HRVATSKO SKLADIŠTE GASA POTPUNO PRESUŠILO! U trenutku kada Evropu potresa najveća KRIZA u poslednjih 10 godina
Pumpa, Foto: Dragana Udovičić

DRAMA

HRVATSKO SKLADIŠTE GASA POTPUNO PRESUŠILO! U trenutku kada Evropu potresa najveća KRIZA u poslednjih 10 godina

Generalno, smatra se kako je kraj sezone grejanja u Hrvatskoj 1. april pa iz tog proizlazi da će pritisak na hrvatski gasni sistem trajati još barem nekoliko nedelja

Objavljeno: 14:57h

Presušilo je hrvatsko podzemno skladište gasa Okoli. Kako je na svojim internet stranicama saopštila kompanija Podzemno skladište plina, koja upravlja infrastrukturom u Okolima, od ponedeljka, skladište je provelo redovnu promenu ciklusa rada te će nadalje raditi u "načinu rada utiskivanje".

Pojednostavljeno rečeno, to znači da se više iz skladišta ne može izvlačiti plin, već će se samo u njega utiskivati nove količine koje će biti trošene od 1. aprila.

Ta vest dolazi u trenutku kad Evropu potresa najveća gasna kriza u poslednjih desetak godina, a cene tog energenta zbog neizvesnosti koje je po pitanju sigurnosti snabdevanja izazvala agresija Rusije na Ukrajinu dostigle su istorijsko rekordno visoke nivoe, prenosi Jutarnji list.

1 / 4 Foto: Profimedia

Stručnjaci naglašavaju da će svojevrsno krizno stanje u evropskom plinskom sektoru potrajati do kraja sezone grejanja, koje predstavlja i najveći sektor potrošnje gasa. Generalno, smatra se kako je kraj sezone grejanja u Hrvatskoj 1. april pa iz tog proizlazi da će pritisak na hrvatski gasni sistem trajati još barem nekoliko nedelja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.