Makedonija: VMRO-DPMNE dobio 51 mandat, SDSM 49
Foto: Fonet

Rezultati izbora

Makedonija: VMRO-DPMNE dobio 51 mandat, SDSM 49

Velika konfrontacija između dve najjače partije, VMRO-DPMNE i SDSM-a, isključuje i samu ideju o velikoj koaliciji, koja bi u ovom trenutku zemlji donela stabilnost
Objavljeno: 08:03h

Makedonska državna izborna komisija saopštila je večeras rezultate posle prebrojanih svih 100 odsto glasova, na osnovu čega VMRO-DPMNE ima 51 mandat, Socijaldemokratski savez Makedonije 49, Demokratska unija za integraciju (DUI) 10, Pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri, a Demokratska partija Albanaca (DPA) dva.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Velika konfrontacija između dve najjače partije, VMRO-DPMNE i SDSM-a, isključuje i samu ideju o velikoj koaliciji, koja bi u ovom trenutku zemlji donela stabilnost.

Albanci razjedinjeni, njihove tri stranke i jedna koalicija ušli su u Sobranje, osvojili su nikad manje glasova. Međutim, ko god da formira vladu, Gruevski ili Zaev, veliki kompromisi sa albanskim strankama su neminovni.

"Pobednik na makedonskoj strani pravi koaliciju sa pobednikom albanske strane i to je već ustaljena praksa iako nigde nije zapisana. Nadam se da će mandat dobiti ona koja je osvojila najviše mandata po konačnim rezultatima. Postoje šanse da VMRO formira vladu", rekao je analitičar Albert Musliju.

"Po kampanji koju je vodio, mislim da SDSM ima veći koalicioni kapacitet zato što za pitanja koja su bitna za Albance oni su imali tolerantniji pristup, vladajuća nije imala, ona je čitavu kampanju organizovala tako da degenerira strah od toga šta bi albanske stranke uradile ili šta bi opoziciona SDSM uradila", kaže analitičar Aleksandar Nedelkovski.

foto: Fonet

Obećanja data u kampanji poput uvođenja dvojezičnosti u celoj zemlji sada komplikuju situaciju, međutim, glavni kamen spoticanja će biti rad specijalnog tužilaštva, koje istražuje afere prisluškivanje i puč, a koje su zemlju i uvele u duboku krizu.

"Mislim da nijedna albanska partija nema komociju da pređe preko tog pitanja, a onda znamo da je vladajuća DPMNE negativno nastrojena prema tom pitanju, tako da će to biti jedno od krucijalnih pitanja u pregovorima za novu vladu. Možda to bude razlog da mi uđemo u eventualno neki novi ciklus izbora, što neće odgovarati bilo kojoj od vladajućih stranaka", dodaje Nedelkovski.

"Ko napravi ustupke može lako da izgubi sledeće izbore, ali jedna stranka, to je VMRO, koja je dobila malo više mandata od drugoplasirane, mislim da će uraditi sve da napravi vladu", ističe Musliju.

Vlada koja će imati tesnu većinu, a koju čeka rešavanje velikih problema kako na unutrašnjem tako i na spoljašnjem planu, sva je prilika neće biti dugog veka, tako bi izbori za novi saziv Sobranja mogli da budu održani dogodine, kada Makedoniju čekaju redovni lokalni izbori.

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.