Zoran Zaev uveren da može da osvoji parlamentarnu veličinu!
Foto: Profimedia

sve je otvoreno

Zoran Zaev uveren da može da osvoji parlamentarnu veličinu!

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 11. decembra VMRO Gruevskog je osvjila 51 poslanički mandat, a SDSM 49 mandata. DUI je najuticajnija albanska partija i treća po veličini politička partija u Makedoniji sa osvojih 10 mandata, značajno manje u odnosu na prethodne izbore
Objavljeno: 17:02h

Lider SDSM, najuticajnije opozicione partije, druge po jačini političke partije u Makedoniji, Zoran Zaev apelovao je danas na predsednika Đorđa Ivanova da mandat za sastav nove vlade da toj stranci, upozorivši da bi sve drugo bilo kršenje Ustava.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Zaev je na konferenciji za novinare, nakon što su propali pregovori o vladajućoj koaliciji izmedju VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog i najuticajnije albanske partije DUI Alija Ahmetija, izrazio uverenje da će, kada dobije mandat predsednika Ivanova, obezbediti parlamentarnu većinu i predstaviti novu vladu.

Grafit mržnje prema Srbima u službi lokalnih izbora: Pozivaju na ubistvo srpske dece!

Zaev je novinarima u Skoplju rekao da ima smisla da Ivanov mandat za sastav vlade da SDSM-u.

- Uveren sam da chemo biti u moguchnosti da formiramo vladu - rekao je Zaev.

Ivanov ima 10 dana od danas da mandat za sastav nove makedonske vlade ponudi drugoj stranci. Ukoliko mandat dobije Zaev, SDSM će imati 20 dana da pokuša da obezbedi parlamentarnu većinu i predloži sastav vlade.

foto: Reuters

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 11. decembra VMRO Gruevskog je osvjila 51 poslanički mandat, a SDSM 49 mandata. DUI je najuticajnija albanska partija i treća po veličini politička partija u Makedoniji sa osvojih 10 mandata, značajno manje u odnosu na prethodne izbore.

foto: AP

Zaev, međutim, nije odgovorio na pitanje kako che SDSM reagovati ako Ivanov ne ponudi toj stranci mandat za formiranje vlade.

- Postoje i druga rešenja, ali ja ne bih želeo da ih komentarišem, jer uvek postoji odgovor na nešto što je nemoralno, ilegalano i neustavno - rekao je Zaev.

Upitan da kaže kakav bi bio odgovor SDSM na platformu albanskih partija, kojom oni traže, izmedju ostalog, da albanski jezik bude ravnopravan sa makedonskim u celoj zemlji, Zaev je rekao da će stav o tome izneti čim dobije mandat.

Bonus video: TRAMPOVA CRNA LISTA: Stanovnici ovih 7 zemalja više NE SMEJU da uđu u Ameriku!

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.