OVI POZNATI SVETSKI BRENDOVI NE MOGU TEK TAKO DA NAPUSTE RUSIJU: Razlog je vrlo LOGIČAN!
Poznati brendovi, Foto: Wikipedia, Profimedia

RAT U UKRAJINI

OVI POZNATI SVETSKI BRENDOVI NE MOGU TEK TAKO DA NAPUSTE RUSIJU: Razlog je vrlo LOGIČAN!

Mnoge zapadne firme imaju takve sporazume decenijama

Objavljeno: 10:01h

Invazija na Ukrajinu navela je mnoge zapadne brendove da izbegavaju Rusiju, tj. da obustave svoja poslovanja u toj zemlji.

Ali, neke kompanije i dalje imaju otvorene prodavnice u Rusiji i kažu da nisu u mogućnosti da ih zatvore. Marks and Spencer, Burger King i hotelske grupe Marriott i Accor - svrstavaju se među one koje su "ograničene" kompleksnim ugovorima o franšizi, i to ih sprečava da se povuku.

Firme su angažovale, odnosno "outsource-ovale preko trećih lica" ruska preduzeća i ne poseduju operacije koje nose njihovo ime. Zajedno, kompanije imaju skoro hiljadu otvorenih prodajnih mesta u Rusiji.

M&S ima 48 prodavnica, Burger King ima 800 otvorenih restorana, dok Marriott i Accor imaju 28 i 57 otvorenih hotela. BBC prenosi da su brendovi "zaključani" u legalnim ugovorima o franšizi, što im otežava uklanjanje svog imena sa glavnih ulica i iz tržnih centara u Rusiji.

Mnoge zapadne firme imaju takve sporazume decenijama. Na primer, prodavnicama Marks and Spencer upravlja turska kompanija FiBA, koja od 1999. drži prava na prodaju proizvoda tog trgovca širom istočne Evrope.

1 / 2 Foto: Printscreen/Youtube/BURGER KING

Ipak, maloprodajni gigant je rekao da je obustavio isporuke svoje robe FiBA, kao odgovor na rat.

U međuvremenu, vlasnik Burger Kinga, Restaurant Brands International, takođe je rekao za britanski servis da njegove restorane vode primaoci franšize. "Ovi dugogodišnji pravni sporazumi se ne mogu lako promeniti u doglednoj budućnosti", navode.

Ali, evo šta mogu da urade:

Accor, koji ima 57 brendiranih hotela u Rusiji i 3.500 zaposlenih tamo, obustavio je sva buduća otvaranja hotela i zaustavio usluge i distribuciju hotelima pogođenim sankcijama.

Burger King preusmerava svoj profit od franšiznih operacija u Rusiji na humanitarne napore.

Marriott i IHG Hotels & Resorts, od kojih svako ima po 28 hotela koji posluju u Rusiji pod svojim brendom, takođe su zaustavili razvoj hotela i investicije, i zatvorili svoje korporativne kancelarije - koje sami poseduju i tako imaju kontrolu - u Moskvi.

M&S je obećao više od 1,5 miliona funti za podršku izbeglicama i donira 20.000 kaputa i termo opreme.

(Espreso / BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.