PRVA HAPŠENJA U MAKEDONIJI: Policija privela četvoricu organizatora nasilja u parlamentu!
Foto: Reuter

Epilog krize u makedoniji

PRVA HAPŠENJA U MAKEDONIJI: Policija privela četvoricu organizatora nasilja u parlamentu!

Skopski mediji su objavili da se među "licima sa poternica" nalaze organizatori protesta "Zajedno za Makedoniju"
Objavljeno: 16:08h

Makedonska policija uhapsila je četvoricu od ukupno 15 osoba označenih kao organizatori nasilja u parlamentu, u kojem je povređeno stotinak osoba, a zemlja dovedena na ivicu vanrednog stanja. U Skoplje, na susrete sa liderima, stigao je američki izaslanik Hojt Brajan Ji. SDSM najavljuje skoro formiranje vlade. VMRO - DPME optužuje rivale za izazivanje građanskog rata.

Imena najmanje 15 osoba, među kojima su i organizatori protesta "Za zajedničku Makedoniju", nalaze se na spisku za privođenje koje je skopsko tužilaštvo tokom noći predalo policiji.

Tokom dana, policija je, prema nezvnaničnim informacijama, uhapsila četvoricu od ukupno 15 osoba koje se smatraju odgovornim za nasilje u Sobranju, uključujuči i načelnika Uprave za bezbednost i kontraobaaveštajni rad.

foto: Printscreen / Tviter

Skopski mediji su, prethodno, objavili da se među "licima sa poternica" nalaze organizatori protesta "Zajedno za Makedoniju", koji već dva meseca demonstriraju na ulicama makedonskih gradova.

Poternica je sastavljena pošto je policija pregledala snimke nasilja iz holova Sobranja, uključujući batinanje lidera SDSM - a Zorana Zaeva, te napade na njegovu zamenicu Radmilu Šećerinsku i šefa Alijanse za Albance Zijadina Selu.

Najave hapšenja nisu preterano podigle strasti u polupraznom Skoplju, ali su dve najznačajnije političke stranke nastavile rat saopštenjima o iščekivanju susreta sa zvaničnikom Stejt departmenta Brajanom Hojtom Jijem.

- Nema mesta politici podela, tenzija i destabilizacije - naveo je SDSM, najavljujući da će, pošto je na mesto predsednika Sobranja izabran Talat Džaferi, uskoro biti formirana i nova vlada.

Dominacija socijal - demokrata na političkoj sceni ovog trenutka ne znači, međutim, da će se VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog lako povući sa vlasti, pošto je ta partija optužila rivale da su u pokušaju da sprovedu "Tiransku platformu" umalo izazvali građanski rat.

foto: slobodan pečat

Osim zvaničnika SDSM - a, na spisku partije Nikole Gruevskog nalaze se i "novinari i eksperti koji su zajednički organiizovali preformans - izbor predsednika Sobranja".

Za ključni događaj dana, Makedonci su proglasili dolazak Brajana Hojta Jija, koji u rasporedu za nedelju i ponedeljak ima susrete sa predsednikom Đorđem Ivanovim, novoizabranim predsednikom parlamenta Talatom Džaferijem i liderima vodećih političkih stranaka.

Predsednik Ivanov, prethodnih nedelja, izbegavao je surete sa međunarodnim predstavnicima, koji su u Skoplje dolazili pokušavajući da ga ubede da promeni odluku i mandat za sastav nove vlade dodeli Zoranu Zaevu, koji je prikupio potpise 65 od 120 poslanika u Sobranju.

Ivanov je negativan stav prema novoj koaliciji objašnjavao "odbranom ustava", naglašavajući da je zajednički dokument albanskih stranaka, koji VMRO - DPMNE naziva "Tiranskom platformom", u stvari "dokument strane zemlje donesen pod vođstvom stranog lidera".

MUP Makedonije saopštio je da je Jedinica za nasilni kriminal SUP Skoplje Osnovnom javnom tužilaštvu podnela krivične prijave protiv 15 lica u vezi sa neredima koji su se desili u četvrtak uveče u Sobranju, i da je od tih 15 osoba 5 već privedeno.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.