Naslednik Angele Merkel prošao prvi test
Olaf Šolc, Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

nemački kancelar

Naslednik Angele Merkel prošao prvi test

Socijaldemokrate, na čelu vladajuće koalicije od početka decembra, trebalo bi dobiju 13 odsto glasova više nego na prethodnim izborima u Sarlandu 2017. godine

Objavljeno:

Nešto više od 100 dana od dolaska na vlast, Socijaldemokratska partija nemačkog kancelara Olafa Šolca pobedila je danas na svom prvom izbornom testu.

Ona je pobedila na regionalnim izborima u Sarlandu.

Šolcova stranka je osvojila 43 odsto glasova, a 27,5 odsto Hrišćansko-demokratska unija (CDU) koja je više od 20 godina bila na vlasti u tom malom regionu na zapadu Nemačke - pokazuju izlazne ankete posle koje je prenela televizija ARD.

1 / 4 Foto: Profimedia

Socijaldemokrate, na čelu vladajuće koalicije od početka decembra, trebalo bi dobiju 13 odsto glasova više nego na prethodnim izborima u Sarlandu 2017. godine.

Socijaldemokrate su tako za pet godina uspele da potpuno preokrenu trend sa CDU, koji je 2017. godine jasno pobedio sa više od 40 odsto glasova. Ostaje pitanje kakve pouke na nacionalnom nivou mogu da se izvuku iz tih izbora.

Nacionalne ankete pokazuju pad popularnosti SPD-a od parlamentarnih izbora. Pretekli su je konzervativci, dok je Šolc na meti kritika zbog "nedostatka liderstva" u odnosu na rat u Ukrajini i pandemiju korona virusa.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.