ŠTA JE AZOVSKI PUK I KO GA JE OSNOVAO? Nalazi se u EPICENTRU rata između Kijeva i Moskve
Ilustracija, Foto: AP

ratni heroji

ŠTA JE AZOVSKI PUK I KO GA JE OSNOVAO? Nalazi se u EPICENTRU rata između Kijeva i Moskve

U međuvremenu je integrisana u Ukrajinsku nacionalnu gardu, koja je pod komandom Ministarstva unutrašnjih poslova

Objavljeno:

Jedni ih nazivaju ratnim herojima, drugi neonacistima – ukrajinski puk Azov je u centru rata između Kijeva i Moskve, koja tvrdi da pokušava da „denacifikuje“ Ukrajinu. Jedinica za specijalne operacije Azov, ranije poznata kao bataljon Azov, a sada puk Azov, česta je tema proruskih objava na društvenim mrežama, uključujući ruske ambasade u Parizu, Londonu i drugde.

Puk se trenutno nalazi u logoru u južnom lučkom gradu Mariupolju i odlučno brani grad koji je bio svedok nekih od najtežih oblika ratovanja od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Puk su 2014. godine osnovali ekstremni desničari, a njegova prva borbena akcija bila je protiv proruskih separatista na istoku Ukrajine.

1 / 9 Foto: Profimedia

U međuvremenu je integrisana u Ukrajinsku nacionalnu gardu, koja je pod komandom Ministarstva unutrašnjih poslova. Andrij Bilecki, bivši pripadnik paravojne organizacije Ukrajinski patriota, jedan je od osnivača puka.

U početku su ga činili uglavnom dobrovoljci koji su nosili oznake, poput takozvanog „Vulfsangela“, koje podsećaju na simbole SS jedinica u nacističkoj Nemačkoj.

„Ovaj bataljon 2014. je zaista imao ekstremno desničarsku pozadinu, osnovali su ga ekstremno desničarski rasisti“, rekao je Andreas Umland iz Stokholmskog centra za istočnoevropske studije. Ali u međuvremenu se bataljon „deideologizirao” i postao redovna borbena jedinica, dodao je on.

Sada se ne regrutuje borce ne na osnovu ideologije, već na osnovu „reputacije posebne borbene jedinice“, rekao je Umland.

Puk Azov se, u međuvremenu, uključio u propagandni rat: na komunikacionoj platformi Telegram objavljuje poruke pobede koje su često praćene snimcima zapaljenih ruskih tenkova, a Ruse naziva „pravim fašistima“.

Azov sada funkcioniše kao i svaki drugi puk, „ali sa boljim PR-om“, rekao je Vjačeslav Likačov, analitičar kijevskog centra za ljudska prava ZMINA. Njihova odlična reputacija privlači mnoge potencijalne regrute "pa mogu da biram bolje", rekao je Likačev.

Jedinica, koja ima između 2.000 i 3.000 vojnika, zadržala je amblem Volfsangela, ali Umland kaže da se više ne povezuje sa prošlošću Ukrajine.

„To više nema konotaciju fašističkog simbola“, rekao je on. Ultranacionalističke političke snage u Ukrajini su u opadanju od 2014. godine, rekla je Ana Kolin Lebedev sa francuskog univerziteta Pariz Nanter.

„Jedan od razloga je taj što je „meki“ nacionalizam postao „mejnstrim“ zbog ruskog napada“, napisala je ona na Tviteru. Bivši komandanti Azova, među kojima i Bilecki, ušli su u politiku posle 2014. godine, ali njihova ekstremno desničarska platforma nikada nije uspela da postigne značajniji uspeh.

(Espreso / Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.