Uhapšen gradonačelnik Kutine i još 3 osobe!
Zlatko Babić, Foto: Printscreen/Youtube/Radio Banovina

AKCIJA POLICIJE

Uhapšen gradonačelnik Kutine i još 3 osobe!

Akcija hapšenja pokrenuta je nakon istupa zviždačice Adrijane Cvrtile

Objavljeno:

U akciji policije i Uskoka rano jutros uhapšen je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić i još tri osobe zbog sumnje u trgovanje uticajem i podmićivanje zastupnika, neslužbeno saznaje Jutarnji.

Uz Babića uhapšeni su donedavni predsednik Gradskog veća Davor Kljakić, nezavisni većnik Dražen Kinderman i većnik Darko Kousek.

Akcija hapšenja pokrenuta je nakon istupa zviždačice Adrijane Cvrtile.

Afera je izbila pre nekoliko meseci kada je direktorka kutinske komunalne kompanije Eko Moslavina Adrijana Cvrtila u javnost izašla s navodima da su gradonačelnik Babić i predsednik kutinskog HSLS-a Davor Kljakić radili pritisak da se u Eko Moslavini zaposle pojedini članovi stranke i rodbina većnika ili da im se povećaju plate, a sve kako bi se osiguralo glasovanje tih većnika za proračun i rebalans proračuna.

Obojicu je prijavila Uskoku, a Babić je odbacio optužbe o političkom kadroviranju tvrdeći da su napadi na njega iskonstruirani.

Napustio HDZ nakon što je otkrivena afera

Gradonačelnik Babić u septembru je, kada je Uskok krenuo češljati gradsko poslovanje, istupio iz stranke, pa je pokrenuta procedura smene zviždačice.

- S obzirom na to da se moja stranka, kojoj sam pristupio 1989. godine u 'baraci' u Zagrebu povlači kroz blato zbog novonastale situacije u Kutini, a koju isključivo želim razjasniti i razrešiti putem institucija Republike Hrvatske, odlučio sam zatražiti ispis iz članstva Hrvatske demokratske zajednice. Odlučan sam da putem nadležnih institucija otklonim svaku indikaciju koja bi ukazivala na moju odgovornost o atmosferi koja je proizvedena u poslednjih nekoliko nedelja. Moje sugrađanke i sugrađani su me ponovno izabrali na dužnost gradonačelnika na temelju moga rada pa me ova situacija obvezuje da kao gradonačelnik radim još jače za Kutinu i sve moje sugrađane - napisao je Babić u septembru na Fejsbuku.

Prošle nedelje smenio zviždačicu

Babić je prošle nedelje smenio Cvrtilu, a prije njene smene Babić se naljutio na novinare kada je shvatio da su došli na sednicu. - Što mediji rade ovde!? Odmah napustite ovaj prostor - rekao nam je ljutito.

- Od 2008. radim ovde. Ukazujem na kriminal i korupciju, ali ti ljudi i dalje rade, evo, gradonačelniku je prošao proračun. Saslušana sam u tužiteljstvu, ne znam jesu li i drugi sudionici, ali niko nije uhapšen. Ništa se nije dogodilo iako sam podnela jasne dokaze o nezakonitim radnjama. Videt ću što ću dalje učiniti, želim ostati raditi ovde, a iskoristit ću i mogućnosti koje daje Zakon o zviždačima. Koliko znam, u toku su izvidi u Gradu. Tužna sam i osećam se usamljeno, jer se osobama koje su prijavljene i protiv kojih postoje jasni dokazi dozvoljava da ostanu da rade, a zviždači se guraju na marginu i ostavljaju bez posla. Javila sam se na takmičenje u septembru, kada su tražili novu direktorku nakon što sam ih prijavila. U tročlanoj komisiji jedan je član bio gradonačelnik Babić, a drugi još jedan pročelnik koji se nalazi u mojoj kaznenoj prijavi. Apsurdno i nedopustivo. Ljude obeshrabre ovakvi slučajevi i zato ne namjeravam odustati - rekla nam je prošle nedelje vidno potresena Cvrtila koja kaže da se radi o zastrašivanju onih koji progovore o kriminalu u javnoj upravi.

Adrijana Cvrtila
foto: Printscreen/Youtube/HRT Labirint

Pitali smo je, naposletku, što joj sve to treba. Kao mladi stručnjak, sanitarna inžinjerka, mogla bi se zaposliti u nekoj privatnoj kompaniji i mnogo bolje zarađivati bez da se muči sa lokalnim moćnicima.

- Neću odustati. Majka sam dvoje dece. Jedno me nedavno pitalo, mama, ima li u Hrvatskoj posla bez politike. Što odgovoriti na to? Ne želim da se takve stvari događaju - zaključila je u izjavi za Jutarnji Cvrtila.

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.