Ovo je 10 najmoćnijih bandi u Hrvatskoj: Spremne su na sve! Neke od njih sarađuju i sa mafijom u Srbiji! (FOTO)
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

SVE ZARAD NOVCA

Ovo je 10 najmoćnijih bandi u Hrvatskoj: Spremne su na sve! Neke od njih sarađuju i sa mafijom u Srbiji! (FOTO)

Donosimo vam pregled najmoćnijih mafijaških bandi ikad u Hrvatskoj, a najviše organizovanih bandi je u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rjeci i Puli.
Objavljeno: 10:17h

Tu su i njihove alternativne adrese, navike, veštine, hobiji, telefonski brojevi, vozila koja koriste, ko su im prijatelji, poznanici, ljubavnice, omiljena sastajališta te dugi niz bitnih i manje bitnih podataka. Čak i broj cipela koje nose! Hrvatski su kriminalci tako razvrstani po grupama i vrstama kriminala kojim se bave u svih dvadeset županija.

U svakoj se bandi nalaze barem tri, a u nekima čak i desetak vrlo istaknutih članova, čija su imena često poznata i široj javnosti. Brojnije grupe imaju piramidalni ustrojstvo, poput onog u sicilijanskoj mafiji sa tri osnovna nivoa.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Na vrhu piramide po pravilu je gangsterski šef, pravi bos ili kum, dok su na dva niža nivoa posrednici i takozvani “vojnici” izvršitelji. Ovakvim mafijaškim ustrojstvom štiti se nalogodavac, što istražiteljima znatno otežava dokazivanje njihove međusobne povezanosti.

Vođe čuvaju do zuba naoružani kriminalci. Za postizanje cilja ne prežu ni od najbrutalnijih metoda ucene i zastrašivanja. Tako zagrebačkim podzemljem dominira nekoliko agresivnih bandi koje su doslovno izrasle na krvi u međusobnim razračunavanjima.

Banda br. 1, Zagrebački momci

Jedna od najmoćnih hrvatskih bandi poznatija je u javnosti i medijima kao “Knežijska grupa” ili “Momci s Knežije”. Njih 30-ak, ogrezlih u kriminalu, svi sa podebljim policijskim dosijeima, godinama su u centralnom i zapadnom delu grada držali monopol u kriminalnom miljeu.

Predvodi ih je jedan od najvećih zagrebačkih zelenaša koji danas slovi za uglednog i imućnog preduzetnika s legalnim poslovima, koji u vlasništvu ima brojne nekretnine višemilionskih vrednosti.

Po pravilu se sastaju u tajnim skrovištima, kafićima i restoranima u vlasništvu svojih članova ili onih koji su pod njihovom zaštitom.

Osnovne kriminalne delatnosti “Zagrebačkih momaka” su šverc droge, zelenašenje, reketarenje, iznuđivanje, otmice, naručene likvidacije, premlaćivanja, uterivanje dugova te pružanje prisilne “zaštite” vlasnicima restorana, kafića, noćnih klubova ili kockarnica.

Dosad je većina pripadnika te bande bila zahvaćena različitim policijskim akcijama. Ali, malo toga im je dokazano pa su danas gotovo svi, iako pod snažnim policijskim nadzorom, na slobodi.

Većina starijih članova klana prljavi novac je prala kupovinom kafića, različitih salona, skupocenih automobila, kuća za odmor i drugih nekretnina. Velkiku su imovinu registrovali na imena bližih ili daljnjih rođaka, te su tako uspešno zameli trag svog novca.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.