciju

Sergej Gadaj, čelnik lokalnih vlasti ukrajinskog regiona Lugansk, objavio je da su ruske snage pogodile železnički nadvožnjak u blizini mesta Barvinkova i time blokirali rutu za evakuaciju za civile s istoka Ukrajine.

- Neprijatelj je u vazdušnom pogodio nadvožnjak kod stanice Barvinkova. Oko 500 civila iz Luganska, koji pokušavaju da se evakuišu, sad je zapelo na železničkoj stanici - napisao je Gadaj.

Tu železničku liniju Gadaj je nazvao "jedinim železnički izlazom pod ukrajinskim kontrolom iz Slovjanska, Kramatoska i Limana".

- To je put života za desetine hiljada naših građana - napisao je pa dodao da su tri voza za evakuaciju privremeno blokirana u Slovjansku u Kramatorsku, koji se nalaze u regionu Donjeck.

Ukrajinske vlasti danas su izveštavale o intenzivnom granatiranju širom Donbasa, istočnog regiona na koji se već danima najavljuje velika ruska ofanziva.

22:40 Vereščuk: Iz ukrajinskih gradova evakuisano 4.676 ljudi

Ukupno 4.676 ljudi evakuisano je danas iz ukrajinskih gradova kroz 10 humanitarnih koridora, izjavila je danas potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

U video postu na svom Telegram kanalu, Vereščuk je rekla da je među evakuisanim 1.205 stanovnika iz opkoljenog grada Mariupolja, koji su odvedeni u Zaporožje, preneo je Rojters.

21:55 Peskov: Rusija pretrpela značajne gubitke u Ukrajini

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je Rusija pretrpela značajne gubitke u Ukrajini, u koju su njene trupe ušle 24. februara da bi izvele, kako Moskva to naziva, specijalnu vojnu operaciju.

- Imamo značajne gubitke među vojnicima - rekao je Peskov u intervjuu britanskoj televiziji Skaj njuz istakavši da je to za Rusiju ogromna tragedija, preneo je Rojters.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je 25. marta da je 1.351 ruski vojnik ubijen od početka specijalne vojne operacije, a 3.825 ranjeno.

Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskovfoto: Profimedia

21:05 Ispod ruševina u Borođanki pronađeno 26 tela

Ukrajinska državna tužiteljka Irina Venediktova saopštila je danas da je 26 tela pronađeno ispod dve srušene zgrade u gradu Borođanki u kijevskoj oblasti, koje vlasti pretražuju nakon povlačenja ruskih trupa koje su ga prethodno zauzele.

Venediktova nije rekla da li su vlasti utvrdile uzrok smrti, ali je optužila ruske trupe da su izvršile vazdušne napade na grad pre nego što su preuzele kontrolu nad njim. Ona je rekla da je Borođanka najgore prošla po razaranjima i po neizvesnosti u vezi s brojem žrtava.

20:20 Suspenzija Rusije istorijski dan

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild, povodom suspenzije Rusije iz Saveta za ljudska prava UN, napisala je na Tviteru da je ovo značajan i istorjiski dan.

Zemlje širom sveta glasale su za suspenziju Rusije iz Saveta UN za ljudska prava, navela je ona.

- Kolektivno smo poslali jasnu poruku da će Rusija snositi odgovornost - napisala je Tomas-Grinfildova.

20:15 Zelenski zatražio da Kipar zatvori luke za ruske brodove

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio je danas da Kipar pojača pritisak na Rusiju zatvaranjem luka na ostrvu za sve ruske brodove i da prestanu da daju pogodnosti ruskim biznismenima, uključujući kiparsko državljanstvo.

U video obraćanju poslanicima kiparskog parlamentu, Zelenski je zahvalio toj ostrvskoj državi na humanitarnoj i finansijskoj pomoći i govorio o razaranju i smrti koju je izazvala ruska invazija. Zelenski se založio i da Kipar da podršku Ukrajini u nastojanju da se pridruži Evropskoj uniji.

20:10 Kremlj: Rusija žali zbog suspenzije koja ima političke motive

Moskva žali zbog toga što je suspendovana iz Saveta UN za ljudska prava, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Žalimo zbog toga, nastavićemo da branimo naše interese svim mogućim legalnim sredstvima i da iznosimo naše stavove - rekao je portparol Kremlja, prenosi Sputnjik.

Rusija je danas saopštila da je glasanje država članica da je suspenduju iz Saveta UN za ljudska prava protivpravno i politički motivisano, prenosi Rojters pozivajući se na agenciju RIA Novosti.

19:25 Blinken pozvao Čavušoglua na razgovore

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da ga je njegov američki kolega Entoni Blinken pozvao na razgovore 18. maja, na kojima će dve članice NATO prvi put u poslednje tri godine pokušati da poboljšaju odnose.

Ankara i Vašington su imali nekoliko nesuglasica, uključujući onu zbog turske kupovine ruskog odbrambenog sistema S-400, što je izazvalo sankcije SAD i uklanjanje Ankare iz aranžmana u vezi sa borbenim avionima F-35, a u kojem je Turska bila kupac i proizvođač, prenosi Rojters.

Ankara je tada ove poteze SAD ocenila kao nepravedne, obrazloživši da nije mogla da nabavi raketnu odbranu od saveznika u NATO pod zadovoljavajućim uslovima.

18:55 Pentagon: SAD i NATO Ukrajini isporučili 25.000 PVO sistema

Ukrajina je od SAD i njenih saveznika dobila oko 25.000 protivvazdušnih sistema, što je pomoglo Kijevu da ne dozvoli Rusiji nadmoć u vazduhu, koja bi pomogla njenoj kopnenoj invaziji, saopštio je danas načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, general Mark Mili.

On je naveo i da su SAD i NATO saveznici isporučili Ukrajini 60.000 protivtenkovskih sistema.

18:04 Generalna skupština UN suspendovala Rusiju iz Saveta za ljudska prava

17:50 Rusija: Ukrajinski napad na Belgorod izvršen raketom Točka-U

Ruski istražni komitet utvrdio je da je eksploziju u skladištu municije u blizini Belgoroda na jugu Rusije 29. marta, izazvala raketa Točka-U ispaljena iz Ukrajine, pri čemu je povređeno osam ruskih državljana i uništeno skladište, saopšteno je iz pres službe komiteta za TAS S.

17:30 Finska će narednih nedelja imati odgovor na pitanje: NATO da ili ne?

17:20 Kuleba: Svi navodni ukrajinski zločini će biti istraženi

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, rekao je danas u Briselu da će svi navodni ratni zločini ukrajinskih snaga protiv Rusa biti istraženi, ali je dodao i da ih treba staviti u kontekst navodnih ruskih zločina u Buči.

Kuleba je rekao da ukrajinska vojska poštuje ratne zakone, ali da je "možda bilo izolovanih incidenata kršenja" koji će biti istraženi.

- Ne razumete kakav je osećaj videti slike iz Buče, razgovarati sa ljudima koji su pobegli, znajući da je osoba koju poznajete silovana danima zaredom. Ne razumete kakav je osećaj znati da ruski vojnici siluju decu - izjavio je Kuleba

16:00 NATO će pojačati pomoć Ukrajini, neće slati trupe

Nakon sastanka ministara spoljnih poslova, generalni sekretar NATO-a rekao je da će zemlje saveza pojačati podršku Ukrajini.

Jens Stoltenberg je rekao da neki od paketa za pomoć "hrabrim Ukrajincima" da "brane svoje domove i zemlju i potisnu invazione snage" uključuje "pojačavanje humanitarne pomoći i finansijske podrške".

On je rekao da NATO neće slati svoje trupe u Ukrajinu i da će alijansa obezbediti podršku Ukrajini na druge načine.

Stoltenberg je novinarima rekao i da je dogovoreno da se učini više kako bi se pomoglo ostalim partnerima i obezbedila njihova sposobnost da se brane, što uključuje i Bosnu i Hercegovinu i Gruziju.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenbergfoto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Stoltenberg je rekao da svet mora biti spreman za "dug rat" u Ukrajini.

On je rekao da "rat može trajati nedeljama, mesecima ili čak godinama", dodajući da su saveznici Rusiji "nametali velike troškove" kroz sankcije kako bi pomogli da se skrati trajanje sukoba.

15:55 - Gradonačelnik Dnjepra: Žena i deca bi trebalo da odu iz grada

Gradonačelnik Dnjepra, grada u centralno-istočnoj Ukrajini, pozvao je žene, decu i starije da odu jer se očekuje da će se borbe sa Rusijom intenzivirati u istočnim regionima.

15:42 - "Moskva želi da skrene pažnju sa događaja u Buči"

15:15 - Ukrajina radi na indentifikaciji ruskih trupa iz Buče

Ukrajinska služba državne bezbednosti (SBU) saopštila je danas da sastavlja spisak ruskih trupa, osumnjičenih da su izvršili navodne ratne zločine u regionu Kijeva, uključujući i grad Buču.

- SBU će identifikovati sve koji su umešani u zločine u Buči i drugim gradovima u Kijevskoj oblasti - saopštila je SBU, prenosi Rojters.

Navedeno je da je ukrajinska služba bezbednosti uzela izjave skoro 2.000 svedoka i identifikovala 33 osobe za koje se sumnja da su sarađivale sa Rusijom.

14:55 - Ukrajina: Još oko 300.000 ljudi ostalo u Mariupolju

Oko 200.000 ljudi napustilo je Mariupolj, a najmanje 300.000 ostalo je u tom gradu, izjavio je danas novoimenovani gradonačelnik Konstantin Ivaščenko.

- Otišlo je oko 200 do 250.000 stanovnika, a okvirno je ostalo najmanje 300.000 ljudi - rekao je Ivaščenko na TV kanalu "Rusija-1", prenosi agencija TAS S.

14:25 - Direktor SZO za Evropu: Pripremamo se za moguće hemijske napade u Ukrajini

14:00 - Moskva: Do sada protiv Rusije uvedeno više od 6.000 sankcija

Do sada je protiv Rusije uvedeno ukupno više od 6.000 sankcija, izjavio je danas ruski premijer Mihail Mišustin.

Mišustin je, podnoseći ruskoj Dumi izveštaj o radu vlade, naveo da su sankcije koje su usledile ove godine neviđenih razmera i da je Rusiji uvedeno više ograničenja, nego bilo kojoj drugoj zemlji u istoriji, prenosi Sputnjik.

Sankcije su usmerene protiv svih Rusa, konstatovao je premijer.

13:42 - Lukašenko: Belorusija izvela specijalnu operaciju u Ukrajini

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je Belorusija izvela specijalnu operaciju u Ukrajini.

Dodao je kako je država to uradila da bi oslobodila beloruske državljane.

- Došlo je do toga da su ovi nitkovi počeli da hvataju naše ljude tamo, pre svega vozače automobila koji su u to vreme tamo stigli. Zaplenili su 1.500 naših vagona, zaplenili su nam automobile i do stotinu, po mom mišljenju, naših momaka koji su vozili ove kamione - rekao je Lukašenko.

1 / 7 Foto: Profimedia

13:30 - Lavrov kritikovao nacrt sporazuma Kijeva: Otkrio i da li će Rusija nastaviti pregovore

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je Ukrajina 6. aprila predstavila svoj nacrt sporazuma sa Rusijom, u kojem se, kako kaže, odstupa od odredbi utvrđenih na sastanku u Istanbulu.

- Ukrajina je ranije bila zadovoljna što bezbednosne garancije neće važiti za Krim, ali u novoj verziji sporazuma ova tačka nedostaje - rekao je Lavrov.

1 / 6 Foto: Profimedia

13:15 - Zajedničko saopštenje ministara zemalja G7: "Najoštrije osuđujemo ruske zločine u Buči i drugim gradovima"

Ministri spoljnih poslova država članica G7 osudili su, kako ih nazivaju, zverstva koja su počinile ruske snage u Ukrajini i navode kako će počinioci odgovarati.

- Mi, ministri spoljnih poslova G7 Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i visoki predstavnik Evropske unije, najoštrije osuđujemo zločine koje su počinile ruske oružane snage u Buči i nizu drugih ukrajinskih gradova - naveli su u zajedničkom saopštenju.

g7, g7 sastanak, ukrajina
foto: EPA/ LUDOVIC MARIN / POOL

13:05 - Zoo vrt u Ukrajini možda će morati da uspava lavove, medvede i druge životinje

Zoološki vrt u ukrajinskom gradu Harkovu rekao je da će možda morati da uspava svoje velike mačke, medvede i druge velike životinje nakon što je njihovo stanište skoro u potpunosti uništeno u bombardovanju.

12:30 - Zelenski pozvao Zapad da "privede Rusiju pravdi": Oni koji izaberu rat, uvek gube

12:10 - U Mariupolju još 100.000 ljudi čeka evakuaciju

Gradonačelnik Mariupolja rekao je da više od 100.000 ljudi potrebna hitna evakuacija iz grada.

11:42 - Kremlj o novima sankcijama Rusiji

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarisao je nove sankcije koje su SAD uvele Rusiji i porodici predsednika Vladimira Putina.

- Rusija će obavezno odgovoriti - rekao je Peskov.

1 / 6 Foto: Profimedia

11:30 - Britanska ministarka: Doba saradnje sa Rusijom je gotovo

Doba saradnje sa Rusijom je gotovo, izjavila je britanska ministarka spoljnih poslova Elizabet Tras na radnoj večeri ministara spoljnih poslova u Briselu, saopštio je britanski Forin ofis.

- Potreban nam je novi pristup bezbednosti u Evropi koji se bazira na odbranu, odvraćanje i otpornost - kazala je ona.

1 / 4 Foto: Profimedia

11:00 - Održan sastanak ministara odbrane zemalja Crnog mora

Ministri odbrane iz priobalnih zemalja Crnog mora održali su video sastanak na kojem su razgovarali o sukobu u Ukrajini, minama koje plutaju u moru i o regionalnoj bezbednosti, saopštilo je danas tursko ministarstvo odbrane.

Kako se dodaje u saopštenju, ministri odbrane Turske, Bugarske, Gruzije, Poljske, Rumunije i Ukrajine pozvali su na hitan prekid vatre, prenosi agencija Rojters.

10:35 - Češki tenkovi navodno idu za Ukrajinu

Fotografije vojne opreme na vozovima na železničkoj stanici u češkom gradu Jihlava, koja navodno ide za Ukrajinu, pojavile su se na društvenim mrežama.

U utorak je ministar odbrane rekao da Češka šalje "esencijalnu vojnu opremu" Ukrajini.

10:15 - Stoltenberg: Članice NATO više da pomognu Ukrajini

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas članice Alijanse da daju veću pomoć Ukrajini.

On je dodao da će staviti do znanja Moskvi da neće biti nerazumevanja, pogrešnih procena oko spremnosti NATO da zaštiti i odbrani sve saveznike.

- Postoji hitna potreba da se dalje pomogne Ukrajini. Na našem sastanku u toku dana sa ministrima spoljnih poslova država članica NATO, siguran sam da ćemo rešiti pitanja dodatnih protivvazdušnih sistema, protivtenkovskog oružja, lakšeg, ali takođe i teškog naoružanja, kao i raznih oblika pomoći Ukrajini - rekao je Stoltenberg, prenosi sajt NATO.

1 / 5 Foto: ap

09:50 - Rusija: Četiri skladišta goriva uništena u Nikolajevu, Harkovu..

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su njihove rakete tokom noći uništile četiri skladišta goriva u ukrajinskim gradovima Nikolajev, Harkov, Zaporožje i Čugujev.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, te objekte je koristila Ukrajina za snabdevanje svojih trupa u blizini gradova Nikolajeva i Harkova i u regionu Donbasa na krajnjem jugoistoku, prenosi agencija Rojters.

09:40 - Evakuacija civila kroz 10 humanitarnih koridora

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk izjavila je da se nada da će ta zemlja danas moći da evakuiše civile kroz 10 humanitarnih koridora.

Dodala je da će stanovnici koji pokušavaju da napuste grad Marijupolj morati da koriste sopstvena vozila, prenosi agencija Rojters.

1 / 9 Foto: Profimedia

09:15 - Austrija proteruje ruske diplomate

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije odlučilo je da sledi više evropskih zemalja i protera četiri ruska diplomata.

U pitanju su tri diplomate u ambasadi Rusije u Beču i jednog iz generalnog konzulata u Salcburgu, koji će morati da napuste Austriju najkasnije do 12. aprila.

Ministarstvo ističe da je proterivanje četiri diplomata u saglasnosti sa Bečkom konvencijom.

09:12 - Peti paket sankcija Rusiji uključuje zabranu uvoza uglja: Kakav je stav EU, nakon predloga Komisije?

09:10 - "Oružje, oružje, oružje": Ukrajinski ministar kaže da su Kijevu potrebne 3 stvari

09:00 - Kuleba: Tražićemo od Zapada embargo ruskim energentima

Ukrajina će nastaviti da zahteva od Zapada embargo na rusku naftu i gas nakon napada na tu zemlju, rekao je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

1 / 5 Foto: Profimedia

08:45 - Australija uvodi sankcije za 67 ruskih državljana

Ministarka spoljnih poslova Australije Meris Pejn izjavila je danas da Australija uvodi sankcije za 67 ruskih državljana zbog napada Rusije na Ukrajinu.

08:20 - Ukrajinska vojska za 24 sata šest puta granatirala LNR

Ukrajinska vojska granatirala je šest puta, u protekla 24 sata, teritoriju samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), saopšteno je iz misije LNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Kako se precizira, zabeleženo je šest napada ukrajinskih oružanih snaga na naselja Donjeck i Kalinovo.

8:19 - Za danas je najavljeno otvaranje deset humanitarnih koridora.

08:00 - Gradonačelnik Mariupolja: Ubijeno više od 5.000 civila

Više od 5.000 civila, među kojima je 210 dece, stradalo je u Mariupolju od početka ruske invazije na Ukrajinu, tvrdi gradonacelnik tog lučkog grada Vadim Bojčenko.

Vadim Bojčenko
foto: Printscreen/Youtube/NO TO WAR / НЕТ ВОЙНЕ / NEIN ZUM KRIEG

07:51 - Granatiran Donjeck?

Ukrajinske trupe granatirale su naselje Donjeck, ispalivši najamnje šest granata kalibra 152 milimetara, saopšteno je iz Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju prekida vatre u Luganskom.

- Od strane oružanih formacija Ukrajine zabeleženo je granatiranje iz pravca naselja Gorskoe ka naselju Donjeck iz artiljerije kalibra 152 milimetara - navodi se u saopštenju.

07:30 - Kanada poziva ruskog ambasadora na razgovor

Kanada će pozvati na razgovor ruskog ambasadora Olega Stepanova zbog navodnih ubistava civila u kijevskim predgrađima Buča i Irpinj, saopštila je kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Džoli.

- Postoji nivo nehumanosti u onome što smo videli u Buči - rekla je Džoli novinarima u sedištu NATO u Briselu, gde se ministri država članica sastaju kako bi razgovarali o sankcijama Rusiji, prenosi Bi-Bi-Si.

07:11- Zatvara se prihvatni centar za izbeglice u Poljskoj

Glavni prihvatni centar za ukrajinske izbeglice u Varšavi biće zatvoren sutra jer je za manje ljudi potrebna takva vrsta pomoći, rekao je načelnik centralne regije Mazovija. Od početka ruskog napada na Ukrajinu 24. februara iz zemlje je izbeglo četiri miliona ljudi, dok je ukupan broj raseljenih veći od deset miliona, prema podacima agencije UN za izbeglice.

U Poljsku je pristiglo više od 2,52 miliona izbeglica, pokazuju podaci poljske granične straže.

06:58 - Han: Ukrajini nakon rata s Rusijom biće potreban Maršalov plan

Ukrajini će nakon rata s Rusijom biti potreban plan obnove sličan onome koji su SAD ponudile Evropi nakon Drugog svetskog rata, rekao je evropski komesar za budžet Johanes Han.

SAD su u okviru posleratnog Maršalovog plana izdvojile današnjih 200 milijardi dolara za ekonomsku i tehničku pomoć Evropi.

- Ono što treba da učinimo za Ukrajinu je moderni Maršalov plan - rekao je Han novinarima, preneo je Rojters.

Dodao je da će to pomoći brzoj obnovi Ukrajine i njenom bržem približavanju Evropskoj uniji. Kijev je poslao zvaničnu prijavu za članstvo u 27-članom evropskom bloku.

Taj proces je dugotrajan i u mirnodopska vremena, a rat koji besni Ukrajinom učinio ga je praktično nemogućim, ocenjuje Rojters.

Han nije precizirao koliko će novca biti potrebno, ali je rekao da teret obnove Ukrajine ne bi smela snositi samo Evropska unija, nego bi u tome trebalo da učestvuju članice grupe G20, uključujući Rusiju.

06:47 - Njujork tajms: Snimak kako ukrajinski vojnici ubijaju ruske zarobljenike autentičan

Njujork tajms potvrdio je autentičnost snimka na kojem se vidi kako ukrajinska vojska ubija ranjene ruske vojnike, prenose agencije.

- Na video snimku objavljenom na internetu u ponedeljak, koji je potvrdio Njujork tajms vidi se kako grupa ukrajinskih vojnika ubija zarobljene pripadnike ruske vojske ispred sela zapadno od Kijeva - navodi američki list.

Na snimku se vidi kako ukrajinski vojnici ispaljuju nekoliko hitaca u, verovatno, ruskog vojnika koji leži na putu i daje znake života.

U blizini se može videti nekoliko tela, verovatno ubijenih, a kako navodi Njujork tajms, snimak je od 30. marta kada su Ukrajinci na tom mestu iz zasede napali ruski konvoj.

06:17 - UN danas o isključenju Rusije iz Saveta za ljudska prava

Generalna skupština Ujedinjenih nacija glasaće danas o zahtevu zapadnih zemalja da Rusija bude isključena iz Saveta za ljudska prava UN (UNHRC) zbog njene vojne intervencije u Ukrajini, saopšteno je u UN.

Za suspendovanje određene zemlje potrebna je dvotrećinska većina u Generalnoj skupštini UN.

Rusija je trenutno u drugoj godini trogodišnjeg mandata u UNHRC sačinjenog od 47 članica.

Portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik izjavio da bi isključenje Rusije iz UNHRC stvorilo opasan presedan.

O pitanju koje se razmatra u rezoluciji Generalne skupštine sutra 7. aprila, u vezi sa suspenzijom Rusije iz Saveta za ljudska prava UN, će odlučiti države članice, a stav Generalnog sekretara ostaje nepromenjen - rekao je portparol UN na konferenciji za novinare u sredu, prenosi TAS S.

Dižarik je 29. marta, odgovarajući na pitanje u vezi sa inicijativom da se Rusija suspenduje iz Saveta za ljudska prava UN, rekao da "postoji određeni nivo zabrinutosti zbog uvođenja opasnog presedana.

06:15 - Zelenski: Demokratski svet mora odbaciti rusku naftu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da demokratski svet mora odbaciti rusku naftu i dodao da oklevanje oko dogovora o embargu na rusku nasfu Ukrajince košta života.

U najnovijoj video poruci, Zelenski je, takođe, kazao da i dalje insistira na tome da ruske banke budu kompletno blokirane iz međunarodnog finansijskog sistema, javio je Rojters a prenosi Tanjug.

- Neki političari još ne mogu da odluče kako da ograniče priliv dolara i evra u Rusiju iz trgovine naftom, kako ne bi ugrozili sopstvene ekonomije - dodaje on.

Zelenski predviđa da će embargo na rusku naftu svakako biti uveden.

- Jedino je pitanje koliko će još ukrajinskih muškaraca, žena morati da ubije ruska vojska da biste vi, određeni političari, a mi znamo ko ste vi, bili odlučni - istakao je Zelenski, prenosi Rojters.

1 / 5 Foto: Profimedia

On je dodao da najnoviji paket zapadnih sankcija protiv Rusije deluje spektakularno, ali nije dovoljan.

- U sredu, zapadne zemlje objavile su novi paket sankcija protiv Ruske Federacije. Ovaj paket deluje spektakularno, ali nije dovoljan - kazao je Zelenski, preneo je BBC.

- Ipak, to se teško može nazvati srazmernim zlu koji je svet video u Buči. Teško da je srazmerno zlu koje se nastavlja u Mariupolju, u Harkovu, u ruskom pokušaju da pokrene novu krvavu ofanzivu u Donbasu - dodao je Zelenski.

On kaže da Ukrajina nastavlja da insistira na "kompletnoj blokadi ruskog bankovnog sistema, i da demokratski svet odbije da kupuje rusku naftu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.