Skoplje: Objavljen izbor Džaferija u Službenom glasniku, Ivanov ima 10 dana da da mandat Zaevu!
Foto: Fonetap

formiranje vlade

Skoplje: Objavljen izbor Džaferija u Službenom glasniku, Ivanov ima 10 dana da da mandat Zaevu!

Iz kabineta predsednika su potvrdili da u dobili zahtev da lideru SDSM i parlamentarne većine Zoranu Zaevu dodeli madat i da će Ivanov "postupiti u skladu sa Ustavom i uspostavljenom praksom"
Objavljeno:

Odluka o izboru Talata Džaferija za predsednika makedonskog parlamenta danas je objavljena u Službenom glasniku Makedonije.

Ta odluka objavljena je 10 dana nakon što je parlmentarna većina izabrala poslanika DUI za novog predsednika Sobranja, uz protivljenje pojedinačno najveće poslaničke grupe VMRO-DPMNE.

Nakon tog izbora u skupštinu su nasilno upali demostranti koji podržavaju tu stranku, i u tim neredima povredjeno je više poslanika parlamentarne većine oko SDSM.

Zaev najavio: Nova vlada Makedonije do kraja maja!

Džaferi je u medjuvremenu obavestio predsednika Makedonije Djordja Ivanova da je u Sobranju formirana parlamentarna većina koju čine SDSM i albanske partije DUI, Besa i Alijansa za Albance koja traži mandat za formiranje vlade.

Iz kabineta predsednika su potvrdili da u dobili zahtev da lideru SDSM i parlamentarne većine Zoranu Zaevu dodeli madat i da će Ivanov "postupiti u skladu sa Ustavom i uspostavljenom praksom".

foto: Fonet

Šef države ima rok od 10 dana da Zaevu uruči mandate, koji zatim ima rok od 20 dana da napravi vladu i program predsatavi Sobranju.

foto: Reuter

Tumačenja stručnjaka kada počinje rok Ivanovu su različita, jedni misle da treba da se računa od trenutka kada je 4. maja Džaferi dostavio pismo, a drugi od danas, kada je njegovo imenovanje objavljeno u Službenom glasniku.

Za izbor Džaferija za predsednika parlamenta glasao je 61, od 67 poslanika parmentarne većine, dok VMRO-DPMNE taj izbor smatra nelegitimnom i da su prekrešeni Ustav i Poslovnik o radu Sobranja.

Novoizabrni predsednik parlmenta Talat Džaferi je ranije najavio da će plenarnu sednicu zakazati kada mu mandatar dostavi program i sastav vlade.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.