KOLIKO KOŠTAJU MESEČNI RASHODI U OVOJ DRŽAVI REGIONA? Sve je skuplje, naročito hrana i piće
Novac, Foto: Profimedia

Novčanik

KOLIKO KOŠTAJU MESEČNI RASHODI U OVOJ DRŽAVI REGIONA? Sve je skuplje, naročito hrana i piće

Najviše su poskupeli hrana i piće, pokazuju računica Saveza samostalnih sindikata Makedonije (SSM).

Objavljeno:

Životni troškovi u Severnoj Makedoniji sve su veći, povećavajući finansijski jaz u domaćinstvima za podmirenje najosnovnijih potreba.

Vrednost minimalne sindikalne korpe u martu izuzetno je porasla. Ona sada iznosi 58.998 denara (oko 960 evra) i u odnosu na februar porasla je za 1.522 denara (oko 25 evra), piše Deutsche Welle.

Najviše su poskupeli hrana i piće, pokazuju računica Saveza samostalnih sindikata Makedonije (SSM). U martu je porodicama za hranu trebalo najmanje 22.681 denar.

Poređenja radi, u februaru se računalo da je potrebno 21.219 denara, što znači da su troškovi porasli za 1.462 denara.

Prema podacima SSM-a, od decembra 2023. do marta 2024. samo su troškovi hrane i pića porasli za gotovo 2.000 denara, odnosno za 9,41 odsto.

Situacija je još teža onima koji nemaju svoj krov nad glavom. Uz iznajmljeni stan od 60 kvadrata za mesec mart sindikalna korpa iznosi preko 74.000 denara (oko 1.200 evra).

Novac ilustracija
Novac ilustracijafoto: Profimedia

Vrednost minimalne potrošačke korpe u stalnom je porastu od početka godine, tačnije u martu, gde je porast najizraženiji u delu hrane i pića.

SSM ističe da trgovci nisu imali sluha za apel, pa su neopravdano, “samo u interesu povećanja svoje dobiti”, enormno povećali cene prehrambenih proizvoda, što za posledicu ima nepoštenu praksu trgovaca, a dovodi i do osiromašenja radnika i građana, posebno nakon obustave mere zamrznutih cena.

Rast cena pridonosi padu kupovne moći građana Severne Makedonije. Zato, novo povećanje minimalne plate od marta 2024. godine, koja će prema proračunima iznositi oko 22.567 denara, neće biti dovoljno za održavanje kakvog-takvog životnog standarda.

Bonus video:

55:18

REDAKCIJA 22.03.2024. 1. DEO

(Espreso/Kurir/Poslovni dnevnik/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.