ZORAN ZAEV: Učinićemo sve da rešimo spor sa Grčkom oko imena, ALI NE PO SVAKU CENU!
Foto: printscreen Sloboden pečat

NE DA NA NACIONALNO DOSTOJANSTV

ZORAN ZAEV: Učinićemo sve da rešimo spor sa Grčkom oko imena, ALI NE PO SVAKU CENU!

Zaev je dodao da je njegov sastanak sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom krajem januara u Davosu bio "informativnog karaktera"

Objavljeno:

Vlada Makedonije će uraditi sve kako bi rešila spor sa Grčkom oko naziva Makedonije, ali ne po svaku cenu, izjavio je danas premijer Zoran Zaev.

- Rešenje spora mora da garantuje identitet i dostojanstvo obeju strana. Uradićemo sve da nađemo rešenje ovog gorućeg višedecenijskog problema, ali ne po svaku cenu - rekao je Zaev novinarima.

Premijer je ponovio stav Vlade da je prihvatljivo da se nazivu Makedonije doda geografska odrednica.

- To se zasniva na unutrašnjoj debati koju smo imali u Makedoniji. Dostojanstvo i identitet su važni, i uveren sam da Makedonija konsenzusom može da nađe rešenje tog pitanja u interesu budućnosti integracije u NATO i EU - rekao je on.

Na pitanje da li rešenje spora obuhvata i promenu Ustava Makedonije, Zaev je rekao da za to nema potrebe.

- To je stav Grčke, a Makedonija ima drugačije stavove. Makedonija je promenila Ustav 1993. i to je bio veliki korak. Sada radimo na tome da dokažemo da Makedonija nema nikavih aspiracija, iredentističkih pobuda - rekao je on.

Zaev je istakao da je veoma važno da Makedonija uspe u tome i da mu je drago što ima prijateljske odnose s Grčkom.

- Svakako postoje radikalne strukture i ovde, i u Grčkoj, ali treba da uradimo sve da se nađe rešenje - rekao je premijer.

Zaev je dodao da je njegov sastanak sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom krajem januara u Davosu bio "informativnog karaktera", da je on čuo grčke stavove, a Cipras makedonske. Zaev je istakao da ipak ostaje da se pregovarački proces nastavi uz posredovanje specijalnog izaslanika UN, američkog diplomate Metjua Nimica. Zaev je najavio da se pregovori nastavljaju sledeće nedelje susretom ministara spoljnih poslova sa Nimicom.

Bonus video:

SLUČAJNOST ILI GENIJALNOST! Odlučite sami!

(Espreso.co.rs/Sloboden pečat)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.