Hrvatski župnik: NDH nije bila zločinačka, nisam video dokaze da je Pavelić zločinac!
Foto: Profimedia

Besramno!

Hrvatski župnik: NDH nije bila zločinačka, nisam video dokaze da je Pavelić zločinac!

U bazilici Presvetog srca Isusova u Zagrebu održana je misa za 35 generala i pukovnika Nezavisne Države Hrvatske, a ovo je razgovor sa župnikom koji na čelu te crkve
Objavljeno: 23:41h

Još smo ga upitali je li upoznat s naredbom jednog od ustaških generala za koje se održava misa, Antuna Nardellija, koji je za vreme ofanzive u istočnoj Bosni svojim snagama zapovedio: "Sve što hoda na dve noge ubijte, a sve što hoda na četiri noge dovedite".

- Ako je autentična, onda je to za svaku osudu, odgovara nam pater Matić, pa dodaje da bi baš onda trebalo držati misu jer "to nije nikakva rehabilitacija".

Pitamo ga znači li to da su spomenuti ustaški generali u jednakoj meri grešnici kao i svi drugi ljudi, a on kaže da to ‘samo dragi Bog zna’.

Kad smo došli do pitanja o tome šta misli o ustaškom pozdravu ‘Za dom spremni’, pater je najpre odgovorio gromoglasnim smehom pa dodao da je to bio "pozdrav za jednu opciju u epohi hrvatske istorije". Na naše pitanje šta misli, o kakvoj je epohi reč, elaborirao je malo šire: ‘To je pokušaj uspostavljanja jedne države u vreme Drugog svetskog rata. Ja sam se isto malo bavio istorijom, najviše crkvenom, ali naravno i svetovnom. Ratova je bilo uvek, je li, i uvek su se sklapali savezi država s onima za koje su mislili da će dobro proći. Drugi svetski rat u tome nije nikakav izuzetak. Odnosno, ima jedan izuzetak koji to sve zajedno opterećuje, a to je nacistička ideologija. U tom smislu kad gledamo ideološki onda, naravno, da možemo reći da je to izuzetak od ovih drugih ratova koji su se događali’.

Potom nam je pater Matić pojasnio i konkretnije što misli o savezu ustaša i nacista: ‘A čujte, oni su mislili da je to pravo vreme da stvore hrvatsku državu’.

To su oni mislili, naglašavamo, ali opet ga pitamo, što on misli, jer daje crkvu kako bi se u njoj održala misa za ustaške ratne zločince.

- Dobro, Tito je isto zločinac. I za njega smo držali misu, a onda nisu novinari toliko ispitivali, govori Matić.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.