JOŠ SANKCIJA ZA RUSIJU: Situacija u Ukrajini se ne smiruje, strah od napada iz Belorusije
Ilustracija, Foto: printscreen/twitter, Google Earth

uživo

JOŠ SANKCIJA ZA RUSIJU: Situacija u Ukrajini se ne smiruje, strah od napada iz Belorusije

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da će otvarati humanitarne koridore svakog dana u 10 sati po moskovskom vremenu (08.00 po našem vremenu)

Objavljeno: 00:14h

Činjenice:

  • Lukašenko danas planira da se sastane sa Putinom
  • Ukrajinski parlament tvrdi da su ruske snage granatirale Institut za fiziku i tehnologiju Harkovu
  • Lideri EU razgovarali o članstvu Ukrajine na samitu u Parizu
  • 400.000 ljudi evakuisano iz opkoljenih ukrajinskih gradova do sada
  • Lavrov i Kuleba se sastali u Antaliji
  • Rusija negirala napad na dečju bolnicu u Mariupolju
  • Bajden i Erdogan razgovarali telefonom

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini počela je pre tačno dve nedelje i danas je ušla u 16. dan. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko danas planira da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, što je potvrdio i portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

U danu za nama, ruski i ukrajinski ministri spoljnih poslova Sergej Lavrov i Dmitro Kuleba sastali su se u Antaliji. Prema rečima ukrajinskog ministra, dogovor o prekidu vatre nije postignut, a takođe niej bilo dogovora ni kada će biti održana četvrta runda pregovora dve delegacije.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio da je obavio još jedan razgovor sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, a potpredsednica SAD Kamala Haris i poljski predsednik Andžej Duda u Varšavi su održali konferenciju za novinare o stanju u Ukrajini.

Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je juče da će u narednih 48 sati ponovo razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. On je takođe na početku samita u Versaju rekao da smatra da je nemoguće da se sada pokrene procedura za prijem Ukrajine u EU postavivši pitanje "da li zaista smatramo da sada treba da otvorimo proceduru za pristup u EU državi u kojoj je rat?".

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je juče sa predsedikom SAD Džoom Bajdenom o situaciji u Ukrajini. Dvojica lidera su potvrdila svoju snažnu podršku vladi i narodu Ukrajine, naglasili potrebu za trenutnim prekidom ruske agresije i pozdravili koordinisan međunarodni odgovor na krizu.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Denis Monastirski saopštio je da je više od 400.000 civila evakuisano je iz teško pogođenih ukrajinskih gradova do sada.

1 / 16 Foto: Profimedia

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da će otvarati humanitarne koridore svakog dana u 10 sati po moskovskom vremenu (08.00 po našem vremenu).

Portparol Ruskog Ministarstva odbrane prokomentarisao je juče izveštaje o navodnim ruskim napadima na dečju bolnicu i porodilište u Mariupolju rekavši da ruska vojska navodno pre dva dana nije vršila nikakve akcije u ovom gradu. Prethodno su gradske vlasti u Mariupolju saopštile su da je u raketnim napadima uništena dečija bolnica u tom gradu, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je snimak na svom Tviter profilu.

1 / 8 Foto: Profimedia

Iz časa u čas:

23:37 Nakon što su počele ruske vojne operacije u Ukrajini, mnoga deca koja boluju od raka evakuisana su iz zemlje. Danas je 25 ukrajinske dece obolele od raka otišlo iz Poljske u Madrid, gde će nastaviti lečenje, saopštilo je špansko ministarstvo odbrane, a prenosi CNN.

Deca su, u pratnji članova porodice, odmah odvedena u madridske bolnice na preglede kako bi se utvrdilo hoće li ostati u bolnici ili mogu da odu u smeštaj predviđen za ukrajinske ratne izbeglice, rekla je dr Ana Fernandez-Teiheiro, predsednica španske pedijatrijske onkološke grupe SEHOP.

22:50 SAD uvele sankcije porodici Peskova

SAD su uvele sankcije za 12 poslanika ruske Državne dume, odnosno donjeg doma parlamenta i za suprugu i odraslu decu sekretara za štampu ruskog predsednika Dmitrija Peskova, izjavio je danas na brifingu portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

Prema Prajsovim rečima, tih 12 poslanika učestvovali su u procesu priznavanja samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR).

On, međutim, nije rekao o kakvim sankcijama je reč.

Sadašnja supruga Peskova je Tatjana Navka, olimpijska šampionka u umetničkom klizanju.

22:15 Blinken razgovarao sa Kulebom

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom o njegovom trilateralnom sastanku sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom, saopštio je Stejt department.Oni su podelili svoju zabrinutost da Rusija eskalira svoje kampanje dezinformacija kako bi obmanula svet, uključujući i Ujedinjene nacije, navodi se u saopštenju Stejt departmenta, preneo je Rojters.

Entoni Blinken
foto: Profimedia

22:00 Stejt department upozorio građane SAD koji idu u Ukrajinu

Američki Stejt department saopštio je danas da se građani SAD koji putuju u Ukrajinu, uključujući i one koji idu da učestvuju u sukobu, suočavaju sa veoma realnim rizikom od hapšenja ili smrti, upozorivši ih da Vašington neće moći da omogući njihovu evakuaciju.

- Oni mogu biti predmet potencijalnih pokušaja krivičnog gonjenja i mogu biti izloženi povećanom riziku od maltretiranja - rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Ned Prajs, preneo je Rojters.

21:35 Ukrajina optužuje Rusiju za otmicu gradonačelnika Melitopolja

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine optužilo je ruske vojnike da su oteli gradonačelnika grada Melitopolja na jugoistoku zemlje, javlja BBC.

Zvaničnici su rekli da su ruski vojnici kidnapovali gradonačelnika Ivana Fedorova u petak popodne nakon što su ga "lažno optužili za terorizam".

BBC nije nezavisno potvrdio ove navode, a ruski zvaničnici tek treba da komentarišu.

- Otmica gradonačelnika Melitopolja je klasifikovana kao ratni zločin prema Ženevskim konvencijama i Dodatnom protokolu, koji zabranjuju uzimanje civilnih talaca tokom rata“, navodi se u saopštenju ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi BBC.

Melitopolj je pao u ruke ruskih trupa pre skoro dve nedelje, a Fedorov je u sredu rekao za BBC da stanovnici "ni na koji način ne sarađuju sa Rusima".

20:45 Kuleba: 1.582 civila poginula u "opkoljenom Mariupolju" za 12 dana

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da su 1.582 civila poginula u "opkoljenom Mariupolju" za 12 dana.

19:30 Danilov: Ako beloruski vojnici pređu granicu, Ukrajina će uzvratiti

Ukrajina pokazuje uzdržanost prema Belorusiji, ali će uzvratiti ako beloruski vojnici pređu granicu i pridruže se ruskom napadu, izjavio je danas ukrajinski bezbednosni zvaničnik Oleksij Danilov.

On je rekao da je Ukrajina bila oprezna u odnosima sa Belorusijom uprkos tome što se ta zemlja koristi kao lansirna platforma za napade ruskih aviona na Ukrajinu, preneo je Rojters.

- Ako jedan borac pređe našu granicu, mi ćemo uzvratiti - rekao je Danilov.

19:53 Ruska državna novinska agencija javila je da su se juče srušila dva ukrajinska drona istog tipa Tu-141.

„Prvi od njih pao je u blizini grada Krasnoperekopska (Republika Krim), a drugi u Zagrebu (Hrvatska), preletevši više od 700 kilometara“, rekao je izvor za Tass.

18:20 Ukrajinci strahuju od napada iz Belorusije

Ukrajina se plaši da će večeras na tu zemlju biti izvršen napad iz Belorusije i to u naredna dva sata. Podsetimo, pre nekoliko sati Ukrajina je rekla da ruski avioni namerno gađaju belorusko selo iz ukrajinskog vazdušnog prostora "kao izgovor da se Minsk uključi u rat".

Sada je ukrajinski državni centar za strateške komunikacije rekao da "ne može da isključi da će Belorusija pokrenuti invaziju na Ukrajinu u naredna dva sata".

- Prema preliminarnim podacima, beloruske trupe bi mogle biti uvučene u invaziju 11. marta u 21:00 čas (20 časova po srpskom vremenu, prim.aut.) - navodi se u saopštenju centra.

17:26 Počela sednica Saveta bezbednosti UN

U Njujorku je počela sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja je zakazana na zahtev Rusije povodom tvrdnji Moskve o "vojnim biološkim aktivnostima Sjedinjenih Država na teritoriji Ukrajine", što lideri Ukrajine i SAD negiraju.

17:04 Evropa spremila deklaraciju kojom će brže prekinuti zavisnost od ruskog gasa i nafte

16:46 - Bajden ukinuo Rusiji status povlašćene nacije.

16:35 - Razgovarali Bajden i Zelenski

Predsednik Ukrajine objavio da je razgovarao sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom. Kako je naveo Zelenski, Bajdena je izvestio o situaciji na terenu.

- Informisao sam ga o zločinima koje Rusija čini protiv civila. Dogovorili smo dalje korake da se pomogne odbrana Ukrajine i pojačaju sankcije Moskvi - naveo je Zelenski.

16:29 - Putin planira teroristički napad na Černobilj?

Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je da Rusija planira teroristički napad na Černobilj.

16:11 - Makron i Putin danas razgovaraju

Ruski i francuski predsednik trebalo bi u narednih nekoliko sati da obave razgovor u vezi sa situacijom u Ukrajini.

1 / 8 Foto: Profimedia

16:09- Rusija optužuje Ukrajince za granatiranje Instituta u Harkovu

Rusija tvrdi da su ukrajinski nacionalisti gađali zgradu Instituta za fiziku u Harkovu "kako bi prikrili nuklearna istraživanja".

16:08 - Ukrajina okrivila Ruse da je gađala belorusko naselje

Ukrajina je optužila Rusiju da je njihova letelica iz ukrajinskog vazdušnog prostora pucala na belorusko naselje u blizini granice u pokušaju da uvuče Belorusiju u rat u Ukrajini.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da je u 14.30 po lokalnom vremenu državna granična služba dobila informaciju da je ruski avion poleteo sa aerodroma u Belorusiji, prešao u ukrajinski vazdušni prostor i potom pucao na Kopani, selo u Belorusiji, prenosi Rojters.

15:38 - Avion za Moskvu hitno vraćen u Beograd

15:34 - EU spremna da uvede nove sankcije Rusiji

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da je Evropska unija spremna da uvede nove sankcije Rusiji.

- Sve opcije su na stolu - rekao je Makron.

1 / 5 Foto: Profimedia

15:01 - Černobilj i dalje bez struje?

Ukrajina tvrdi da nuklearka u Černobilju i dalje nema struju.

1 / 5 Foto: Profimedia

14:47 - NATO se oglasio o padu letelice u Zagrebu

NATO je komentarisao pad letelice u Zagrebu.

- NATO integrisana vazdušna i protivraketna odbrana pratila je putanju leta objekta koji se naknadno srušio u Zagrebu. Hrvatske vlasti objavile su da istražuju ovaj incident - saopštili su.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/HINA multimedija, Profimedia

14:41 - Bajden se danas obraća naciji

Predsednik SAD Džo Bajden će u petak saopštiti da će SAD, zajedno sa G7 i Evropskom unijom, pozvati na ukidanje statusa "najpovlašćenije nacije" Rusiji, što se naziva stalnim normalnim trgovinskim odnosima u SAD, rekli su za CNN izvori.

1 / 7 Foto: Profimedia

14:20 - Kanada uvela sankcije ruskom Ministarstvu odbrane

14:12 - "Ruske snage bi mogle da opkole Odesu"

Gradonačelnik Odese Genadi Truhanov rekao je danas da bi ruske snage mogle uskoro da opkole taj lučki grad sa tri strane.

Truhanov je sugerisao je da će ruske snage nastojati da napreduju sa teritorija koje su zauzele u ukrajinskom regionu Mikolaiv ka regionu Pridnjestrovlje u Moldaviji gde su ruske trupe stacionirane. Takav potez mogao bi da odseče Odesu od ostatka Ukrajine.

- Mi takođe mislimo da bi, dok se ovo dešava, ruski brodovi mogli da nas okruže sa mora - dodao je on.

13:58 - Zelenski: Ukrajina na putu pobede

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izjavio danas da je Ukrajina načinila stratešku prekretnicu u sukobu sa Rusijom, ali je upozorio da nije moguće reći koliko će borbe još trajati.

Ubeđen je da Ukrajina može da pobedi.

- Nemoguće je reći koliko još dana će nam trebati da oslobodimo ukrajinsku zemlju. Ali možemo reći da ćemo to učiniti jer smo već došli do strateške prekretnice - rekao je Zelenski u televizijskom obraćanju, a prenosi agencija Rojters.

On je istovremeno pozvao međunarodnu zajednicu da poveća pritisak sankcijama na Rusiju.

1 / 4 Foto: Profimedia

13:45 Ukrajinski ombudsman: Najmanje 78 dece ubijeno u Ukrajini

13:05 - Ruski generalni tužilac traži od suda da zabrani Metu kao ekstremističku organizaciju

Generalno tužilaštvo Ruske Federacije traži od suda da Metu prizna kao ekstremističku organizaciju i zabrani njeno delovanje u Rusiji.

Takođe se traži blokiranje Instagrama.

12:50 - Stoltenberg: Uspostaviti humanitarne koridore u Ukrajini

Uspostavljanje humanitarnih koridora u Ukrajini za evakuaciju i pomoć je barem minimum koji treba sada da se postigne, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

12:45 - EU isplatila 300 miliona evra hitne pomoći Ukrajini

Evropska komisija isplatila je danas 300 miliona evra hitne makrofinansijske pomoći Ukrajini u cilju makroekonomska stabilnost zemlje, a u svetlu ruskog vojnog napada.

12:20 - Počeo razgovor Putina i Lukašenka u Moskvi

Putin je na početku razgovora čestitao Lukašenku na uspešno održanom referendumu u Belorusiji.

12:02 - IOM: Više od 2,5 milona ljudi napustilo Ukrajinu zbog rata

Više od 2,5 miliona ljudi napustilo je Ukrajinu do 11. marta, objavila je danas Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Taj broj je za oko 200.000 veći od prethodnog, jučerašnjeg izveštaja IOM-a, prenosi Rojters.

Kako je saopšteno, 116.000 izbeglih su državljani trećih zemalja.

1 / 8 Foto: Profimedia

11:55 - Ukrajina: Nema žrtava u bombardovanju psihijatrijske bolnice u Harkovu

Ukrajinske hitne službe saopštile su da nema žrtava u ranijem bombardovanju psihijatrijske bolnice u Harkovu jer su pacijenti bili u podrumu.

11:37 - Ukrajina: Letelica iz Zagreba nije naša

Markijan Lubkjivski, savetnik ukrajinskog ministra obrane, za Jutarnji.hr izjavio je da letelica, koja je pala u Zagrebu, nije ukrajinska.

Rekao je da se očekuje službeno saopštenje ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova u saradnji s glavnim štabom ukrajinske vojske.

11:28 - Peskov govorio o susretu Putina i Zelenskog

Portparol Kremlja rekao je da jačanje granica nije povezano sa zatvaranjem zapadnih ruskih granica

11:04 - Stoltenberg objasnio zašto NATO neće zatvaranje neba iznad Ukrajine

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da NATO shvata da je Ukrajina razočarana što savez ne želi da zatvori nebo, ali, kako je naveo, eksalacija bi izazvala još žrtava i patnje.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

11:01 - Uništeno 48 škola u Harkovu

48 škola u Harkovu je uništeno, kaže gradonačelnik, jer je grad pod nemilosrdnim bombardovanjem. Rusija je navodno u jednom danu čak 89 gađala Harkov.

10:56 - Otkriveno kada bi moglo da dođe do sastanka Putina i Zelenskog

Vladimir Putin, rusija, Ukrajina
foto: Profimedia

10:44 - Evropski lideri oko članstva Ukrajine u EU

10:39 - Hrvati tražili od Ukrajine informacije o letelici

Premijer Hrvatske rekao da je u Zagrebu pala letelica ruske proizvodnje, ali da nije sigurno da li je bila u posedu ruske ili ukrajinske vojske.

- Kontaktirali smo i ukajinsku stranu da vidimo imaju li oni informacije o tome kako je ta letelica došla čak do Zagreba - rekao je premijer.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/Hina multimedija

10:32 - Iz Ukrajine izbeglo više od 2.500.000 ljudi

Agencija UN za migracije izveštava da je do danas više od 2,5 miliona ljudi pobeglo iz Ukrajine.

1 / 6 Foto: Profimedia

10:06 - Dvoje mrtvih u napadima na Luck

Dva ukrajinska vojnika su poginula, a šest je povređeno u ruskom napadu na grad Luck, saopštio je šef regionalne administracije Jurij Pohuljajko.

Rusija je saopštila da je u petak pogodila vojne aerodrome u Lucku i Ivano-Frankivsku.

10:04 - Černigov bez vode nakon napada

Ukrajinske vlasti tvrde da je grad Černigov ostao bez vode nakon napada iz vazduha.

Nadležni su rekli da se radi na popravci, i da se nadaju da će grad u narednih tri do četiri sata dobiti vodu.

09:48 - Gađana psihijatrijska bolnica u Harkovu?

Zvaničnici Harkova saopštili su da su ruske snage pogodile psihijatrijsku bolnicu u tom gradu. Za sada nema informacija o žrtavama, a prema rečima lokalnog guvernera, u zgradi je bilo 330 ljudi.

09:28 - Rusija jača zapadnu granicu

Sergej Šojgu obavestio Putina da je završeno jačanje zapadnih granica Rusije.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/RT

09:20 - Putin sa članovima Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Rusije sastao se sa članovima Saveta za nacionalnu bezbednost, kako bi razmenili najnovije informacije.

1 / 5 Foto: Profimedia

09:08 - Više od 1,5 miliona ljudi iz Ukrajine prešlo u Poljsku

Više od 1,5 miliona ljudi iz Ukrajine ušlo je u Poljsku, objavila je poljska granična kontrola.

1 / 6 Foto: Profimedia

08:50 - Ukrajina se nada početku evakuacije iz Mariupolja

Ukrajina se nada da će humanitarni koridor za civile biti uspešno otvoren, kako bi mogli danas da napuste opkoljeni lučki grad Mariupolj, izjavila je potpredsednica vlade Irina Vereščuk.

Napori da se obezbedi bezbedan prolaz zarobljenim stanovnicima Mariupolja više puta su osujećeni ove nedelje, prenosi Rojters.

08.47 - Savetnik predsednika: Razorni udari na ukrajinske gradove

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak reagovao je na eskalaciju ruskih napada širom zemlje.

"Ukrajinski veliki gradovi ponovo su na meti razornih udara", napisao je na Tviteru.

On je dodao da je do prvog granatiranja došlo u Lucku, dok su tri "snažne eksplozije" pogodile Ivano-Frankivsk, a Dnjepar je takođe bio na udaru.

"Ruski destruktivni rat protiv civila i velikih gradova se nastavlja", rekao je on.

08:40 - Lukašenko stigao u Moskvu

Predsednik Belorusije sleteo je u Moskvu, gde je za danas zakazan razgovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

1 / 5 Foto: EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

08:36 - Gradonačelnik Ivano-Frankovska potvrdio napad

Gradonačelnik Ivano-Frankovska potvrdio je da su ruske snage granatirale njegov grad u jugozapadnoj Ukrajini.

- Neprijatelj je pogodio Frankovsk - napisao je na Fejsbuku.

Pozvao je ljude da ne dele fotografije i video snimke eksplozija i činilo se da sugeriše da alarmni sistem za raketne udare ne funkcioniše.

Apelovao je na građane da ne izlaze iz svojih domova.

- Ostanite kod kuća iz bezbednosti. Kada opasnost prođe, obavestiću vas - rekao je on.

08:32 - Oglasio se savetnik Zelenskog nakon granatiranja ukrajinskih gradova

08.20 - Gradonačelnik potvrdio napad

Gradonačelnik Ivano-Frankivska potvrdio je rusko granatiranje. U poruci na Fejsbuku je napisao: "Neprijatelj je udario u Frankivsk".

Pozvao je ljude da ne dele fotografije i video snimke eksplozija, prenosi BBC.

Upozorio je stanovnike nekoliko okruga da ne napuštaju svoje domove. "Budite kod kuće zbog svoje bezbednosti. Kada opasnost prođe - obavestiću vas", dodaje on.

08.15 -Separatisti tvrde: Zauzeli smo Volnovahu

BBC navodi da postoje izveštaji da su separatisti koje podržava Rusija zauzeli strateški važan grad Volnovahu, severno od Marijupolja, prenosi agencija RIA rusko ministarstvo odbrane.

08.14 - Ukrajinski zvaničnik: Zelenski je spreman da razgovara sa Putinom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski spreman je da direktno razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali "neće da pravi nikakav kompromis sa ruskom pozicijom tokom ovih pregovora", rekao je zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine za CNN.

1 / 5 Foto: EPA / STEPAN FRANKO

08:12 - SZO preporučila Ukrajini da uništi opasne patogene u laboratorijama

08:07 - Ruski vojni konvoj se približava i raspoređuje oko Kijeva

Prema satelitskim snimcima čini se da se veliki ruski vojni konvoj dug 64 kilometara, poslednji put viđen severozapadno od Kijeva blizu aerodroma Antonov, u velikoj meri pregrupisao na manje delove, saopštila je privatna američka kompanija Maksar Tehnolodžis, prenosi AP.

Kako se navodi, snimci napravljeni u četvrtak pokazuju da su tenkovi raspoređeni u gradovima blizu aerodroma Antonov, severno od Kijeva, a neka vozila su prešla u obližnje šume, sa haubicama spremnim da otvore vatru.

07.55 - Rusija potvrdila udare na Luck i Ivano-Frankivsk

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je udare na Luck i Ivano-Frankivsk, prenose lokalni mediji, javlja BBC.

Moskovski odbrambeni zvaničnici su, kako se navodi, rekli da su njihovi "visoko precizni napadi velikog dometa" pogodili dva vojna aerodroma u gradovima na zapadu Ukrajine.

07:52 - Orban: EU neće uvoditi sankcije na ruski gas i naftu

07:51 - Energoatom: Ukrajina u potpunosti odbija kupovinu ruskog nuklearnog goriva

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom više neće kupovati rusko nuklearno gorivo, saopštila je kompanija u petak, navodi Rojters.

07:27 - Eksplozije u još jednom zapadnom gradu

Lokalni mediji javljaju da se čuju eksplozije u još jednom gradu u zapadnoj Ukrajini - Ivano-Frankovsku.

7:15 - Rusija tvrdi da su oslobodili Volnovahu

Trupe DNR oslobodile su ukrajinski grad Volnovaha, javilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Oslobađanje Volnovahe je mala pobeda koja vodi do uspostavljanja kontrole u Mariupolju - rekao je Bašurin.

07:10 - Prizori iz Dnjepra nakon granatiranja: Ima žrtava?

06:55 - Prvi put napadnuti gradovi Luck i Dnjepar

U poslednjih pola sata zabeležene su eksplozije u gradovima na suprotnim stranama zemlje, prenosi BBC.

Ukrajinske TV kuće izveštavaju o eksplozijama u Lucku na severozapadu, kao i u Dnjepru - gradu u unutrašnjosti koji se nalazi na reci Dnjepar i glavnom uporištu u središnjoj istočnoj Ukrajini.

Nijedan od ovih gradova dosad nije bio direktno granatiran.

06:26 - Rusija traži sednicu SB UN zbog biološkog programa SAD

Rusija je za danas zatražila održavanje sednice Saveta bezbednostu UN, kako bi se razgovarala o američkim biološkim programa u Ukrajini, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

- Ruska diplomatska misija je zatražila sastanak SB UN za danas, kako bi se razgovaralo o biološkim aktivnostima SAD na teritoriji Ukrajine - poručio je on putem Tvitera, prenosi TAS S.

Prethodno je Bela kuća je saopštila da su lažne tvrdnje Rusije o navodnoj umešanosti SAD u laboratorije sa biološkim oružjem i razvoj hemijskog oružja u Ukrajini.

06:15 - Snažna eksplozija u Zagrebu

U Zagrebu se nešto pre ponoći osetila snažna detonacija, a kojoj je prethodio pad objekta iz zraka.

Na licu mesta upućene su policijske patrole koje su na zelenoj površini na adresi Jarunska bb pronašli krater, dok su u široj zoni pronašli dva padobrana, za koje su prethodno primili dojavu građana.

Policijski službenici osigurali su užu i širu zonu mesta događaja gde se obavlja uviđaj.

06:00 - Kijev: Ruske snage granatirale Institut za fiziku u Harkovu

Ruske snage granatirale su Institut za fiziku i tehnologiju u ukrajinskom gradu Harkovu u kojem se nalazi eksperimentalni nuklearni reaktor, saopštio je večeras ukrajinski parlament.

Obližnji hostel je u plamenu, dodaje se u saopštenju objavljenom na sajtu parlamenta.

Kako prenosi Rojters, borbe u blizini Instituta se nastavljaju.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.