KINA POMOĆU OVE 4 METODE OTEŽAVA RUSIMA ŽIVOT! Iako to ne želi, NEIZBEŽNO JE, prava "PAT POZICIJA" (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

kina i rusija

KINA POMOĆU OVE 4 METODE OTEŽAVA RUSIMA ŽIVOT! Iako to ne želi, NEIZBEŽNO JE, prava "PAT POZICIJA" (FOTO)

Sankcije su zamrzle oko 315 milijardi dolara ruskih rezervi, jer su zapadne zemlje zabranile saradnju sa Ruskom centralnom bankom...

Objavljeno: 11:29h

Hong Kong - Kina se mirno distancira od ruske ekonomije pogođene sankcijama.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas pratite putem ovog LINKA!

Dve zemlje su porglasile da njihovo prijateljstvo ,,nema granica." To je bilo pre nego što je Rusija objavila rat u Ukrajini.

A sada, kada je ruska ekonomija preplavljena sankcijama iz celog sveta, javlja se rastući dokaz da je Kina ograničena iako ima voljnost i spremnost da pomogne svojim severnim komšijama.

Peking je odbio da osuđuje ruski napad na Ukrajinu ali želi da izbegne uticaj sankcija, što se pokazalo kao nedovoljo efektan način rešavanja krize.

Si Đinping
foto: Profimedia

Peking i Moskva dele strateški interes po pitanju izazivanja Zapada. Ipak, kineske banke ne mogu da priušte da igube pristup američkim dolarima, i mnoge kineske industrije ne mogu da priušte da budu lišene američke tehnologije.

Evo nekoliko mera koje je Peking preuzeo tokom poslednjih nekoliko sedmica kako bi se distancirao od pada ruske ekonomije.

Dopuštanje pada rublje

Kineskom valutom, jenom, se ne trguje potpuno slobodno, umesto toga se kreće granicama postavljenim od strane zvaničnika Kineske banke ljudi. Prošle sedmice su duplirali veličinu trgovinskog dometa rublje, dopuštajući da ruska valuta brže padne.

Rublja je već izgubila 20% svoje vrednosti protiv dolara i evra od početka rata u Ukrajini. Dopuštanjem pada ruske valute u odnosu na jen, Peking ne čini nikakve usluge Moskvi.

Čuvanje rezervi

Najznačajnija pomoć koju Kina može ponuditi Rusiji je putem rezervi u vrednosti od 90 milijardi dolara koje Moskva poseduje u jenima, napisala je Ališa Garsija Herero, glavna ekonomistkinja Azijskog Pacifiku u Natikisu, u izveštaju u utorak.

Sankcije su zamrzle oko 315 milijardi dolara ruskih rezervi (ili oko pola ukupne vrednosti), jer su zapadne zemlje zabranile saradnju sa Ruskom centralnom bankom.

1 / 8 Foto: Wikipedia, Profimedia

Ruski ministar finansija Anton Siluanov je ove sedmice rekao da je zemlja želela da iskoristi rezerve jena nakon što je Moskva bio blokiran pristup američkim dolarima i evrima, kako navode ruski mediji.

Zadržavanje vazduhoplova

Sankcije koje su uvele SAD i Evropska unija znače da glavni svetski proizvođači vazduhoplova, Boing i Erbas više nisu u mogućnosti da prilažu dodatne delove i pružaju održavanje ruskim aviokompanijama. Isto važi i za proizvođače mašina.

Avioni, Avion
foto: Profimedia

To znači da će ruskim aviokompanijama ponestati delova za svega nekoliko sedmica, ili da će pilotirati letelicama bez dovoljno učestale zamene opreme.

Valeri Kudinov, šef agencije ruskog avio transporta, je rekao za Tass da će Rusija potražiti delove u ostalim zemljama popot Turske i Indije, nakon što nije uspela da ih dobije iz Kine.

,,Koliko znam... Kina je odbila," istakao je Kudinov.

Zamrzavanje investicija u infrastrukturu

Svetska banka je zaustavila sve programe u Rusiji i Belorusiju nakon invazije na Ukrajinu. Nije odobrila ni zajmove niti investicije Rusiji od 2014., a ni Belorusiji od 2020.

Činjenica koja još više iznenađuje, je odluka da je Azijska banka za investicije u infrastrukturu učini isto.

1 / 7 Foto: Profimedia

U izjavi ponesenoj ranije ovog meseca, rečeno je da će suspendovati sve aktivnosti Rusije i Belorusije ,,dok se razvija rat u Ukrajini." Potez je pokrenut ,,u najboljim interesima" banke, dodato je.

Bonus video:

03:50

MATEJA TRAŽIMO BEZ PRESTANKA, NEMA ODUSTAJANJA: Kurir sa rečnom policijom tragao za nestalim Splićaninom!

(Espreso/CNN Business)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.