ZAŠTO RUSKE TRUPE KORISTE GRANE DRVEĆA ZA KAMUFLAŽU U UKRAJINI? Iznenađujući NEDOSTATAK za tako naprednu VOJSKU!
Foto: Profimedia

ŠTA VI MISLITE O OVOME?

ZAŠTO RUSKE TRUPE KORISTE GRANE DRVEĆA ZA KAMUFLAŽU U UKRAJINI? Iznenađujući NEDOSTATAK za tako naprednu VOJSKU!

Na zaprepašćenje mnogih zapadnih posmatrača, ruski vojnici su pokazali tendenciju da govore preko neobezbeđenih radija i mobilnih telefona, dozvoljavajući neprijateljskoj obaveštajnoj službi da presretne njihovu komunikaciju

Objavljeno:

Ruske trupe u Ukrajini su se trudile da izbegnu otkrivanje i napad koristeći grane drveća i slamu, čak i delove tepiha, da prikriju tenkove i druga oklopna vozila, u onome što analitičari nazivaju iznenađujućim nedostatkom sofisticiranosti za tako naprednu vojsku i dodatnim dokazima o tome kako loše pripremljeni neki komandanti su bili za kontinuiranu borbu koja se odvijala.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

Kamuflaža, bilo za osoblje ili opremu, je osnovni deo ratovanja, čak i kada su tehnološki napredak kao što su dronovi, satelitski snimci i infracrveni nišani otežali skrivanje na savremenim ratištima. Deluje tako što izobličuje oblike i smanjuje toplotne potpise, u stvari zavaravajući oko da bi stvorio sumnju i konfuziju.

Ipak, nekim posmatračima koji su pomno pratili sukob u Ukrajini, ruske snage su, uprkos svojoj vojnoj superiornosti, pokazale zapanjujući stepen amaterizma. Oni ukazuju na video snimke koji kruže društvenim mrežama i prikazuju niz izuma.

1 / 6 Foto: AP

U jednoj, koju je navodno uhvatio ruski vojnik usred paljbe koji je tražio zaklon usred gomile oklopnih transportera koji su u praznom hodu, na jednom od bokova vozila vidljiva je krpa nečega što izgleda kao borove mladice. To je prizor koji „miriše na očaj“, rekao je Majk Džejson, penzionisani oklopni oficir američke vojske koji je služio u Iraku i Avganistanu.

Američka vojna taktička procedura, primetio je Džejson, je da se cela vozila pokriju laganom maskirnom mrežom kada se ne kreću, čak i ako je to samo na kratko. Ukrajinske jedinice su viđene kako koriste kombinacije mreže i lišća kako bi razbili oblik trupa oklopnih vozila. Mladice bora, ocenio je Džejson, „bolje su nego ništa“, ali izgleda da ukazuje na to da jedinica koja je uključena nema osnovnu kompetenciju za korišćenje kamuflaže ili jednostavno nije imala pravu opremu za početak.

1 / 9 Foto: Profimedia

Druge slike koje se pojavljuju iz Ukrajine prikazuju oklopne transportere sa nečim što liči na seno iz dvorišta razbacanim po njihovim vrhovima. U još jednom video snimku objavljenom na društvenim mrežama, ruske trupe se mogu videti kako pokrivaju vozilo ćilimima ili drugom vrstom teške tkanine.

Ovo bi mogao biti pokušaj, pretpostavlja Džejson, da se smanji ili izobliči toplotni potpis, koji protivoklopno oružje — poput raketa „Džavelin“ proizvedenih u SAD koje se isporučuju Ukrajini — koristi za zaključavanje svojih ciljeva. Izmenjeni potpis bi mogao da oteža strelcu da napravi razliku između ruskog oklopnog vozila i civilnog automobila, iako bi obučeni izviđač oscilirao između termalnog nišana i dvogleda kako bi pokupio druge dokaze neprijateljske aktivnosti, primetio je on.

Mreže i druge tkanine mogu pomoći u prikrivanju, ali su od ograničene upotrebe u doba dronova i satelitskih snimaka, rekao je Džejson, čineći kamuflažu poduhvatom koji je uglavnom namenjen zavaravanju ljudskih očiju.

Očigledni nedostatak modernih maskirnih mreža kod Rusa je najnoviji primer onoga što analitičari nazivaju nizom taktičkih grešaka od početka invazije krajem prošlog meseca, potvrđujući uverenja u Sjedinjenim Državama i Evropi da predsednik Vladimir Putin i njegovi visoki vojni komandanti nisu uspeli da predviđaju snažan otpor sa kojim su se njihove trupe suočile.

1 / 7 Foto: Profimedia

Na zaprepašćenje mnogih zapadnih posmatrača, ruski vojnici su pokazali tendenciju da govore preko neobezbeđenih radija i mobilnih telefona, dozvoljavajući neprijateljskoj obaveštajnoj službi da presretne njihovu komunikaciju. Vojniplaneri takođe nisu uspeli da distribuiraju dovoljno goriva i hrane, što je navelo trupe da napuste vozila na mestu i, u nekim slučajevima, da se predaju.

Jednako zbunjujuće, kažu analitičari, jeste da su ruske jedinice u stvari upućene u kamufliranje svojih vozila, a postoje dokazi da su to radili u prošlim vojnim vežbama. Tek 2018. godine, ruski državni mediji su hvalili napredne maskirne prototipe svoje vojske, za koje je rekao da su sposobni da dupliraju okruženje.

Šivenje kamuflaže u Kijevu: Žene dobrovoljci prave pokrivače za ukrajinsku vojsku Rob Li, ruski vojni ekspert i viši saradnik Instituta za spoljnopolitička istraživanja, rekao je da nejednaka upotreba kamuflaže u Ukrajini može ukazivati na nedostatak pripreme i uputstva komandanata za podređene, ili da svedoči o njihovom prevelikom samopouzdanju od samog početka da ova borba bilo lako i da bi ukrajinska vlada brzo pala.

Postalo je jasno, rekao je Li, da komercijalne i manje taktičke bespilotne letelice koje je Ukrajincima obezbedila Turska omogućavaju im da uoče ruske jedinice za artiljeriju i vazdušne napade, što potencijalno podstiče neke da pribegnu ad hoc rešenjima kao što je opremanje svojih vozila komadićima žbunja ili ih jednostavno skloniti sa puta i sakriti među drvećem.

„Rusija“, dodao je, „nema dobar odgovor.

(Espreso/msn.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.