5 MISTERIJA KOJE KRUŽE OKO UBISTVA VANJE: Umešanost oca budi JEZU, a svima je TAJNOVIT ZLOČIN nad FRIZEROM...
Ubistvo Vanje Gorčevske, Foto: Tamara Trajković, Printscreen/Facebook/Zorica Gjorcevska

femicid

5 MISTERIJA KOJE KRUŽE OKO UBISTVA VANJE: Umešanost oca budi JEZU, a svima je TAJNOVIT ZLOČIN nad FRIZEROM...

5 misterija i dalje kruže oko femicida počinjenog nad devojčicom Vanjom Gorčevskom

Objavljeno:

Četrnaestogodišnja Vanja Đorčevska je kidnapovana i ubijena, policija je pored njenog, pronašla još jedno zakopano telo, a svi osumnjičeni su pohapšeni. Međutim, nakon zločina koji je šokirao region mnoga pitanja su ostala bez odgovora.

Sve je počelo još 27. novembra u Skoplju kada je Vanjina majka prijavila nestanak ćerke koja je krenula u školu, ali nije do nje i stigla. Potraga makedonske policije trajala je skoro nedelju dana, pretraživani su napušteni objekti i manastiri, čak i korito reke Vardar, pregledano je na stotine sati snimaka sa nadzornih kamera, a s budnom pažnjom i strepnjom sve je praćeno u Srbiji, ali i drugim zemljama regiona.

Nažalost, u nedelju je stigla vest od koje su svi strepeli. Policija je u predgrađu Skoplja pronašla zakopano Vanjino telo, a nešto dalje kod Velesa i ubijenog 74-godišnjeg frizera čiji je auto ukraden i korišćen za otmicu tinejdžerke.

 Vanja Gorčevska
Vanja Gorčevskafoto: Printscreen/Facebook/Zorica Gjorcevska

Veoma brzo saopšteno je da su tri osobe uhapšene, da je ubica i vođa Ljupčo Palevski Palčo, poznat i kao kontroverzni desničarski političar, pobegao u Srbiju, zatim u nepoznatom pravcu, a onda je policija objavila najšokantniju informaciju da je u zločin bio uključen i Vanjin otac koji se takođe našao iza brave, pod optužbom da je “barem” tipovao rođenu ćerku!? Sinoć je policija uhvatila i uhapsila i glavnog osumnjičenog.

Ipak, uprkos pregršt informacija, zvaničnih i nezvaničnih, mnogi detalji ovog svirepog zločina su i dalje poprilična misterija. Zato krenimo redom.

Misterija 1: Uloga oca Aleksandra

Vanjin otac Aleksandar uhapšen je pod sumnjom da je direktno ili indirektno učestvovao u otmici ćerke. Prema dosadašnjim saznanjima, on je otmičarima sigurno javio kada će Vanja krenuti u školu, da li će biti sama i bio je u kontaktu sa vođom kriminalne grupe Palčom.

Nije još utvrđeno da li je on znao da se planira kidnapovanje, da li je informacije dostavio svesno ili nesvesno, baš kao ni da li je znao da je njegova ćerka ubijena u isto vreme kada je on njen nestanak prijavio policiji.

Otac Vanje Gorčevske
Otac Vanje Gorčevskefoto: Printscreen/Facebook/Martin Kostovski

S obzirom da policija tvrdi da je razlog otmice bio otkup koji je ova banda htela da traži od Vanjine majke, jasno je da ih je neko tipovao, neko ko je znao da imaju novac. I ne isključuje se mogućnost da je to upravo uradio otac Aleksandar koji se razveo od Vanjine majke, ali je često navraćao kod njih.

Misterija 2: Zašto nije tražen otkup?

Policija na osnovu detalja iz istrage nema dilemu da je otmica organizovana kako bi od Vanjine majke dobili pozamašnu sumu novca kao otkup. Po jednoj verziji, Vanjin deda je bio direktor carine i prilično je imućan čovek, po drugoj, Vanjina majka je nedavno prodala stan i došla je do značajnih finansijskih sredstava.

Međutim, u celoj ovoj priči ostaje nejasno zašto banda koja je surovo kidnapovala Vanju, vezavši joj ruke i noge i smestivši je takvu u gepek automobila, nije nazvala Vanjinu majku i tražila otkup, već su je veoma brzo, posle samo nekoliko sati - ubili.

- Osumnjičeni za otmicu i ubistvo male Vanje nisu ni kontaktirali njenu majku da traže otkup. Otmičari su se uplašili da će policija otkriti njihov plan, pa su ubili devojčicu pre nego što je njena majka obaveštena o otkupu - rekao je tužilac Gavrilo Bubevski.

Misterija 3: Šta je to pošlo naopako?

Četrnaestogodišnja devojčica ubijena je hicima iz pištolja, prema prvim informacijama, nepuna tri sata nakon što je kidnapovana!? S obzirom da definitivno nije bilo reč o seksualnom zločinu, sigurno je da njeno ubistvo na ovaj način nije bilo planirano.

Vanja Gorčevska
Vanja Gorčevskafoto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije

Jedan od osumnjičenih je, navodno, izjavio “da je nešto pošlo po zlu”. Međutim, postavlja se pitanje šta je to toliko moglo da “krene po zlu” pa da otmičari ubiju 14-godišnju devojčicu za koju su hteli da traže otkup? Verzija koju je prezentovao državni tužilac “da su se otmičari uplašili da će biti otkriven njihov plan, pa da su zato likvidirali devojčicu”, teško da pije vodu. Pa ko bi se uplašio od otkrivanja otmice, a da onda ubije dete!?

Pojedini makedonski mediji su apostrofirali podatak da se ovde ipak ne radi o profesionalnim kriminalcima, da oni u svojim biografijama nemaju nikakve slične zločine, te da je moguće da ih je uhvatila panika ako je, na primer, devojčica pokušala da pobegne...

A onda se pojavila i teorija da se devojčica ugušila u gepeku automobila, pa su otmičari odlučili da se reše tela.

Misterija 4: Kakva je veza sa ubijenim frizerom?

Makedonska policija je tragajući za nestalom tinejdžerkom, pronašla dva tela - Vanjino u okolini Skoplja, a od 74-godišnjeg frizera Panča Žežovskog nedaleko od Velesa. Da bi se kasnije ispostavilo da su njihova ubistva (in)direktno povezana, te da su za ova dva zločina osumnjičeni isti ljudi.

Nestanak Žežovskog je prijavljen 22. novembra, pet dana pre nego što je Vanja kidnapovana. Ono što je sigurno dokazano jeste da su otmičari tinejdžerku odvezli u automobilu koji su prethodno ukrali od frizera u penziji. Po jednoj verziji, Žežovski je likvidiran zbog duga od 500 evra.

Ćerka ubijenog izjavila je “da njen otac i Vanja nisu bili poznati jedno drugom, niti su se ikada sreli”.

Panče Žežovski
Panče Žežovskifoto: Facebook/Pance Zezovski

- Ni moj otac niti iko od nas nisu lično poznavali devojku. Mogu reći da moj otac nikada nije bio bogat čovek, pa ne znam šta znači pojam koristoljublje.

“Da bi se moglo povezati ubistvo u Velesu od strane iste grupe, jedna od mogućih verzija bi bila da je frizer saznao/znao plan da otme dete radi iznude, pa su u njemu videli opasnost, pa je postao žrtva”, rekla je profesorka Taševska Remenski sa Fakulteta bezbednosti u Skoplju.

- Teško je poverovati da je cilj bio auto, a motiv – dug od 500 evra.

Misterija 5: Da li je ubica imao jatake?

Policija je kao glavnog organizatora jezivog zločina označila Ljupča Palevskog Palča, kontroverznog političara desničara koji ima proruski pokret “Desna” u Severnoj Makedoniji, bavi se građevinarstvom, a bio je svojevremeno u višemesečnom ekstradicionom pritvoru u Beogradu po međunarodnoj poternici Hrvatske.

Za razliku od ostalih osumnjičenih Palčo je jedini uspeo da pobegne i to dok još za njim nije bila raspisana poternica. On je sinoć uhapšen na granici u Turskoj.

Ljupče Palevski
Ljupče Palevskifoto: Printscreen/Facebook

Njegov advokat i prijatelj Vasko Stojkov, priznao je da je Palevskog odvezao za Beograd.

- Zamolio me je da ga odvezem u Beograd jer nije imao vozilo. Rekao je da je zakazao preglede, ali nisam znao ništa o ubistvu - rekao je Stojkov koji se zatim vratio u Severnu Makedoniju.

Jeziva teorija: Ugušila se i postala neupotrebljiv talac

“Pravi znak Vanjinog ubistva je brutalnost – pucanje u ugušeno dete koje je u dogovoru sa ocem trebalo da bude talac za iznudu”, rekla je Frosina Taševska Remenski, profesorka Fakulteta bezbednosti u Skoplju.

Po njenom mišljenju je otmica deteta radi iznude isto što i uzimanje talaca radi iznude u korist terorističkog elementa.

- Ako je tačna informacija da se Vanja ugušila u automobilu kojim su je otmičari dovezli/odvezli na lokaciju, onda je pucanje u ugušeno dete delo svireposti poznatog u zakonu kao najteži oblik ubistva za koje je propisana kazna doživotnog zatvora. Ako se Vanja ugušila, u planu čudovišta postala je beskorisni talac sa kojim nisu mogli ništa da iznude... U monstruoznom planu ubice i saučesnika, korak koji su preduzeli sahranjivanjem tela deteta bila je njihova nada da je niko nikada neće pronaći i da neće biti otkriveni.

Bonus video:

09:18

MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA SEVERNE MAKEDONIJE PRED TEŠKIM OPTUŽBAMA Talevska UŽIVO IZ SKOPLJA: Da li su ZATAŠKALI ubistvo?

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.