DETALJNA REKONSTRUKCIJA SVEGA ŠTO SE DESILO MALOJ VANJI: Posebno bode oči PONAŠANJE NJENOG OCA, slušajte samo ovo
Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije, Damir Dervišagić, Tamara Trajković

JEZIVO!

DETALJNA REKONSTRUKCIJA SVEGA ŠTO SE DESILO MALOJ VANJI: Posebno bode oči PONAŠANJE NJENOG OCA, slušajte samo ovo

Do mesta gde je odvedena i ubijena potrebno je oko 40 minuta

Objavljeno:

Debar Maalo – Mirkovci (Skopska Crna Gora) – Brazda – nepoznat pravac. Ovako je izgledala putanja kretanja ubice Vanje Gorčevske (Đorčevske) i njegovih pomoćnika. A sve je počelo u strogom centru Skoplja. Kod zgrade u blizini "Ilindenskog" bulevara, oko koje je deset lokala. To je mesto koje vrvi u svakom delu dana. U blizini zgrade su i gradske nadzorne kamere — najmanje tri, od kojih je jedna usmerena tačno na ulicu u kojoj je automobil kojim je bila odvedena Vanja bio parkiran.

Do mesta gde je odvedena i ubijena potrebno je oko 40 minuta. Ovako izgleda rekonstrukcija brutalnog zločina koji je potresao ceo Balkan.

Ponedeljak, 27. novembar

7.20 časova

Vanja Gorčevska izašla je iz kuće. Obično je u pratnji sestre, ali ne danas. Ovog puta je sama, jer je njena sestra izostala sa časa, pa je ostala kod kuće. Izašla je iz kuće i krenula ka izlazu iz zgrade. Tu su je čekale dve osobe, dok je ukradeni „sitroen” bio parkiran na ulici. Prethodne noći su saznali detalje da će Vanja sama izaći iz kuće i planirali kako da izvedu otmicu.

Dvojica su je zgrabila, vezala i stavila u vreću za spavanje. Izveli su je iz zgrade i stavili u auto. U neposrednoj blizini nalazi se i automobil "reno", koji ih stalno prati tokom cele putanje kretanja. Oba vozila polaze u isto vreme.

7.40 časovaMajka Zorica Gorčevska dobija obaveštenje od odeljenskog starešine da Vanja nije na času. Pokušava da je dobije na telefon — ali je isključen. Poslednji signal sa njenog telefona zrači kod „Silba”, odnosno „Broz kafea”. Posle ovoga gubi se svaki trag.8.35 časova

Pošto ne može da stupi u kontakt sa njom, a Vanja nije u školi – Zorica javlja da joj je ćerka nestala. U tom trenutku nema informacija da je kidnapovana, niti ima sumnje u to.

Policija dobija informaciju i počinje da deluje. Alarmiraju se policajci koji vrše provere i počinje saslušanje. Majka kontaktira dve-tri Vanjine drugarice, koje se nisu čule, niti znaju gde je devojčica.

Istovremeno, Vanja se već nalazi u automobilu "sitroen", koji je krenuo ka skopskim Mirkovcima. Tačna lokacija u selu nije poznata.

10.00 časova

Vanja se nalazi u gepeku „sitroena” koji je prethodno ukraden od ubijenog Velesovčanina Pančeta Žežovskog (74). Ona je navodno živa, ali vezana u vreći za spavanje.

Prema proračunima "Gugl mape", postoje dve putanje koje bi vozilo moglo da prati. Kroz oba je potrebno oko 30 do 40 minuta da se od zgrade u kojoj je zgrabljena stigne do Mirkovaca gde je odvedena. Jedna putanja je preko Kačaničkog puta, dok je druga preko Butela i Radišana.

Panče Žeževski

Pored „sitroena” stalno je i vozilo marke „reno”. U jednom od njih bio je i prvoosumnjičeni Ljupčo Palevski-Palčo — koji je osumnjičen da je pucao u Vanju. Prema proračunima, stigli su u Mirkovce oko 8.20 časova. Nije poznato šta se dogodilo između dolaska i 10 časova.

Prema svedočenjima, Palčo je pucao u Vanju u 10 sati, a jedna osoba je stajala na straži. Na ovaj korak, kako navode iz MUP-a i Tužilaštva, osobe su se odlučile nakon što su, kako su rekli — "stvari izmakle kontroli".

Nakon ubistva, iskopali su rupu i u nju bacili njeno telo, a potom rupu zakopali. U nedefinisano vreme, osumnjičeni kupuju benzin koji im je potreban da zapale "sitroen" kako bi uništili dokaze.

Aleksandar Gorčevski

11.00 časova

U međuvremenu, Aleksandar, otac ubijene Vanje, odlučuje da svoju ćerku prijavi kao nestalu. Ministarstvo unutrašnjih poslova prima prijavu, bez ikakvih detalja i sumnji od strane oca. On tada nije osumnjičen i sarađuje sa policijom.

Stalno je na raspolaganju inspektorima, odgovara na pozive, javlja se stanici. Ali ni u jednom trenutku ne ukazuje da postoji plan iza otmice.

12.08 časova

Vanja Gorčevska
foto: Printscreen/Facebook/Zorica Gjorcevska

Ovo je vreme kada se na društvenim mrežama objavljuje apel majke Zorice za pomoć. Ona ističe da se Vanji gubi svaki trag i objavljuje dve fotografije devojke. U objavi ukazuje kako je obučena, kako izgleda, odakle je krenula i kuda je trebalo da stigne.

Prvo Zorica ostavlja svoj broj telefona. Kasnije ga, zbog velikog broja spekulacija, briše i poziva sve koji imaju informacije da se jave policiji, ali još uvek nema ni traga ni glasa od Vanje.

Nijedna informacija u tom trenutku nije od pomoći. Građani se mobilišu. Dele se inicijative za samostalnu potragu širom Skoplja, dok su njene fotografije osvanule na stubovima širom grada. Vanja je u ovom trenutku već ubijena, prema tvrdnjama osumnjičenih.

20.00 časova

Redakcija „Skopja1” kontaktirala je majku Zoricu u ovo vreme, koja nema novih informacija o ćerki, za kojom se intenzivno traga. Na pitanje da li su ona ili otac sa nekim imali poremećen odnos — demantovala je navode.

- Razvedeni smo, ali nemamo prekinutu vezu. Evo, tu je svaki dan, ima ključ od stana. Oboje smo orijentisani na decu, nemamo prekinute veze. On je ovde, evo ga, sa mnom - navodi majka.

Potraga se nastavlja narednih pet dana, različite informacije u javnosti

„Odvezena u belom vozilu“, „Odvezena na Kosovo“, „Dođi i vodi je iz džamije“ — samo su neke od dezinformacija koje su kružile društvenim mrežama i uznemirile javnost. Kružile su različite tvrdnje, od kojih nijedna nije bila potkrepljena ni materijalnim ni verbalnim dokazima.

Već 28. novembra, 24 sata nakon prijave, Vanja je prijavljen nestanak na sajtu MUP-a. Istog dana, u popodnevnim satima, za njom je raspisana poternica, prvo nacionalna, a potom i međunarodna.

Fotografije nestale devojčice Vanje

Njene fotografije objavljene su na sajtu Interpola. Na granicama je bila na tzv „stop lista“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova osnovalo je štab koji je tražio devojku po celom Skoplju. Ali uzalud. Pretraženo je po podrumima, koritu reke "Vardar", verskim objektima. Istovremeno, pregledane su i naprave koje su oduzete porodici, a za koje je ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski rekao da su dali određene podatke – ne precizirajući šta.

Međutim, presudni su bili snimci nadzora. Pregledano je preko 70 snimaka sa različitih mesta. Prati se trag koji je doveo do prvih osumnjičenih.

Četvrtak, 30. novembar

Vanja Gorčevska
foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije

Glavni osumnjičeni za organizaciju i izvršenje ubistva Vanje, kao i Pančeta Žežovskog iz Velesa je Ljupčo Palevski-Palčo. Reč je o muškarcu koji je bio biznismen, pa političar, a završio kao kontroverzna ličnost a koja sada ima status osumnjičenog za dva ubistva.

Dok traje potraga za Vanjom koja je počela 27. novembra, on neprestano deli objave na društvenim mrežama. Uglavnom, uperene protiv zapadne politike, dok se samit OEBS-a održava u Skoplju. Dok cela Makedonija traži Vanju, on ne objavljuje ni jednu jedinu reč o 14-godišnjoj devojčici na svojim desetinama profila koje poseduje.

U četvrtak, 30. novembra, napušta Makedoniju. Automobilom kreće za Beograd. Vozi ga advokat Vasko Stojkov. On je danas medijima rekao da nema nikakve veze sa tim događajem, niti je znao da je Palčo osumnjičen.

On je za „Telmu” rekao da mu je, pošto je shvatio za šta se sumnjiči Palevski, poslao poruku da se vrati i da izjavu jer je to ozbiljna stvar. On nije želeo da otkrije da li je i kakav odgovor dobio, rekao je da je sve ispričao policiji, ali od tada više nema kontakt sa Palevskim, koji je, osim što mu je bio advokat u određenim slučajevima, bio i njegov prijatelj.

Iz Beograda je Palčo krenuo u Bugarsku, tragovi koje je ostavio za sobom pokazuju. Za njim je raspisana međunarodna poternica.

Ljupčo Palevski i Velibor Manev

Subota, 2. decembar

Policija intervjuiše svedoke, među kojima je i jedan od trenutno osumnjičenih. On daje informacije preko kojih počinjemo da razotkrivamo čitav zločin koji su počinili. Lokacije su proverene, ljudi obezbeđeni. Potraga za Vanjom se nastavlja.

Verbalni dokazi se porede sa materijalnim, cela priča se spaja. Vozilo "sitroen" je locirano i uspostavljene su veze između dva ubistva.

Za Vanjom se i dalje traga. Kasno uveče otkrivaju se prvi jezivi detalji.

Nedelja, 3. decembar, ujutru i u podne

Vanjino telo je pronađeno zakopano. Lokacija se nalazi u selu Mirkovci, u okolini Skoplja. Kako se obezbeđuju lica i dokazi, nova lica dobijaju status osumnjičenih – detalji se ne dele do večeri.

Policija traga za Palčom, koji je nedostupan. Utvrđuju da je van Makedonije.

Pronalaze trojicu saučesnika — Velibora Maneva, Vlatka Kešiševa i Boreta Videvskog. Priznaju krivicu i sve radnje koje su počinili.

Sve izjave se poklapaju. Upravo iz njih se ističe otac Aleksandar, kao osoba koja je učestvovala u planu kidnapovanja.

Kažu da je Aleksandar dao informaciju o vremenu kada Vanja kreće u školu i da će tog dana biti sama. Praktično, one ukazuju na to da je Aleksandar imao kontakt sa Palčom — za koga se sumnja da je ubio Vanju.

Nedelja, 3. decembar

20.57 časova

Tužilaštvo izdaje saopštenje.

- Posle obimnih mera i aktivnosti koje su preduzeli policijski službenici SVR Skoplje, danas (03.12.2023.) u okolini Skoplja i u blizini Velesa pronađeno je beživotno telo maloletne V.G. (14), čiji nestanak je prijavljen 27.11.2023., dok je pored nje pronađeno i telo P.Ž. (74) iz Velesa, koji je prijavljen kao nestao 24.11.2023. U vezi sa dva slučaja osumnjičeno je pet osoba, od kojih je troje zadržano, jedno je van zemlje, a jedno lice trenutno se nalazi u policijskoj stanici.

Prethodno je, u vezi sa krivičnim delima, pronađeno izgorelo vozilo marke "sitroen", a nakon veštačenja obezbeđeni su materijalni dokazi o umešanosti lica, za koje će, nakon kompletne dokumentacije slučajeva, biti podneta odgovarajuća krivična prijava. u koordinaciji sa javnim tužiocem. Iz sprovedenih istražnih radnji utvrđeno je da su oba ubistva izvršila ista lica, čiji je motiv „sebičnost”. Takođe, iz sprovedenih operativnih mera, utvrđeno je da je maloletni V.G. je vozilom odvedena sa ulaza u stan, a iz datih podataka sa saslušanja je utvrđeno da je ubijena istog dana (27.11.2023. godine) oko 10.00 časova.

Odmah po prijemu prijava za nestala lica preduzete su mere i aktivnosti na njihovom pronalaženju, a formiran je poseban Operativni štab u SVR Skoplje, na čijem čelu je bio načelnik SVR Skoplje. Izvršeni su pretresi u kućama i drugim prostorijama na području SVR Skoplje, SVR Veles i SVR Štip, pri čemu su pronađeni i oduzeti mobilni telefoni, računari, vozila i dr., obavljeni brojni razgovori sa porodicama, poznanicima, prijateljima i lica koja su htela da imaju bilo kakvu informaciju, a u istražne radnje svakodnevno je bilo uključeno nekoliko stotina policajaca koji su isključivo radili na ovim slučajevima.

Javni tužioci Osnovnog javnog tužilaštva Skoplje i Osnovnog javnog tužilaštva Veles izvršili su uviđaj na dve lokacije na kojima su pronađena tela nestalih. Izdati su nalozi za obdukciju tela žrtava i za pravilnu identifikaciju. Takođe su izdati nalozi za prikupljanje i veštačenje svih tragova i dokaza sa obe lokacije.

U danima nakon nestanka dvojice muškaraca, javni tužioci su izdali naloge za pretrese više lokacija, obezbeđivanje snimaka video nadzora, lociranje na osnovu baznih stanica, analizu i forenziku elektronskih uređaja, forenziku materijalnih tragova i dokaza, uključujući automobil povezan na događaj. Intervjuisana su lica koja su mogla da imaju određena saznanja o događaju i na osnovu svih prikupljenih dokaza rasvetljen je događaj u pogledu osumnjičenih počinilaca i njihovih motiva. Nakon izvršenih dokaza i naloženih veštačenja, tužilaštvo će protiv svih osumnjičenih pokrenuti odgovarajuće postupke.

Istovremeno, protiv spekulacija i dezinformacija prema kojima ovaj slučaj ima nacionalnu pozadinu, obaveštavamo vas da su svi osumnjičeni makedonske nacionalnosti - navodi se u saopštenju.

Poternica

Ponedeljak, 4. decembar

00.00 časova

Osumnjičeni su privedeni Krivičnom sudu, gde im je određen pritvor.

Bonus video

02:40

NISU SVA NESTALA DECA I OTETA Radenković o uvođenju Amber alerta u Srbiju: Ovako sve institucije postupaju u isto VREME

(Espreso/blic/Skoplje1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.