"TREBA MI POMOĆ": Evo kako se autor SPORNE kovanice sam odao da je koristio TUĐE DELO (FOTO)
Novac, Foto: Profimedia

ŠOKANTNO!

"TREBA MI POMOĆ": Evo kako se autor SPORNE kovanice sam odao da je koristio TUĐE DELO (FOTO)

On je u međuvremenu saopštio da se povlači iz takmičenja zbog atmosfere koja je nastala, a čeka se odluka zvaničnika

Objavljeno:

Hrvatski dizajner Stjepan Pranjković poslednjih dana puni medijske stupce nakon što se otkrilo da je dizajn hrvatske kovanice od jednog evraa, za koju je Pranjković primio 70.000 kuna nagrade, previše sličan, praktično identičan fotografiji škotskog autora.On je u međuvremenu saopštio da se povlači iz takmičenja zbog atmosfere koja je nastala, a čeka se odluka zvaničnika.U međuvremenu na društvenim mrežama kruži i njegova ranija objava koja bi mogla da dokaže da je on koristio tužu fotografiju za svoj dizajn.

Naime, Pranjković je tražio pomoć preko Fejsbuka.

"Pomoć! Može li mi neko reći je li moguće uzeti izrezak fotografije u Photoshopu i otvoriti ga u Illustratoru ili nekom drugom programu kako bi se dodali svetlosni efekti. Ne mogu to učiniti u Photoshopu jer nemam GPU na svom uređaju i ne mogu renderirati", napisao je u grupi u kojoj ljudi obično traže pomoć sa sličnim projektima.

Fejsbuk
foto: Printscreen

Kako ne bi bilo zabune, Pranjković je u komentarima pojasnio kako mu je pomoć potrebna za dizajn kovanica, piše RTL.

"Dizajniram neke kovanice i treba da dodam svetlosne efekte na fotografiju kako bi dobio metalni izgled. Pokušao sam na druge načine, ali ni jedan ne izgleda dovoljno dobro", dodao je u komentarima.

Autor fotografije za koju se veruje da ju je iskorstio Pranjković je Ijain Lič, škotski fotograf, koji se i sam se uključio u raspravu na Tviteru.

Nadam se da te autor dizajna hrvatske kovanice evra kontaktirao i platio ti za prava fotografije jer ovo na kovanici izgleda isto kao tvoja fotografija - napisala je jedna osoba na Teru, a on je brzo odgovorio.

On se dotičnoj osobi zahvalio preko drštvene mreže.

- Hvala što ste mi javili. Ne znam šta mogu da učinim, možda mi pošalju besplatnu kovanicu - rekao je fotograf, prenosi Index.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.