5 NAJVAŽNIJIH STVARI O HIPERSONIČNIM RAKETAMA KOJE SU NAVODNO UPOTREBILI RUSI: Mogu da dostignu NEVEROVATNU BRZINU
Raketa, Foto: Printscreen/Youtube/WarLeaks - Military Blog

NAORUŽANJE

5 NAJVAŽNIJIH STVARI O HIPERSONIČNIM RAKETAMA KOJE SU NAVODNO UPOTREBILI RUSI: Mogu da dostignu NEVEROVATNU BRZINU

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo da je ruska vojska hipersoničnim oružjem "Kinžal" uništila veliko ukrajinsko podzemno skladište za rakete i municiju

Objavljeno: 13:08h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruska vojska hipersoničnim oružjem "Kinžal" uništila veliko ukrajinsko podzemno skladište za rakete i municiju za avione u regionu Ivano-Frankijevsk, javlja Rojters pozivajući se na novinsku agenciju Interfaks.

Ministarstvo je takođe saopštilo da je uništen ukrajinski vojni radio i izviđački centri u blizini Odese obalskim raketnim sistemom.

- Avijacioni raketni kompleks "Kinžal" sa hipersoničnim aerobalističkim raketama uništio je veliko podzemno skladište raketa i avijacione municije ukrajinskih snaga u selu Deljatin - izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Ovo je pet činjenica o oružju "Kinžal" koje je korišćeno u udaru na podzemno skladište raketa:

- Kinžal je hipersonična raketa koja se lansira iz vazduha sa dometom od 1.500 do 2.000 km. Može da nosi nuklearni teret od 480 kg. 33 puta je jača od bombe "Debelog čoveka" bačenog na Hirošimu, tvrde izveštaji.

- Ruski predsednik Vladimir Putin navodno je predstavio "Kinžal" (bodež) u martu 2018. Stručnjaci veruju da je koncept "Kinžala" morao proizaći iz balističke rakete kratkog dometa Iskander-M.

1 / 7 Foto: Profimedia

- Nakon lansiranja, "Kinžal" ima ubrzanje od 4.900 km na sat i može dostići brzinu od 12.350 km na sat.

- Pretpostavlja se da "Kinžal" ima sposobnost da nanese "duboki udarac".

- Putin je nazvao "Kinžal" idealnim oružjem" koje leti deset puta većom brzinom od zvuka i može da savlada sisteme protivvazdušne odbrane".

Objavljen je i snimak na kojem se navodno vidi upotreba ovog oružja na Ukrajinu.

Hipersonično oružje

Hipersonični projektil je projektil koji putuje brže od 5 maha, ili 6173 kilometara na sat. To znači da te rakete mogu da dostignu brzinu pet puta veću od brzine zvuka, ili više od kilometar i po u sekundi.

Ipak, kako stručnjaci objašnjavaju, u vojnoj terminologiji hipersonična raketa nije svaka raketa koja ide tom brzinom, već je termin rezervisan za projektile kojima se može manevrisati pre nego što pogode cilj i koje ne idu jednostavnom putanjom.

Zbog njihovih manevarskih sposobnosti, hipersonične rakete je teže pratiti i uništiti. One često počinju da se spuštaju na nižim visinama od drugih balističkih projektila, što im može omogućiti da lete ispod zona koje pokrivaju radarski sistemi.

Dalje, navodi se i kako postoje dva glavna tipa hipersoničnih projektila - hipersonične krstareće rakete i hipersonična klizna vozila. Hipersonične krstareće rakete pokreću se pomoću mlaznog motora velike brzine, a ne gravitacionih sila koje koriste tradicionalnije balističke rakete. Hipersonična klizna vozila se lansiraju visoko i pokreću nazad kroz Zemljinu atmosferu. Klizno vozilo prolazi atmosferom na nadmorskoj visini između 40 i 100 km i stiže na odredište koristeći aerodinamičke sile.

1 / 8 Foto: Profimedia

Početkom februara, mediji su preneli da razvoj hipersoničnih raketa u Kini i Rusiji podvlači izazove u naporima SAD da modernizuju svoju vojsku novom generacijom oružja, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija koji ukazuju da je američka vojska imala prednost u razvoju programa hipersoničnog oružja, ali da sada zaostaje za svojim rivalima.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.