PET MISTERIJA U SLUČAJU UBISTVA MALE VANJE: Reči majke kriju STRAVIČNE DETALJE, otac umešan u GNUSAN ZLOČIN?
Ubistvo Vanje iz Skoplja, Foto: Printscreen/Facebook/Zorica Gjorcevska, Nenad Kostić

ispituju se detalji

PET MISTERIJA U SLUČAJU UBISTVA MALE VANJE: Reči majke kriju STRAVIČNE DETALJE, otac umešan u GNUSAN ZLOČIN?

Novinarka iz Skoplja otkriva detalje ubistva koje je šokiralo Balkan

Objavljeno:

Čitav region šokiran je zverskim ubistvom 14-godišnje tinejdžerke Vanje G. iz Skoplja, koja je oteta i ubijena 27. novembra, a njeno telo pronađeno je posle nedelju dana nadomak glavnog grada Severne Makedonije. Ipak, misterija lebdi nad ovim slučajem, te se regionalnajavnost između ostalog pita koja je uloga oca bila u ovom zločinu, da li su otmičari kontaktirali majku Zoricu, kao i gde je planirao da pobegne sada uhapšeni Ljupčo Palevski Palčo.

Da li je majka dobila poziv?

Osvanuo je, sasvim običan, ponedeljak uz uobičajene dužnosti roditelja školske dece. Majka Zorica je svoju ćerku ispratila u školu. Međutim nekoliko sati kasnije, devojčica je nestala. Zorica je gotovo odmah prijavila nestanak svoje ćerke Vanje. Policija je započela potragu koja je trajala nedelju dana.

Prema Zoričinim rečima, Vanja je tog dana bila dobro raspoložena pre odlaska iz kuće i nije se žalila ni na kakve probleme. Majka tvrdi da Vanja nije prijavila nikakvo zlostavljanje, da porodični odnosi nisu poremećeni i da nemaju neprijatelje.

Vanja Gorčevska
Vanja Gorčevskafoto: Printscreen/Facebook/Zorica Gjorcevska

Mislim da je oteta. Vanja je nasmejana napustila kuću, dala sam joj novac za doručak i otišla je u školu. Nastavnica mi je javila da nije došla na čas, mi smo u stalnoj komunikaciji sa njom, rekla sam joj da Vanja nije bolesna“, rekla je ranije majka.

Oko 11 časova, Vanjin otac, Aleksandar G. prijavljuje ćerkin nestanak. Posle opsežne istrage, policija otkriva da je i on bio uključen u otmicu tinejdžerke, što je on oštro negirao.

Prema rečima resornog ministra, osumnjičeni su želeli da uzmu novac koji je Zorica dobila od prodaje stana. Ipak, sada nije poznato da li je Vanjina majka ikada dobila poziv u kom joj otmičari traže novac.

Uloga oca

Kada ga je policija uhvatila, Aleksandru je odmah određen pritvor zbog sumnje da je umešan u taj gnusni zločin, odnosno da je prvoosumnjičenom Ljupču Pavelskom davao informacije o Vanjinom kretanju i svakodnevnom životu.

Alekasandar je prebačen u ozloglašeni i najčuvaniji zatvor Šutka. Prema pisanju lokalnih medija, osumnjičeni su odvojeni od ostalih zatvorenika, jer se policija plaši nasilja i pobune, zbog čega je Šutka često bio glavna tema u makednoskim novinama.

Prema rečima nadležnih, Vanjin otac se uključio u planiranje otmice samo iz jednog cilja – iznuda novca od Vanjine majke Zorice.

Vanja Gorčevska
Vanja Gorčevskafoto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije

Policija je saopštila da je Zorica prodala stan i da su sredstva od tog stana bila motiv za iznudu.

Međutim, kada su otmičari videli da je majka sve što zna rekla policiji i da se obruč oko nih steže, doneli su odluku da ubiju Vanju i tako zavaraju trag.

Aleksandar je sa ubicama podelio informacije o tome kada će i kako Vanja izaći iz kuće, kako bi organizovana grupa koju je predvodio Palevski mogla da iznudi novac od majke, rekao je ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski. Vanja je oteta vozilom nestalog, a potom i ubijenog Pančea Žižovskog koji je bio u nerazjašnjenoj vezi sa jednim od petorice osumnjičenih.

Zašto je ubijen Žežovski

Tragajući za nestalom tinejdžerkom, policija je pronašla Vanjino telo i, nedaleko od Velesa, telo 74-godišnjeg frizera Pančea Žežovskog.

Vanja je oteta i stavljena u automobil „citroen“, koji je prethodno ukraden od ubijenog Žežovskog. Kako su mediji preneli, Žežovski je ubijen zbog duga od 500 evra.

U kratkom razgovoru za medije njegova ćerka je navela da porodica iz medija čuje o motivima ubistva.

Panče Žežovski
Panče Žežovskifoto: Printscreen/Facebook/Pance Zezovski

Velesčani kažu da je Žežovksi bio miran čovek, te da je živeo dobrim životom. Šokirani su njegovom vezom s ubicama. Ukoliko su otmičari želeli da mu iznude novac i ukradu auto za otmicu, nejasno je zašto je Žežovski morao biti ubijen.

Ljupčo Palevski

Glavni osumnjičen za ubistva Palevski, kojeg je ministar nazvao monstrumom, navodno je bio taj koji je upucao tinejdžerku iz pištolja, negde oko 10 časova.

Nakon ubistva pobegao je za Beograd, odakle je otišao u Bugarsku, a onda u Tursku, gde je uhapšen kod grada Balikesira.

Ljupko Palevski
Ljupko Palevskifoto: Ubistvo

Palčov advokat ga je odvezao u Srbiju i ostavio u hotelu gde je narednog dana, pobegao u Bugarsku, a potom i u Tursku.

Pošto je za njim raspisana međunarodna poternica, turska policija je odmah reagovala i uhapsila ga pored auto-puta u Balikesiru, odakle je planirao da pobegne u Istanbul.

Takođe, on je i bivši predsednik gradske organizacije SDSM u Skoplju, vlasnik nedeljnina Start i osnivač stranke Pravo. Posle Vanjinog ubistva, Palevski je na društvenim mrežama promovisao svoje desničarske i proruske ideje.

Organizovao je niz debata na kojima su građani postavljali dileme i pitanja na internetu.

On je 2019. godine bio priveden u Beogradu u trenutku kada je hteo da se ukrca u avion i otputuje u Moskvu zbog aktivirane poternice iz Hrvatske iz 2015. godine, gde je bio dužan 2.500 evra. Kako se ne zna šta je bila njegova krajnja destinacija, postavlja se pitanje da li je negde želeo da ode nakon Istanbula.

Kako je Vanja ubijena

Prema policijskim navodima, Vanja je oteta u ulazu u zgradu, gde je vezana, a onda ubačena u gepek. Pojavile su se jezive spekulacije da je ona ugušena u gepeku, ali policija te navode nije potvrdila.

„Ona je zgrabljena iz unutrašnjosti zgrade, vezanih ruku i nogu u vreću za spavanje i ubačena u vozilo „citroen“, ispred njih je bilo vozilo Kango, izvedena je van Skoplja, nakon čega je ubijena, a auto je zapaljen“, objasnio je ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski.

Utvrđeno je da su je dve osobe koje su se nalazile u „citroenu“ uvele u ulaz vezanih ruku i nogu nakon čega su je stavile u vreću za spavanje.

Bonus video:

08:15

DA LI ĆE U MAKEDONIJI UVESTI SMRTNU KAZNU? Predsednica Makedonske asocijacije novinara UŽIVO: Nova otmica izazvala još veći STRAH

(Espreso / Nova / Jelena Spasojević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.