Šta mislite, čime ovo Makedonci prskaju ulice? (FOTO)

Nikad viđeno

Šta mislite, čime ovo Makedonci prskaju ulice? (FOTO)

Gradonačelnik Skoplja Koce Trajanovski rekao je da se ovo sredstvo prvi put upotrebljava u Makedoniji, a tri najzagađenije ulice u prestonici biće prskane dva puta dnevno
Objavljeno: 11:00h

U Skoplju je počelo prskanje ulica kalcijum magnezijum acetatom, što je jedna od mera protiv zagađenja vazduha. Gradonačelnik Skoplja Koce Trajanovski rekao je da se ovo sredstvo prvi put upotrebljava u Makedoniji, a tri "najzagađenije" ulice u prestonici biće prskane dva puta dnevno. Narednih dana biće prskane i ostale ulice u Skoplju, gde je koncentracija zagađenja četiri puta veća od maksimalne. Gradske vlasti očekuju da će zagađenje biti smanjeno do 30 odsto.

Sredstvo kojim se prskaju ulice je biorazgradivo, nije korozivno i lako se nanosi. Ono smanjuje zagađenje vazduha na način da se čestice koje padnu na kolovoz lepe i prilikom kretanja vozila ne lete ponovo u vazduh. "Ovo sredstvo se nanosi u specifičnim uslovima. Ukoliko je vlažnost veća od 90 odsto nema potrebe za njegovim nanošenjem, jer će ga voda odneti u kanalizaciju", rekao je Trajanovski. Prema poslednjim istraživanjima Centra "Numbeo", koji meri kvalitet vazduha u 59 evropskih gradova, Skoplje se nalazi na trećem mestu po aerozagađenju. (Espreso.co.rs/alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.