NIJE SAMO MILANOVIĆ, I KOLINDA ODLOŽILA PUT U BIH! Kažu da se ne osećaju SIGURNO
Zoran Milanović, Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA, EPA/ABIR SULTAN

AUU

NIJE SAMO MILANOVIĆ, I KOLINDA ODLOŽILA PUT U BIH! Kažu da se ne osećaju SIGURNO

Neočekivana vest s Pantovčaka - predsednik Zoran Milanović otkazao je svoju posetu Travniku i Novoj Biloj, baš kad je trebao krenuti na put u Bosnu i Hercegovinu

Objavljeno: 10:52h

Predsednik hrvatskeZoran Milanović otkazao je svoju posetu Travniku i Novoj Biloj u trenutku kada je trebalo krenuti na put u Bosnu i Hercegovinu.

Neočekivana vest s Pantovčaka - predsednik Zoran Milanović otkazao je svoju posetu Travniku i Novoj Biloj, baš kad je trebao krenuti na put u Bosnu i Hercegovinu. Jedini razlog otkazivanja koji je naveden jeste - sigurnosni problem.

Obeležavanje godišnjice bez hrvatskog predsednika. Jutros je otkazao put i izrazio žaljenje. "Odluka o otkazivanju poseta temelji se na sigurnosnoj proceni nadležnih institucija Republike Hrvatske", poručili su iz kancelarija predsednika.

Šta je rizik - nema objašnjenja

SOA o svemu ćuti. A i na pitanje Vladi - nema reakcija. Neslužbeno se saznaje, da je to bila lična odluka predsednika, sigurnosna služba procenila je da je atmosfera u BiH previše negativna prema predsedniku, kao i komentari u medijima i na društvenim mrežama.

"A sigurno da je to ozbiljna stvar kad jedan državnik dolazi u jednu državu, a da ne može doći iz sigurnosnih razloga", rekao je organizator Marinko Matošević.

"To je žalosno za sav narod središnje Bosne da predsednik jedne susedne države, jedne prijateljske države da je onemogućen da dođe. Ja mislim da je to više nego katastrofa", objasnio je organizator Anto Spajić.

Direkcija policije BiH

Iz direkcije za koordinaciju policijskih tela u BiH uveravaju da njihove službe nisu imale informaciju o ugroženoj sigurnosti Zorana Milanovića, sve do jutros su kaže s hrvatskim kolegama radili na sigurnom boravku. Kantonalni ministar unutarnjih poslova kaže nisu imali operativna saznanja da bi bilo ugroze, ali zabrinut je.

"Moglo se pročitati svakakvih komentara, pretećih, ovakvih onakvih, tako da imajući u vidu sve to, sad s vremenske distance koja je par sati mogu reći da nisam preterano iznenađen", komentarisao je Feliks Vidović, ministar unutarnjih poslova Srednjobosandkog kantona.

"Zašto da ne, ja sam pre četiri godine izbegao ubistvo na ulici jer se nekima uklopilo da bi trebali neke zakone da donesu, a računali su da će moje ukazivanje biti prepreka da zakoni stupe na snagu", odgovorio je Marinko Čavara, predsednik Federacije BiH na pitanje ima li logike da postoji sigurnosna pretnja.

Negativne kritike Milanović je doživio zbog svog stava o Srebrenici. Ako se pita Hrvatski narodni sabor unitarističke snage u Sarajevu pokušavaju diskreditirati političko vodstvo Republike Hrvatske. "Političko Sarajevo pokušava na sve moguće načine vršiti kompromis ovaj proces izbornih promena i zato određeni online mediji potiču kroz komentare određene vrste huškačke retorike", rekao je Ilija Musa iz Hrvatskog narodnog sabora.

Ovo je prvi otkaz poseta BiH, a reporterka i urednica spoljne politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović priseća se i poseta bivše predsednice Kolinde Grabar-Kitarović Sarajevu. "Veče pre kad je trebala doputovati SOA ju je doslovno skinula s aviona za Sarajevo, nju i izaslanstvo. Izaslanstvo BiH ju je već bilo čekalo u vazdušnoj luci, ali ona nije došla, došla je sledeći dan. U pitanju su bili sigurnosni razlozi, koji točno - nikad nismo saznali", rekla je Petrović, a piše Dnevnih.hr.

Kolinda Grabar Kitanović
foto: EPA/ABIR SULTAN

Ako se pita građane - problema nema. "Mislim da ne bi bilo problema, da bi bilo sve uredno jer ipak ovde su normalni ljudi", naveo je Filip iz Nove Bile. "Ma to su političke igre, zna on da ovde nema problema, da može doći kad hoće", izjavio je Samir iz Zenice.

"Ako mi ne možemo garantovati sigurnost..."

Reporter Mario Jurič razgovarao je sa Ilijom Nakićem, penzionisanim generalom HVO-a i članom organizacijskog odbora.

"Mi smo iščekivali dolazak predsednika s jednom radošću. Šalje se poruka, prije svega kada govorimo van BiH, da BiH još uvek nije uređena i nije sigurna. Ako mi ne možemo jamčiti sigurnost predsednika iz susedstva, postavlja se pitanje u kakvom društvu živimo", komentirao je Nakić.

Tenzije se ne osećaju, pojedinačnih incidenata ima, ali to je posao za policiju, poručio je.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.