PAO DOGOVOR SA GRCIMA? Makedonci izabrali NOVO IME za državu!
Građani će se na makedonskom i dalje nazivati "Makedonci", Foto: Fonet

odlučeno!

PAO DOGOVOR SA GRCIMA? Makedonci izabrali NOVO IME za državu!

Vlade u Atini i Skoplju dogovorile su se da Makedonija promeni ime u "Republika Nova Makedonija", pišu grčki mediji, pozivajući se na albanske

Objavljeno:

Taj predlog se pominjao godinama, još od zvaničnog izbijanja spora 1991, ali do skora nije bilo ni nagoveštaja da bi ga prihvatile obe strane.

Grčki sajt "Proto tema" pominje da je "upadljivo" to što je navodni dogovor objavljen baš danas, kada je zamenik premijera Makedonije, Albanac Bujar Osmani, u poseti Atini, navodno "radi razgovora s rukovodstvom Ministarstva spoljnih poslova Grčke".

Sa druge strane, jedan albanski sajt se u prenošenju pojedinosti sporazuma, uz fotografiju navodno zvaničnog teksta, poziva na "pouzdane grčke izvore". Prema tom tekstu novi dogovoreni pun zvaničan naziv države je "Republika Nova Makedonija", ili skraćeno "Nova Makedonija", a oba su navedena u verzijama na makedonskom, engleskom, grčkom i albanskom jeziku.

Novi naziv za jezik je na makedonskom "savremen makedonski jezik" što je prevedeno i na ostale jezike, dok naziv na grčkom glasi "slavomakedonski jezik".

Naziv državljanstva i nacionalnosti je na makedonskom "makedonsko/makedonska", dok je na ostalim jezicima "novomakedonsko/novomakedonska".

Očekuje se nova runda pregovora Grčke i Makedonije
Očekuje se nova runda pregovora Grčke i Makedonijefoto: Fonet

Prema albanskom sajtu o "nacionalnom identitetu" će se još pregovarati, ali se predviđa da će se građani na makedonskom i dalje nazivati "Makedonci", na engleskom "Etnički Makedonci", a na grčkom "Slavomakedonci".

Predviđen je i naziv za Makedonce, stanovnike Grčke, koja ne priznaje postojanje nacionalnih manjina: na grčkom će se nazivati samo "Makedonci", ali na makedonskom i engleskom će biti "grčki Makedonci".

U skladu sa sporazumom iz 1995, Grčka je pristala na privremeni naziv "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija" dok se spor ne reši, ali ne pristaje da se pod tim nazivom ta zemlja pridruži NATO ili EU.

Grci su veoma osetljivi kad je reč o pitanju imena i kasnije ovog meseca planirani su skupovi na severu Grčke protiv bilo kakvog kompromisa koji bi podrazumevao upotrebu imena Makedonija.

Međutim, Atina navodi da sada postoji mogućnost da se spor reši nakon izbora umerenije vlade u susednoj zemlji.

Inače, Grčka i Makedonija treba da, kasnije ovog meseca, održe novu rundu pregovora sa posrednikom UN.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/ Izvor: Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.