Verovali ste da u Belu kuću ulaze najbolji? Grdno ste se prevarili! (FOTO) (VIDEO)

CILJ OPRAVDAVA SREDSTVO

Verovali ste da u Belu kuću ulaze najbolji? Grdno ste se prevarili! (FOTO) (VIDEO)

Uvek je bilo prljavih trikova na američkim izborima, a ovo su tek neki od mnogih
Objavljeno: 16:46h

Bilo bi preterano reći da je "prljava igra" oduvek bila prisutna na američkim predsedničkim izborima. Ne možemo to da kažemo zato što je, ako ništa drugo, Džordž Vašington bio jedina osoba koja se prijavila za ovu poziciju, pa nije ni imao protiv koga da se bori. Dobili smo najseksepilnijeg premijera na svetu: A gde su naši političari? (FOTO) Ali, udaranje ispod pojasa nešto je što redovno viđamo na svim izborima, bili oni predsednički u Americi ili parlamentarni u Srbiji.

AP
S tim u vezi je i ovaj pregled najpoznatijih "niskih" poteza za kojima neki nisu prezali na putu prema Beloj kući. 1836. Martin van Buren je pobedio uprkos tome što su pristalice njegovog suparnika Vilijama Henrija Harisona, potpuno 'popljuvale' njegov stil odevanja, pričajući da 'hoda okolo u korsetima, kao žena'.

1840. Još jednom su Harisonovi glasači pokušali da oblate Van Burena, pa je jedan izjavio da predsednik "spava na finoj francuskoj posteljini i jede iz srebrnih tanjira, sa zlatnim viljuškama".
1844. Džejms Polk je pokušao da pridobije poveći broj irskih glasača koji su tad naseljavali Njujork, tvrdeći da je i on sam imigrant, pravog imena Patrik O’Klej.
1856. Džejms Bjukenan je nekad bolovao od paralize zbog koje mu je glava bila lagano nagnuta nalevo, ali pristalice njegovog suparnika Džona Fremona su proširile priču da mu glava tako stoji otkad je jednom pokušao da se obesi.
1860. Abraham Linkoln nije bio najprivlačniji muškarac na svetu, pa su ga protivnici častili svakakvim epitetima i opisima, kao što je bio "posrednik između prodavača muskatnih oraščića, noćnog čuvara i konjušara".
1876. U pokušaju da unište Raderforda Hejsa, demokrate su proširile trač da je jednom prilikom, nakon celonoćnog opijanja, poludeo i upucao svoju majku. Nažalost, Hejsova majka bila je već pokojna pa nije mogla da opovrgne ove strašne navode.
1896. "Njujork tajms" ne samo da je pružio otvorenu podršku republikancu Vilijamu Mekinliju, nego su njegovog suparnika – Vilijama Dženingsa Brajana prozvali ludim, što su potvrdili i tzv. stručnjaci iz područja psihijatrije, s tim da ga je jedan nazvao degenerikom.
1908. Ali ni Dženings nije bio anđeo, nego je napao svog suparnika Vilijama Tafta na osnovu verske pripadnosti.
1928. Kad smo već kod igranja na kartu vere, istomišljanici Herberta Huvera izjavili su da je demokrata Al Smit, katolik, uživao u "kartanju, ispijanju koktela, pudlicama, razvodima, romanima, zagušljivim sobama, evoluciji, goloj umetnosti, glumi, trkama i modernizmu"... šta god to značilo.
1952. Šanse Adlaja Stivensona da pobedi Dvajta Ajzenhauera nisu bile sjajne ni na početku, a nije mu nimalo pomogao ni pamflet u kom je pisalo da je tokom jednog ljubomornog ispada ubio mladu devojku.
1964. Tokom kampanje Lindona Džonsona, usmerene protiv Berija Goldvotera, osnovao je tajnu ekipu koja je slala anaonimna pisma kolumnistkinji koja je javno 'pljuvala' po Goldvoteru. Uz to su oni potajno slali novinarima neprijateljska pitanja za Goldvotera, čije su sedište infiltrirali kako bi mu ukrali pripremljene govore. Takođe, pisali su knjige protiv njega, kao i bojanke u kojima bi bio obučen kao pripadnik Kju kluks klana.
1972. A zatim je došao Ričard Nikson, kom je Votergejt afera bila tek šlag na vrhu torte. Njegov operativac Donald Segreti krenuo je sa svojom ekipom malim koracima. Uništili su Edmunda Maskija, kog su smatrali velikom pretnjom u nadolazećim izborima, tako što su organizovali da ljudi, koji su glumili glasne i nevaspitane crnce, kasnim noćnim telefonskim pozivima pokušavaju naterati ljude da glasaju za Maskija. piše "Njujork post". Naravno da su glasači odlučili da svoj glas daju nekom drugom, tačnije Niksonu.
B92 Express

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.